Folytatódik a műegyetemi büfék „zöldülése”

Az egyetemi büféket és menzákat üzemeltető Műegyetemi Hallgatói Kft. évek óta aktívan tesz a fenntarthatóságért. Legújabb „termékük” az ECO-Score tájékoztatás.

 

A fenntarthatósági szempontok 2020 óta kiemelten vannak jelen a Műegyetemi Hallgatói Kft. tevékenységében. Móri Sándor beszerzési vezető meggyőző adatokat sorolt fel a cég eddigi eredményeiről. Az egyszer használatos műanyag poharak közül három éve elsőként a 0,5 literes söröspoharak kerültek kiváltásra visszaváltható (ReCup) poharakkal. Az egyetem úttörőként vezette be ezeket a poharakat, a gyártó cég a MŰHASZ által üzemeltetett klubokban és a rendezvényeken szerezte meg az első tapasztalatokat a visszagyűjtés- visszaváltás, valamint ennek digitalizációja terén. A 2022 évben a klubok sörforgalma ~100.000 liter volt, így ennél a mennyiségnél nagyságrendileg 200.000 db műanyag poharat kellett volna felhasználni.  A következő lépés az volt, hogy 2023 május 1-én előként a K épület büféjében indult el – az év második felében, már minden büfében megtalálható volt – a kávés papírpoharak, illetve a teás műanyag poharak kiváltása, szintén visszaváltható Cupler eszközökkel. A Kármán Konyhán kiváltásra kerültek az elviteles műanyag dobozok is. A 2022/2023-as tanévben a visszaváltható dobozokból 7.700db került felhasználásra ezzel minegy évi 40 000 db műanyag ételdoboz került kiváltásra. A kávéspohár felhasználása a K büfében, az említett tanévben megközelítette a 13.000db-ot, a teáspohár felhasználása pedig 4.500db-ot tett ki. A következő lépés a MŰHASZ által biztosított rendezvényeken visszaváltható poharakkal kiváltásra kerültek a műanyag röviditalos poharak. Ezekből a poharakból korábban éves szinten 163.200 db volt a megvásárolt mennyiség. Az elmúlt három évben az egyszerhasználatos műanyag eszközöket szinte teljes mértékben sikerült kivonni a forgalomból, több tonna műanyagtól szabadítva meg ezzel környezetünket.

   

Az ökológiai lábnyom csökkentés további lehetőségiről Móri Sándorral a Műegyetemi Hallgatói Kft. beszerzési vezetőjével beszélgettünk.

Az impozáns adatokból úgy tűnik az egyszer használatos műanyag eszközöket sikerült kiszorítani az egyetemi büfékből és rendezvényekről. Mit tehetnek még önök az ökológiai lábnyom csökkentéséért?

Az elmúlt években mindent megtettünk a „Fenntartható BME program” sikeréért a műanyag hulladék visszaszorítása terén. Az eldobható evőeszközöket igyekszünk formatervezett, BME logóval ellátott bambusz-tehát természetes anyagú- nyéllel rendelkező evőeszközökre cserélni.  Több közös projektünk volt ezen a téren Keglevich György professzorral, Tábi Tamás docens úrral. Bár az ételes dobozokat, a kávés poharakat visszaválthatóvá tettük, a vásárlónak pedig csak akkor kell fizetnie értük, ha egy meghatározott időn belül- ez általában 3-7 nap- nem hozza vissza, látunk még lehetőséget a műanyag eszközökkel kapcsolatban.

Tábi Tamással és a visszaváltható műanyag eszközöket gyártó céggel közösen olyan lebomló műanyag eszközök előállításán dolgozunk, amelyek amellett, hogy jól használhatóak komposztálhatóak is lesznek, így a visszaváltható eszközöknél, poharaknál is sokkal kevésbé fogják megterhelni környezetünket.

Az ECO-Score tájékoztatás szeptemberi bevezetésével, ami Czigány Tibor rektor úr kérése volt, a „Fenntartható BME program” egy másik célkitűzéséhez, a szemléletformáláshoz is igyekszünk hozzájárulni. Minden büfénkben és menzánkon alkalmazzuk a termékek nemzetközi szabványok alapján meghatározott ökológiai lábnyomát jelző színkódokat. 

 A kódok egyszerre formálják az egészséges életmódra és a környezet védelmére a fogyasztók gondolkodását.  Az újra megnyitott Stoczek menzán a palackos ásványvizek „konkurenciájaként” ingyenesen kiváló minőségű, szűrt ivóvizet (FloeWater) biztosíó automatát helyzetünk üzembe.

Van lehetőségük mérni az esetleges fogyasztói szokás változást?

Igen, olyan teljes körű informatikai rendszert vezettünk be, amivel pontosan nyomon tudjuk követni a fogyasztói szokások alakulását. Meg kell mondjam a visszaváltható kávéspoharak bevezetésekor egyes büfékben visszaesett a kávé fogyasztás. A szokások lassan változnak, a vendégek még szokják Stoczek vízautomatáját és ezzel visszatértünk a szemléletformáláshoz, amihez minden egyetemi polgár közre működésére szükség van. Ami minket illett, a jövőben is minden tőlünk telhetőt elkövetünk a fenntartható BME-ért.

A Műegyetemi Hallgatói Kft. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Műegyetemi Hallgatókért Alapítvány közös tulajdonában álló gazdasági társaság. A cég nem hivatalos rövidített elnevezése a „MŰHASZ” mozaikszó. A társaság elsődleges tevékenységi köre a Műegyetem területén nyújtott szolgáltatások biztosítása. A tevékenységek között megtalálhatóak a büfék, klubok üzemeltetése, hallgatói rendezvények-, konferenciák-, állásbörzék teljes körű szervezési feladatainak ellátása, valamint catering szolgáltatások biztosítása, fesztivál és koncertszervezés. A szervezet profilja, tevékenysége 1999-ig nyúlik vissza. A magas kvalitású személyi állomány, az elmúlt 20 évben felhalmozódott tapasztalati tőke és humánerőforrás garancia a magas színvonalú szolgáltatások nyújtására.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság