Okos város, Tudomány ünnep, 1app

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2017. november 02. és november 08. között.

2017. november 02. Egymillió forint nyeremény, rengeteg vállalati ajándék – ilyen volt a Techtogether 2017-ben

A Continental munkatársai csapatnak járó díjjal is készültek: a tizenhat team közül szerintük a napelemes hajóépítéssel foglalkozó BME Solar Boat bizonyult a legkiválóbbnak.

A Tequa különdíját Hibik Tekla adta át: Karsai Adél, a BME FRT, és a Pethő Gergely, a BME Solar Boat team tagjai kapták (Pethő Gergely helyett egy csapattársa vette át a díjat).

A képzéssel foglalkozó vállalat csapatnak járó díjról is gondoskodott: az Arrabona Racing Team, az OECO, a BME FRT és a Szenergy Team munkáját találták a legjobbnak.

https://autopro.hu/techtogether/Egymillio-forint-nyeremeny-rengeteg-vallalati-ajandek-ilyen-volt-a-Techtogether-2017-ben/23586/

 

2017. november 02. A Három-kő ért a dobogó tetejére

megosztott első díj elismerésben részesült a Debreceni Egyetemen diplomázó Brezina Zsolt „Három-kő turistaház a Bükk-fennsíkon” témájú diplomaterve, valamint a BME Építészmérnöki Karán végzős Vass Csilla „Helyi Filmtörténeti Művészpark Mátészalkán” témájú pályázata.

http://www.szon.hu/a-harom-ko-ert-a-dobogo-tetejere/3667839

További megjelenés:

http://www.erdon.ro/a-harom-ko-ert-a-dobogo-tetejere/3667839

 

2017. november 03. Még több autóvezetés-oktatóra lenne szükség

Hazánkban – a Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapján szereplő információk szerint – jelenleg mindössze két képzési helynek van engedélye gépjárművezető szakoktatói képzésre, ez pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Nyíregyházi Egyetem.

http://www.automotor.hu/hirek/meg-tobb-autovezetes-oktatora-lenne-szukseg/

 

2017. november 03. 14 ezer magyar hallgató a világ legnagyobb virtuális osztálytermében

Varga Ákos a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökinformatikus hallgatója, az informatikai hálózatokkal a Cisco Hálózati Akadémia keretében a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában végzett tanulmányai során kezdett foglalkozni.

http://www.digitalhungary.hu/e-volution/14-ezer-magyar-hallgato-a-vilag-legnagyobb-virtualis-osztalytermeben/5173/

 

2017. november 04. Kreatív közterek és “okos város” fejlesztések Szentendrén – konferencia

A BME Építészmérnöki Kar Rajzi és Formaismereti Tanszéke Szentendre Város Önkormányzatának felkérésére 2017. évben oktatási és kutatási-tervezési programot indított szentendrei helyszínek, területek, intézmények fejlesztésében való közreműködésre. Az együttműködés során olyan építészeti, forma- és vizuális környezettervezési témák és projektek kerülnek előtérbe, melyekben az egyetemi munkacsoport a város jelenlegi és távlati elképzeléseit korszerű, “okos város” megoldásokat is beépítő javaslatokkal tudja segíteni.

http://hirlevel.egov.hu/2017/11/04/kreativ-kozterek-es-okos-varos-fejlesztesek-szentendren-konferencia/

További megjelenés:

http://ots.mti.hu/hirek/131407/sajtokozlemeny-_okos_varos_celkeresztben

https://www.hirado.hu/2017/11/06/szerdan-okos-varos-kiallitast-rendez-a-muegyetem/

http://infoter.eu/cikk/okos-varos-kiallitast-rendez-a-muegyetem

http://www.szekesfehervarinapilap.hu/cikk/Csak_okosan_a_varosrol_/208086/

http://iho.hu/hir/nemzetkozi-okos-varos-szakkonferencia-budapesten-171107

 

2017. november 05. Nem a külső számít, de fontos üzenetet lehet vele közvetíteni

Sokan vitatkoznak a nézettel, miszerint a ruha teszi az embert. Egy szakember szerint minden vásárlási döntés mögött pszichológiai magyarázat áll, amely legbelsőbb érzéseinket, titkos vágyainkat, esetleg nehézségeinket tükrözi. A ruhák, melyeket viselünk, hihetetlenül pontos mutatói annak, mit gondolunk magunkról és az életünkről – írja a BME Kommunikációs és Médiatudomány Szak blogja.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-kulso-szamit-de-fontos-uzenetet-lehet-vele-kozvetiteni-1076271/

 

2017. november 06. Magyar találmány forradalmasítja a világ smart home-piacát: jönnek az okos otthonokkal kommunikáló okos társasházak

A céget két fiatal alapította. Szarvas Péter, CEO és alapító: 1997-ben végzett felsőfokú programozóként a Számalk keretein belül. 2005-ben online gépírást oktató startupot indított (gepiras.hu), majd a BME Infokom-nál épített fel és vezetett egy nyolcfős fejlesztő csapatot.

http://www.karpatinfo.net/cikk/gazdasag/2560574-magyar-talalmany-forradalmasitja-vilag-smart-home-piacat-jonnek-az-okos-otthonokkal-kommunikalo-okos-tarsashazak

 

2017. november 06. Mi minden van másképp a tűzvédelemben?

Nagy érdeklődés mellett, a Műegyetem két oktatójának, Takács Lajos Gábornak és Szikra Csabának (BME) vezetésével zajlott a tűzvédelmi tervezői nap a Bara Hotelben. Az új technológiák mellett az új, ingyenesen letölthető Tűzvédelmi Tervezési Irányelvekről esett a legtöbb szó, több szerző is előadott.

http://tervlap.hu/cikk/show/id/5734

 

2017. november 06. Konyhafelújításnak indult, 3D mobilapp lett a vége – magyar fejlesztőktől

Az egész úgy kezdődött, hogy Balázs Ferencék fel akarták újítani a konyhájukat, de a feleségének minimum egy VR-szemüvegre (virtual reality – virtuális valóság, a kijelzőre, szemünk elé vetítenek vele) lett volna szüksége, hogy maga elé tudja képzelni a terveket. Ilyen technológia akkor még nem volt, ahogy az építész sem tudta mobiltelefonjával elvégezni a felmérést, miután a lézeres távolságmérőjét otthon hagyta. Mindkét probléma szöget ütött BME-n oktató Ferenc fejébe, aki egyre biztosabb volt benne, hogy a világnak szüksége van egy mindenki által használható eszközre, amely képes modellt alkotni a körülöttünk lévő tárgyakról.

https://forbes.hu/uzlet/konyhafelujitasnak-indult-3d-mobilapp-lett-a-vege-magyar-fejlesztoktol/

 

2017. november 06. Nyugdíjazott akkumulátorok, Budapest Auto Show, Elektromos bicikli

Hazai bajnok versenyzőink mellett vendég volt többek között Winkler Róbert (Totalcar), a Turbometal Blog, a BME Formula Racing Team és a Hungaroring Rescue Team csapata is.

http://flottamagazin.hu/technika/nyugdijazott-akkumulatorok-budapest-auto-show-elektromos-bicikli/

 

2017. november 06. Ingyenes lesz az első nyelvvizsga januártól, de ezekre a feltételekre figyelni kell

 A Rigó utcában, vagyis az ELTE Origó Nyelvvizsgaközpontjában 28 ezer forintot kell fizetni a középfokú nyelvvizsgáért, a BME-nél 27 500 forintot.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/11/7/ingyenes_nyelvvizsga_2018tol_minden_fontos__LP31UV

További megjelenés:

https://szakszervezetek.hu/hirek/12277-ingyenes-lesz-az-elso-nyelvvizsga-januartol-de-ezekre-a-feltetelekre-figyelni-kell

 

2017. november 07. Tudományünnep 2017 – az emberközpontúság jegyében

Az idős korosztály problémái is terítékre kerülnek: Rudas Tamás a szociológia, Hortobágyi Tibor pedig az orvostudomány szemszögéből taglalja a témát. Ehhez kapcsolódóan Fábián István „szedi le a keresztvizet” a csodásnak hirdetett, de leginkább hatástalan vizekről és sókról, a homeopátia mítoszáról. Prószéky Gábor, az Akadémia Nyelvtudományi Intézetének igazgatója és Vicsi Klára, a Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának tudományos tanácsadója előadásából azt tudhatják meg az érdeklődők, hogy mekkora információhalmazt hordoz az írott szöveg és a kimondott szó.

http://ww2.infovilag.hu/2017/10/31/tudomanyunnep-2017-az-emberkozpontusag-jegyeben

 

2017. november 07. Láthatáron az 1app fejlesztőverseny

Közeleg a legújabb 1app, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a NISZ Zrt. közös alkalmazásfejlesztői versenye. A megmérettetés szervezői olyan mobilalkalmazásokat várnak, amelyek az okosvárosok lakóit veszik célba, és nyújtanak számukra hasznos szolgáltatásokat.

https://www.hwsw.hu/hirek/58021/1app-fejleszto-verseny-bme-nisz.html

További megjelenés:

http://medicalonline.hu/cikk/1app_fejleszto_versenyt_hirdettek

http://webradio.hu/hirek/gazdasag/februar_vegeig_lehet_nevezni_az_1app_mobilalkalmazas-fejleszto_versenyre

https://www.hrportal.hu/hr/februar-vegeig-lehet-nevezni-a-mobilalkalmazas-fejleszto-versenyre-20171108.html

 

2017. november 07. Miért nincs több sikeres magyar vállalat?

Ha csak a feldolgozóipart nézzük, jó néhány fejlesztőközpont található nálunk, egyenként több ezer mérnökkel. Ha az egyetemeknél akár a Corvinus-t, akár a BME-t nézzük, a legkiválóbb diákok jelentős része (már aki itthon maradt) az elmúlt 20 évben multinacionális céghez ment dolgozni, ott lett sokukból elismert szakértő és/vagy vezető. https://g7.24.hu/piac/20171107/miert-nincs-tobb-sikeres-magyar-vallalat/

 

2017. november 07. Az energetikát népszerűsítették a középiskolások körében

A középiskola egykori diákja, Rádi Róbert és Katona Mihály a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem energetikaimérnök-­hallgatói tartottak előadást a félegyházi fiataloknak azzal a nem titkolt céllal, hogy népszerűsítsék az egyetemet és az energetikai mérnöki szakot a továbbtanulók előtt. Az előadáson számos hasznos információt hallhattak a diákok, így többek között az atomenergetikáról is. Megismerhették a Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozatát is, amely hét éve fogja össze az energetika iránt érdeklődő fiatalokat.

https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-energetikat-nepszerusitettek-kozepiskolasok-koreben-1103941/