XV. Simonyi Konferencia

Időpont: 
2018. április 18. 13:30 és 19:00 között
Helyszín: 
I épület
Kategória: 
Konferencia
Szervezés: 
BME-egyetem
Kapcsolattartó: 
Simonyi Károly Szakkollégium

Előadások
13:30 Czirják Katalin – Ipar 4.0 projektmenedzser, adatbányász, Bosch: A jövő Bosch gyára a jelenben

Helyszín: IB028

A Bosch iparági kompetenciákkal, ipari megoldások szolgáltatójaként látja el saját magát és partnereit számos Ipar 4.0 megoldással. Előadásomból kiderül, hogyan optimalizáljuk saját világszintű termékbázisunkat, teljes körű és integrált megoldásokkal, vezető felhasználóként első kézből szerzett tapasztalatok alapján.

13:30 Benyó Péter – Ügyvezető, OTP Mobile: A Simple story – banki innováció történet az OTP-től
HeIyszín: B025

Előadásomban arról mesélek, hogyan jött létre a Simple alkalmazás, amelynek manapság már 150-200 ezer aktív felhasználója van és az egyik legnépszerűbb pénzügyi alkalmazás hazánkban. Illetve szó lesz arról is, hogyan lehet egy közel 70 éves cégnél innovatív ötleteket bevezetni, felépíteni és sikerre vinni.

14:00 Nagy Dániel – R&D Software Engineer, NI: Mónika – humanoid robotok a kifutón!

Helyszín: IB028

Az NI egyik terméke adja annak a 4 fős robot manöken brigádnak az agyát, mely 2017 tavaszán részt vett egy divatbemutatón. Előadásomban szeretném bemutatni, hogyan hozott a világra 5 mérnök kifutó modelleket.

14:00 Makay Kálmán – Alapító-tulajdonos, mySec Kft.: Légy a világ ura: építs botnet hálózatot

Helyszín: IB025

Mások erőforrásának a használata nem idegen az állatvilágban, amely működhet kihasználás, vagy szimbiózis alapján is. Így sincs más az IT világában: előadásomban elmondom, hogy a rossz oldalon állók milyen célok mentén dolgoznak és milyen más lehetőségek rejlenek a hálózatra kötött rendszerek kapcsán.

14:30 Csabai Csaba – Blogger, variance.hu: A blockchain alapú technológia alkalmazhatóságának fejtörői

Helyszín: IB028

Az ipari 4.0 árnyékában csendben kialakuló blockchain technológiai komoly fejtörést okoz a mai megoldásszállítóknak. A blockchain technológia adottságai (tokenizáció, manipulálhatatlanság, harmadik fél nélküli bizalom) alapvetően fogják megreformálni az összes olyan iparágat, amit 20 éve már aktívan reformál az Internet. Hogyan fog kinézni az a világ, aminek új alapját az Értékek Internete adja?

14:30 Kiss Ádám – Simonyi Károly Szakkollégium: A mátrix csapdájában

Helyszín: IB025

Előadásom során a Schönherz Kollégium óriáskijelzőjének a fejlődéstörténetét mutatom be, valamint az aktuális fejlesztési irányvonalat. A technikai megoldások mellett kitérek az üzemeltetési kérdésekre is.

15:15 Buttyán Levente – CrySyS Lab vezető: Biztonságos kommunikáció gépjárművek között – kutatási eredményektől a valós bevezetésig

Helyszín: IB028

Ebben az előadásban elmagyarázom a gépjárművek közötti kommunikáció biztonsági kihívásait, bemutatom a korábbi kutatási eredményeket, és áttekintést adok a jelenlegi gyakorlati megvalósítás helyzetéről, kitérve a gépjárművek hitelesítését célzó PKI kérdéseire.

15:15 Vida Gergely – Ügyvezető, Lightware: Streaming the future – Video Over IP

Helyszín: IB025

Az előadás során bemutatásra kerülnek a professzionális videó alkalmazásokban használt extendálási és mátrixolási megoldások, valamint az IP technológia alkalmazhatósága a ProAV világában. Gyakorlati alkalmazások mellett a 10Gb Ethernet alapú virtuális mátrix technológia működésének részleteiben is elmerülünk.

15:45: Nagy Dániel – Senior Digital Engineer, Accenture: Smart Factory – Digital Thread használata a digitális gyártásban

Helyszín: IB028

Sokszor találkozol a digital thread kifejezéssel, de nem tudod hogy pontosan micsoda? Kíváncsi lenné rá, hogyan használják a cégek? Hogy néz ki ez a digitális gyártásban? Gyere el az Accenture előadására és ismerd meg a digital thread folyamatát gyakori demókon keresztül vegyítve a kiterjesztett valósággal.

15:45 Szincsák Tamás – IT Tanácsadó, Sicontact: IoT, okoseszközök és más „okosságok”

Helyszín: IB025

Előadásomban a hallgatók betekintést nyerhetnek az aktuális okostelefon és IoT eszközök világába valamint áttekintést kaphatnak az aktuális fenyegetésekről is, ezt követően szó fog esni olyan más unortodox fertőzési módszerekről is, amelyek meglepő képességeikkel kilógnak a „hagyományos” kártevők és kibertámadások sorából.

16:15 Somlai-Fischer Ádám – Művészeti vezető és társalapító, Prezi: Szerezzük vissza a kiterjesztett valóságot a Terminatortól

Helyszín: IB028

Manapság egyre nagyobb teret hódít magának a kiterjesztett valóság. A Prezi küldetése, hogy mindenki számára lehetővé váljon az ötletük vizuális és térbeli kifejezése. Hogyan lehet ezt ötvözni a kiterjesztett valósággal és csupán egy laptop segítségével megvalósítani? Gyere el az előadásomra, ahol ezekre is választ kapsz!

16:15
Takács Árpád – AImotive: Önvezető autó jogi oldala

Helyszín: IB025

Az önvezető autózás mára a mesterséges intelligencia alapú technológiák zászlóshajójává vált. Ahhoz, hogy kormány és pedálok nélküli autók népesítsék be a világ útjait, számos technológiai, szabályozási és etikai feltételnek kell teljesülnie – ezekről a feltételekről lesz szó az AImotive előadásában.

17:15 Móricz Tamás – Simonyi Károly Szakkollégium: A mesterséges intelligencia gyengeségei és veszélyei

Helyszín: IB028

Manapság egyre több területen támaszkodunk a mesterséges intelligenciára. Vezeti az autónkat, tanácsokat ad az orvosunknak és rá alapozzuk a tőzsdei befektetéseinket. De vajon bízhatunk benne? Mennyire könnyen lehet egy "intelligens" rendszert átverni? Vagy milyen veszélyeket rejt magában a túlbozgó használatuk?

17:15 Vincze Zoltán – Kutatómérnök, Nokia: Komplexitásból adódó paradigmaváltás: kognitív hálózatok

Helyszín: IB025

A mobiltávközlési technológia rohamos fejlődése bonyolult hálózati rendszereket eredményezett. Bemutatom, hogyan ruházhatók fel ezek a megfelelő felhasználói élmény biztosításához szükséges kognitív képességekkel – gépi tanulás, programozható hálózatok, MI és virtualizációs technológiák ötvözésével.

17:45 Stelios Savvides – Head of Mobile Network Development, Vodafone: Networks and drones @ Vodafone

Helyszín: IB028

A key enabler for common drone usage is cellular connectivity. Let us introduce some of the drone projects in Vodafone and explore them together e.g. how we are supporting the adoption of drones with its mobile network based tracking and safety technology and how we are utilizing drones in our networks!

17:45 Góczán Bence – Simonyi Károly Szakkollégium: Fejlesztés és tesztelés úton a sztratoszférába

Helyszín: IB025

A Simonyi Károly Szakkollégium UPRA csapata egy rugalmasan felhasználható, megbízható magaslégköri ballonplatform kifejlesztésén dolgozik, mely a tervek szerint lehetőséget biztosítana egyetemi kutatócsapatoknak kísérleteik eljuttatására a sztratoszférába. Előadásában, Góczán Bence, a csapat rendszermérnöke bemutatja, milyen kihívásokkal kell megküzdeni, milyen tervezési lépéseket követtek fejlesztés során és milyen tesztelési folyamatok zajlottak le, hogy a fedélzeti rendszer a lehető legmegbízhatóbban működjön.

18:15 Dobson Levente – Facebook: Manage 'em Fibers! – An agile approach to serve billions of people

Helyszín: IB028

Billions of people use Facebook all over the world. With traffic growing day-by-day the scale at which we build and operate datacenters brings some interesting challenges. Besides the challenges - which might be very specific to companies operating at such scale - I am also going to talk about the principles we use to approach these problems.

Regisztráció és további információ a Simonyi Károly Szakkollégium honlapján.