Hamarosan megpályázhatók az új egyetemi kiválósági ösztöndíjak

Május közepén várható a megújult hallgatói és oktatói, kutatói kiválósági ösztöndíjprogram-pályázatok meghirdetése.

Az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program két alprogramjaként fut tovább 2024/2025. tanévtől a az eddigi Új Nemzeti Kiválóság Program (röviden ÚNKP) és Kooperatív Doktori Program (röviden KDP).

 

EKÖP-24

Az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program (EKÖP) célja a felsőoktatási intézmények oktatói és kutatói utánpótlásának, valamint az innovatív magyar vállalkozások kutató-fejlesztői utánpótlásának biztosítása, és a legtehetségesebb hallgatók felsőoktatási tehetséggondozásba való bevonása. A Program ösztöndíjpályázatai a felsőoktatásban résztvevő hallgatói, kutatói kiválóságot támogatják olyan – alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben tanuló – hallgatók, valamint fiatal oktatók, kutatókszámára, akik a felsőoktatási intézményben eredményes, kiemelkedő kutatási tevékenységet folytatnak.

EKÖP-KDP-24

Az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program Kooperatív Doktori Program (EKÖP-KDP) a fentiekben említett célok mentén olyan, doktori képzésben résztvevő hallgatók számára nyújt lehetőséget, akik a doktori státuszuk mellett a felsőoktatási intézményen kívül, elsősorban vállalatoknál folytatnak kutatómunkát (munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban). Itt tudományos eredmények gyakorlati hasznosulása van a fókuszban.

A 2024/2025. tanévi pályázati felhívások megjelenése május közepén várható. Mindkét felhívás a korábban megismert ÚNKP és KDP konstrukciók alapjaira épült, azokat tovább alakítva és formálva. A részletes kiírások és a benyújtás menetéről a BME Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ, valamint a BME honlapja ad tájékoztatást.

 

 

BME FIEK