A BME három világrangsorban is a legjobbak között

A legnagyobb rangsorkészítő szervezetnél lezárult a felsőoktatási komplex világrangsorok publikációs időszaka. A magyar egyetemek közül a BME mindháromban a legjobbak között van.

A Műegyetem az egyetlen hazai egyetem, amely az ARWU a QS és a THE nemzetközi felsőoktatási rangsoraiban is szerepel és a korábbi évekhez képest helyezése a 2023-ban publikált világrangsorokban nem romlott, sőt a QS-ben 100 helyet előre lépett.

 

Színkódok:

Zöld: javított a tavalyi helyezésén, vagy bekerült a rangsorba

Piros: rontott a tavalyi helyezésén

Fehér: nem romlott a helyezése

Szürke: nincs rangsorolva a legjobbak között, vagy kiesett a rangsorból

 

* A QS-ben nem szerepel, mivel csak egy szakterületet oktat.

 

 

A felsőoktatási ranglisták eltérő metodikával készülnek.

Az ARWU hat indikátort tartalmaz a Nobel-díjas és Fields-érmes öregdiákok (10%) és oktatók (20%) arányát, az oktatók publikációs teljesítményét (20%), Nature és Science publikációk arányát (20%), a magasan idézett szerzők számát (Highly Cited Researchers, 20%), az intézmény egy oktató-kutatóra vetített teljesítményét, melyet az első öt indikátor alapján számolnak (10%).

QS a sorrend felállításakor az akadémiai elismertséget (Academic Reputation) (30%), a munkáltatói megbecsültséget (Employer Reputation) (15%), a tudományos munkák idézettségét (Citations per Faculty) (20%), az oktatók és a hallgatók arányát (Faculty Student Ratio) (10%), a külföldi oktatók és kutatók (International Faculty Ratio) (5%), a külföldi hallgatók arányát (International Students Ratio) (5%), a nemzetközi kutatási hálózat indikátorát (International Research Network) (5%), a végzett hallgatók foglalkoztatási eredményeinek mérőszámát (Employment Outcomes) (5%), és a tavaly októberben először publikált QS Sustainability Rankings-en alapuló fenntarthatósági indikátorát (5%) vette figyelembe.

A THE rangsornak öt indikátora van, az oktatás (29,5%), a kutatási környezet (29%)., a kutatás minősége (30%), a nemzetköziség (7,5%), az ipar (4%).

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság - LC