Megőrizte pozícióját a BME a legfrissebb nemzetközi felsőoktatási rangsorban

Jól szerepeltek a Műegyetem képzései a most közzétett ARWU-listán. Szakterületi bontásban a legjobb helyezést a gépészet és az építőmérnöki tudományok területén érte el az intézmény.

Mindössze öt magyar felsőoktatási intézmény, köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem került fel az Academic Ranking of World Universities-re (ARWU), ismertebb nevén a „Shanghai-listára”.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet is az 501-600. kategóriába sorolták a listát összeállító szakemberek. A Semmelweis Egyetem a 601-700., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – ahogyan tavaly – a 701-800., a Debreceni Egyetem pedig a 901-1000. helyen végzett.

A világ egyik legjelentősebb felsőoktatási rangsorát, az ARWU-t 2003 óta minden év augusztusában a kínai Chiao Tung Egyetem készíti el. Az ezres lista és az 500-as szakterületi lista összeállításakor az oktatók publikációs teljesítményét, idézettségét, valamint a tudományos munkájuk jelentőségét veszik figyelembe, de számít a Nobel-díjas és Fields-érmes tanárok és öregdiákok aránya egyaránt.

A szakterületi listákon is kiválóan teljesített a BME. A mérnöki tudományokon belül a gépészet (mechanical engineering) területén – a tavalyihoz hasonlóan – a 201-300. helyen áll, és ugyanilyen figyelemreméltó helyezést ért el új szereplőként az építőmérnöki tudományok (civil engineering) területének rangsorában. Egy kategóriát javítva egészen a 301-400. helyezettek csoportjába jutott a villamosmérnöki tudományok (electrical and electronic engineering) területén, és szintén a 301-400. helyen tartják számon az anyagtudományok (materials science and engineering) legjobb képzéseinek összesítésében. Nagy eredmény, hogy az intézmény felkerült a vegyészmérnöki tudományok (chemical engineering) szaklistájára; a felsorolás szerint a 401-500. helyen végzett.

A természettudományok szakterületi rangsorában is jegyzik a műegyetemi képzést: matematikában (mathematics) a 301-400., a kémiai tudományok (chemistry) szakterületén pedig – ahogyan 2017-ben – a 401-500. helyet szerezte meg a BME.

Az idei rangsor első 10 szereplője amerikai és brit egyetem, az első 5 intézmény 2004 óta nem változott (Harvard, Standford, University of Cambridge, Massachusetts Institute of Technology, UC Berkeley, közülük a Harvard 2003 óta áll az élen). Az angol egyetemek utáni első európaiként a 19. helyre került 2018-ban is a svájci Swiss Federal Institute of Technology Zurich (ETH Zurich).

A teljes lista megtekinthető az ARWU aloldalán.

– GI –

Fotó forrása: http://www.shanghairanking.com/