Gyere el, nézz szét, majd keress jól!

A valós és a virtuális kapuk is megnyílnak az álláskeresők előtt a hazai felsőoktatás legjelentősebb állásmustráján. Hamarosan nyit az 52. Műegyetemi Állásbörze!

Ismét hibrid formában, ám a jelenléti programokat középpontba helyezve rendezik meg immáron 52. alkalommal a Műegyetemi Állásbörzét 2022. október 11-12-én.

A nagyszabású felsőoktatási állásmustrára 3 szinten, közel 150 kiállító több mint 2000 hazai és külföldi állásajánlattal várja a fő- és részmunkaidős pozíciók, illetve szakmai gyakorlati lehetőségek iránt érdeklődő hallgatókat, pályakezdőket, a már tapasztalattal rendelkezőket, sőt, a nyugdíj mellett dolgozni szándékozókat is. A korábbi évek trendjei idén is folytatódnak: a mérnöki, a műszaki és a természettudományi lehetőségek mellett a közgazdasági és a humán tudományok terén is kínálnak állásokat. A rendezvény weboldalán több szűrési szempont (pl. munkavégzés helye, végzettség, szükséges nyelvismeret stb.) megadásával, célzottan kereshetnek az érdeklődők a folyamatosan bővülő kiírások között.

„Az utóbbi két börze kiállítói és látogatói visszajelzései is azt mutatják, hogy a technikai adottságok bővülése ellenére a személyes jelenlét mellett megvalósuló lehetőségeket preferálják a munkaadók és az álláskeresők. A kötetlen szóbeli beszélgetések alkalmával az álláskeresők jobban beleláthatnak az adott cég életébe, az ottani hangulatba, közvetlenebb képet kaphatnak arról, közel áll-e hozzájuk a szervezet küldetése, értékrendje. A kiállítók is készülnek helyszíni programokkal, ahová a személyesen megjelenteket várják. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy az online lehetőségek érdeklődők nélkül maradnak: sok látogató számára ugyanis nagy előnyt jelent, hogy távolléte esetén sem marad le az eseményről, bárhonnan be tud jelentkezni a virtuális térbe egy interjúra vagy tájékozódó beszélgetésre” – fejtette ki a bme.hu kérdéseire válaszolva az 52. Műegyetemi Állásbörze szervezőinek nevében Németh Ákos Zoltán, a BME Kancellária Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság (BME Kancellária HSZI) igazgatója.

 

A börzén való részvételt az idei évben sem kötik kizárólag regisztrációhoz, ám a szervezők ajánlják e műveletet, ugyanis az állásbörze oldalán meghirdetett ajánlatokra csak regisztrált felhasználók jelentkezhetnek, ráadásul saját profilt létrehozva feltölthetik önéletrajzukat is az álláskereséshez. (A rendezvényre mindössze néhány adat megadásával lehet regisztrálni az állásbörze weboldalán.) A regisztrálók automatikusan bekerülnek a börze nyereményjátékába, amelyen Etele Cinema páros vouchert, Szkéné páros színházjegyet, kávékészítményeket és egyéb értékes ajándékokat sorsolnak ki. Ettől független aktivitásként újra lesz majd helyszíni pecsétgyűjtő játék és online kvíz aktivitás is.

Az állásbörzét ismét a BME Kancellária HSZI-vel együttműködésben szervezett Felkészítő Napok előzi meg 2022. szeptember 26. és október 7. között, amelynek kínálatát idén is az aktuális munkaerőpiaci és kiválasztási trendek szerint alakították ki a kezdeményezés életre hívói. Az élményalapú tanulás „sztárjai”, a tréningek, illetve workshopok állnak az előzetes programok fókuszában: többek között prezentációs technikákkal, a karrierépítéshez elengedhetetlen önismereti kérdésekkel, illetve a kapunyitási krízis létező, és egyben fontos jelenségével találkozhatnak a hallgatók az R épületben, a BME Kancellária HSZI-ben. Eddig a Felkészítő Programok valamennyi már lezajlott programja teltházas volt, és változatlanul népszerűek az egyéni karrier-tanácsadások és online kurzusok is.

Az állásbörzét megelőző héten egyszemélyes karrier-tanácsadásra, a börze napjain coachingra is várják az érdeklődőket.

 

(A 2022. szeptember 26. és október 7. között megszervezett Felkészítő Napok programjainak részleteiről a börze ide vonatkozó aloldalán található bővebb információ.)

 

A BME Kancellária HSZI az állásbörze ideje alatt kiállítóként is elérhető lesz: a Díszterem bejáratával szemben, a 148-as standnál, ahol többek között karrier-coachinggal készülnek a látogatóknak. Ezen felül a közkedvelt önéletrajztanácsadással, és új programelemként már social media tanácsadással is várják a fejlődni vágyókat a helyszíni Tudásfórumon, a Pécsi Eszter teremben. A börze két napjára ebben a helyiségben alakítanak ki a szervezők egy fotósarkot, ahol a látogatókról profi képeket készítenek az önéletrajzukhoz. A Tudásfórum szomszédos termében pedig az Állásbörze podcast-stúdióját rendezik be, ahová a rendezvény alatt várják azokat, akik szívesen beszámolnának a börzén szerzett élményeikről. A látogatói beszámolók a „Keress jól!” című podcast-sorozat második évadának záró epizódjában lesznek hallhatók. (A „Keress jól!” Youtube-csatorna az alábbi linken érhető el – szerk.)

A rendezők javasolják valamennyi érdeklődőnek, hogy a börze honlapján előzetesen tekintsék meg a kiállítók adatlapját és a kínált pozíciókat, majd már ezen információk birtokában, céltudatosan, konkrét kérdésekkel készülve keressék fel a munkáltatók képviselőit. Azoknak, akik valamiért nem tudnak személyesen részt venni az eseményen, a virtuális teret ajánlják a szervezők, ahol bátran chatelhetnek a kiállítókkal és közvetlenül feltehetik az őket érdeklő kérdéseket.

Idén is elérhető lesz online és nyomtatott formában a helyszíni tájékozódást segítő, álláskeresési tippeket és kiállítói információkat tartalmazó Állásbörze Kalauz. A Műhely Állásbörze Különszámából is további érdekességeket tudhatnak meg az álláskeresők.

„Budapest legnagyobb és legrangosabb állásbörzéjét szervezzük meg immáron 52. alkalommal. Egy ilyen nagy múltú, jelentős presztízsű és volumenében is óriási esemény megszervezése komoly kihívás. Szervezőként az infrastrukturális feltételek biztosításán túl törekszünk az új programelemek megvalósítására, kreatív részletekre, felhasználó- és látogatóbarát élményekre, kiállítói elégedettségre és egyben a műegyetemi diploma értékéhez méltó esemény létrehozására. Számunkra a legnagyobb siker, ha keresleti és kínálati oldalon minél több álláskereső és munkáltató sikeres találkozójához járulhatunk hozzá. Bízunk benne, hogy ez idén is sikerül. Várunk minden érdeklődőt személyesen és az online térbe egyaránt!” – nyilatkozta a Műegyetemi Állásbörze szervezői oldaláról Orbán Balázs, a Műegyetemi Hallgatói Kft. (MŰHASZ) ügyvezető igazgatója.

 

Az előző, 2022 tavaszán megszervezett 51. Műegyetemi Állásbörze összefoglaló videója a Keress jól! Youtube-csatornán tekinthető meg.

 

Elérhetőségek:

A Műegyetemi Állásbörze weboldala

Facebook-oldala

A rendezvény Facebook-esemény oldala

Instagram-oldala

 

 

TZS-KJ

Fotók forrása: Vokoun Dániel, Műegyetemi Állásbörze