Ünnepi szenátus, Karikó Katalint a BME-n, ÚNKP konferencia

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. június 01. és június 07. között.

bme.hu- 2023.06.06.

Világhírű szaktekintélyekkel bővült a Műegyetem oktatói – kutatói közössége

A Műegyetem ünnepi szenátusi ülésén Neumann János professzori címet, a BME Díszpolgára címet, és a BME Tiszteletbeli Doktora kitüntetéseket is átadták. BME Neumann János professzori címet kapott Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus, kutatóbiológus. Karikó Katalin a szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiáját alapozta meg felfedezésével. 2020-ban a szabadalma alapján készült el a világon elsőként klinikailag is bizonyítottan hatásos, harmadik generációs Pfizer-BioNTech Covid19-vakcina. Az általa kifejlesztett mRNS alapú vakcina technológiája más betegségek (többek között rák, az agyvérzés, a malária és a sclerosis multiplex) gyógyításában is ígéretes eredményekre vezetett. Munkásságát a professzori címre jelölő bizottság Neumann János örökségéhez méltónak véli: a Neumann gondolatai alapján felépített számítógéphez hasonlóan az mRNS COVID oltás is az egész emberiség életére hatással volt. (…)

https://www.bme.hu/hirek/202306006/Vilaghiru_szaktekintelyekkel_bovult_a_Muegyetem_oktatoi_kutatoi_kozossege

Egyéb megjelenés:

https://szegedma.hu/2023/06/neumann-janos-professzori-cimet-kapott-kariko-katalin

https://ictglobal.hu/rovid-hirek/iden-kariko-katalin-munkassagat-ismertek-el-a-neumann-professzori-cimmel/

https://www.magyarhirlap.hu/tudomany2/20230605-iden-kariko-katalin-munkassagat-ismertek-el-a-neumann-professzori-cimmel

https://24.hu/tudomany/2023/06/05/kariko-katalin-neumann-tarsasag-bme-dij/

 

bme.hu- 2023.06.06.

„Újra együtt vagyunk és közösen ünnepeljük a Műegyetem sikereit!”

Az ünnepi szenátusi ülésen a BME legrangosabb intézményi és szakmai elismeréseit adták át, és felavatták PhD, a DLA és a Tiszteletbeli Doktorokat is. „Domine Magnifice Rector! Domini Spectabiles Decani! Dominae et Domini Illustrissimi Professores!” – a Műegyetem vezetőit és a meghívott vendégeket immár sok éves hagyományként köszöntötték a latin mondatok a központi épület aulájában a Szenátus nyilvános, ünnepi ülésén, ahol átadták a Neumann János professzori címet, a BME Díszpolgára címet, felavatták az egyetem új Tiszteletbeli Doktorait. Az ünnepi program részeként a József Nádor Emlékérmeket és egyéb rangos egyetemi kitüntetések átadására is sor került. A jogarnok vezetésével bevonuló testületet Czigány Tibor akadémikus, a BME rektora vezette.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20230605/Ujra_egyutt_vagyunk_es_kozosen_unnepeljuk_a_Muegyetem_sikereit

Egyéb megjelenés:

https://weborvos.hu/hirek/neumann-janos-professzori-cimet-kapott-kariko-katalin-279738

https://www.delmagyar.hu/orszag-vilag/2023/06/hanko-balazs-a-tudomany-es-az-innovacio-az-orszag-jovokepessegenek-zaloga

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20230603-hanko-balazs-a-tudomany-es-az-innovacio-az-orszag-jovokepessegenek-zaloga

 

2023.06.03.

Vastaps fogadta Karikó Katalint a Műegyetemen tartott teltházad előadáson

Karikó Katalin kutatóbiológus a BME Neumann János professzori cím átvételét megelőzően 500 fős közönség előtt tartott előadást a BME Simonyi Károly előadótermében. A világhírű kutató június 2-i előadásában bemutatta az mRNS alapú vakcinák kifejlesztésének történetét, azon belül saját kutatói munkásságának állomásait. A COVId-19 világjárvány egyik nagy tanulsága volt számára, hogy a világ mára meghaladta a tudományos eredmények ipari üzleti hasznosításának eddigi sémáját. Miközben a vakcina előállításán dolgozó tudósok a laboratóriumokban versenyt futottak az idővel a médiát, különösen a közösségi médiát hatalmas mennyiségű álhír, téves információ árasztotta el, megingatva az emberek egy részének az új oltóanyagba vetett bizalmát. A kutatások eredményeinek ma a már nemcsak a felfedezés-új technológia-tesztelés, alkalmazás- új termék utat kell bejárniuk, hanem és ez különösen igaz a gyógyszeriparra, el is kell fogadtatni produktumukat a társadalommal. Ez utóbbit komoly kihívásnak nevezte a Karikó Katalin. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230603/Vastaps_fogadta_Kariko_Katalint_a_Muegyetemen_tartott_telthazas_eloadason

Egyéb megjelenés:

https://raketa.hu/kariko-katalin-az-mrns-alapu-terapiak-mukodesi-elverol-es-jovojerol-osztott-meg-reszleteket

https://itbusiness.hu/technology/aktualis-lapszam/human/kariko-katalin-neumann-egy-zseni-volt-en-meg-csak-egy-szorgalmas-ember/

 

 

bme.hu-2023.06.05.

Kutatásmenedzserek európai találkozója a BME-n

 Európai Uniós pályázati szakértők és kutatásmenedzserek nemzetközi találkozójának adott otthont a Műegyetem. 2023. május 10-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) adott otthont az Európai Unió Bizottsága (European Comission, EC) European Research Area (ERA) Action 17 kezdeményezés munkacsoport-ülésének. A rendezvény Schenk Borbála, a BME vezető EU-pályázati tanácsadója koordinálta.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20230605/Kutatasmenedzserek_europai_talalkozoja_a_BMEn

 

bme.hu-2023.06.05.

A Jövő Te vagy - ÚNKP konferencia a Műegyetemen

Az ország egyik legnagyobb élő online konferenciáján mutathatják be ÚNKP ösztöndíjasaink kutatásaikat 2023. június 7-én.  „A jövő Te vagy!”  - ÚNKP-s kutatások és kiválóságok a Műegyetemen” című konferencián a BME ösztöndíjasai rövid előadások formájában adnak számot a kutatási eredményeikről.  Hallgass bele Te is! Egyetemünk 2023. június 7-én egésznapos élő online konferenciát szervez ÚNKP ösztöndíjasai számára, ahol lehetőségük lesz bemutatni kutatásaikat és visszajelzést kapni oktatóiktól, szakmabeli társaiktól. A konferencia immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre, idén a párhuzamosan szervezett szekciókban eddig soha nem látott számú, közel 200 kutatás ismertetésére kerül sor a látogatók előtt. Ez a szám az elnyert ösztöndíjakat tekintve 30%-os növekedés a tavalyihoz képest egyetemi szinten. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230512/A_jovo_Te_vagy_UNKP_konferencia_a_Muegyetemen

 

bme.hu-2023.06.01.

Kiváló műegyetemi eredményekkel zárt a 36. OTDK

A BME-s pályamunkák csaknem kétharmadát díjazták a kétévente megrendezett rangos tudományos seregszemlén. Idén minden eddiginél többen végeztek dobogón. A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) a 2021-2022-es intézményi TDK fordulókon a legmagasabb színvonalú, minősített tudományos és művészeti pályamunkák készítői mutatták be kutatási eredményeiket. A rangos tudományos seregszemlén 11 város intézményének hallgatói indultak, 16 szekcióban, 540 tagozatban, 4867 pályamunkával, amelyeket a több mint 3000 tagú szakmai zsűri bírált el. Összesen 462 műegyetemi szerző 392 dolgozattal szerepelt az idei OTDK-n. 207 BME-s hallgató 180 pályamunkája végzett dobogós helyen, míg további 82 induló 74 alkotását különdíjjal jutalmazták. Az OTDK 16 szekciójából 12-ben indultak a BME-sek, ebből 9 szekcióban osztottak ki első helyezést, 8 szekcióban második helyet, 7 szekcióban pedig harmadik helyet műegyetemi hallgatóknak. 9 szekcióban az egyetem színeiben indulók munkáját különdíjjal is jutalmazták. Valamennyi BME-s kar diákjai egyaránt büszkélkedhetnek dobogós helyezésekkel és különdíjakkal. 67 dolgozat végzett az első helyen - pontosan ugyanannyi pályamunka, mint a két évvel korábbi országos versenyen. Darabszámban több második és harmadik helyezés született, és idén különdíjból is többet hoztak el a műegyetemisták. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230601/Kivalo_muegyetemi_eredmenyekkel_zart_a_36_OTDK

Egyéb megjelenés.

https://nepszava.hu/3197023_orszagos-tudomanyos-es-innovacios-olimpia-dijatado

 

bme.hu-2023.06.02.

Sikeresen mutatkozott be a hazai TDK nemzetközi változata

Hét EELISA partnerintézmény 101 hallgatója május 17-18-án Pisában első ízben mérte össze tudását a magyar TDK nemzetközi változatának keretei között. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) főszervezésében és az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) erkölcsi támogatásával Olaszországban rendezték meg az első EELISA nemzetközi hallgatói tudományos verseny. A nemzetközi TDK szellemében követte a több mint hetven éves hagyománnyal rendelkező hazai Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) szabályait és lebonyolításának menetét. A megmérettetés május 17-18-án zajlott Pisa-ban, az EELISA projekt 2. Research Based Learning Symposiumának keretében. A rendezvényen megfigyelőként jelen volt Szabó István az OTDT stratégiai igazgatója is. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230602/Sikeresen_mutatkozott_be_a_hazai_TDK_nemzetkozi_valtozata

 

 

napi.hu-2023.06.06.

Veszély fenyegeti a zaporizzsjai atomerőművet

Elkerülhető a nukleáris vészhelyzet az ukrajnai robbantás után a magyar szakértő, a BME Természettudományi Karának dékánja szerint. A zaporizzsjai atomerőmű hűtése viszont kérdéses. A felrobbantott gát miatt veszélybe kerülhet a zaporizzsjai atomerőmű hűtése, de nukleáris veszélyhelyzet nem várható, mert a létesítménynek van egy saját víztározója – mondta Aszódi Attila atomenergetikai szakértő az Inforádióban. (…)

https://www.napi.hu/kulfold/ukrajna-haboru-gatrobbantas-atomeromu-zaporizzsja.772274.html

Egyéb megjelenés:

https://magyarnemzet.hu/english/2023/06/major-bomb-attack-on-nuclear-power-plant-could-cause-disaster

infostart.hu/kulfold/2023/06/07/szakerto-a-gatrobbantasrol-fel-van-adva-a-lecke-a-zaporizzsjai-eromu-uzemeltetoinek

https://www.klubradio.hu/hirek/gatrobbantas-betort-a-viz-herszonba-epuleteket-sodor-el-135990

https://index.hu/kulfold/2023/06/06/haboru-orosz-ukran-konfliktus-robbantas-gat-herszon-zaporizzsjai-atomeromu-drama/

https://hvg.hu/tudomany/20230606_nova_kahovka_dnyeper_gat_robbantas_hatasa_zaporizzsjai_atomeromure

 

 

hirextra.hu-2023.06.05.

A jövő feltalálói

A Magyar Innovációs Szövetség 10 díjat és a díjakkal járó több mint 5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a 32. alkalommal meghirdetett, 2022-23. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpia legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak a június 3-i eredményhirdetésen.(…) A június 2-án délelőtt Dr. Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese ünnepélyesen megnyitotta a kiállítást. Ezt követően Hajnal Gabriellával, a Klebelsberg Központ elnökével együtt a legkiválóbb iskolákat ismerték el egy diplomával és jelentős pénzdíjjal. A nyilvános kiállítást számtalan látogató és középiskolai osztály tekintette meg. (…)

https://www.hirextra.hu/2023/06/05/a-jovo-feltalaloi/

Egyéb megjelenés:

https://gyartastrend.hu/cikk/atadtak-az-orszagos-tudomanyos-es-innovacios-olimpia-dijait

https://www.innoportal.hu/atadtak-az-orszagos-tudomanyos-es-innovacios-olimpia-dijait

https://www.magyarhirlap.hu/tudomany2/20230603-atadtak-az-orszagos-tudomanyos-es-innovacios-olimpia-dijait

https://tudas.hu/atadtak-az-orszagos-tudomanyos-es-innovacios-olimpia-dijait/

https://www.dehir.hu/belfold/debreceni-siker-az-orszagos-tudomanyos-es-innovacios-olimpian/2023/06/03/

https://demokrata.hu/tudomany/atadtak-az-orszagos-tudomanyos-es-innovacios-olimpia-dijait-689263/

https://gondola.hu/hirek/302408-Atadtak_az_Orszagos_Tudomanyos_es_Innovacios_Olimpia_dijait.html

https://infostart.hu/tudomany/2023/06/03/kariko-katalin-fontos-tanaccsal-latta-el-a-jovo-kutatoit

 

digitrendi.hu- 2023.06.05.

Vállalati magánhálózatok – privát 5G és/vagy Wi-Fi 6E?

A digitális átállásban egyre elengedhetetlenebbé válnak az újgenerációs vezeték nélküli magánhálózatok és a rájuk épülő szolgáltatások. A pandémia hatására a vállalatok világszerte az 5G és a Wi-Fi 6E felé fordították figyelmüket, de végül melyiket válasszák? Hazai szakértőket kérdeztünk a témáról. (…) Az 5G és a Wi-Fi 6/6E klasszikus értelemben nem konkurensek, mert az egyik inkább a mobilitást, a másik meg a vezeték nélküliséget jelenti. Igaz lassú wi-fi esetén előfordulhat, hogy valaki a telefonján inkább mobilinternet elérésre vált. Mindkét technológia friss, így hazánkban is mostanában kezdik bevezetni, eszközök pedig már mindegyikhez kaphatók– foglalja össze a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék szakértője Schulcz Róbert. (…)

https://digitrendi.hu/vallalati-maganhalozatok-privat-5g-es-vagy-wi-fi-6e/

 

pestinap.hu-2023.06.04.

Műegyetemi részvétellel épül az európai kvantumszámítógép

Március 1-jén indult az Open Superconducting Quantum Computers elnevezésű projekt, amely 10 európai ország 28 kutatópartnerét egyesíti egy 1000 qubites kvantumszámítógép kifejlesztésében. A magyar tudományos intézmények közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Természettudományi Kara (BME TTK) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont vesz részt az OpenSuperQPlus projektben, elméleti támogatást adva a kvantumszámítógép fejlesztéséhez. A két intézmény szakemberei a kvantumos hibajavítás megvalósítási módjai és hibatűrő számítások mellett a kvantumszámítógép működéséhez szükséges programokat is fejlesztik. A Műegyetem részéről a Természettudományi Kar Elméleti Fizika Tanszékének szakemberei, Asbóth János Károly és Pályi András egyetemi docensek vezetik a kutatásokat.(…)

http://www.pestinap.hu/egyetem/2023/06/04/muegyetemi-reszvetellel-epul-az-europai-kvantumszamitogep/

 

 

bme.hu-2023.06.02.

Egyszerre két műegyetemi SPIN-OFF kezdi meg működését

Távolról is képesek önvezető járműveket irányítani és egy profi pilóta vezetési képességeit is felülmúlják az új, részben egyetemi tulajdonú vállalkozások termékei. „Az innovatív termékeik mellett a két vállalkozás létrejöttének különös jelentőségét az adja, hogy a tudományos műhelyekben létrejött szellemi terméket az egyetem tulajdonosi részvételével létrejövő vállalkozásokban hasznosítják, és így az üzleti működés során keletkező nyereséget visszaforgatják a felsőoktatásba” – fogalmazott Szalay Zsolt, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (BME KJK) Gépjárműtechnológia Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. Elárulta, 5-5 kutatómérnök alapító részvételével, kétéves előkészítő munka eredményeként 2023. május 16-án jegyezték be a két céget, amelyek a tanszéken működő kutatócsoportok fejlesztési eredményeit hivatottak az ipari, illetve üzleti célú felhasználás szolgálatába állítani. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230602/Egyszerre_ket_muegyetemi_spin_off_kezdi_meg_mukodeset

Egyéb megjelenés:

https://gyartastrend.hu/cikk/egyszerre-ket-muegyetemi-spin-off-kezdi-meg-mukodeset

 

 

pestinap.hu-2023.06.04.

Közös depresszió felismerését segítő szoftvert fejlesztenek a Budapesti Műszaki Egyetem és a Semmelweis Egyetem szakemberei

Beszédelemzésen alapuló, a depresszió felismerését segítő nyelvfüggetlen szoftvert fejlesztenek közösen a Budapesti Műszaki Egyetem és a Semmelweis Egyetem szakemberei. A technológia elsősorban az alapellátásban segíthetné a világszerte milliókat érintő mentális betegség szűrését, időt és pénzt spórolva az egészségügynek. Az alkalmazás már elkészült, de élesítéséhez további tesztekre van szükség. A depresszió népbetegség, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint körülbelül 280 millió ember, a felnőtt lakosság 5%-a lehet érintett. Egyes előrejelzések szerint 2030-ra ez a mentális probléma róhatja a legnagyobb terhet a világ egészségügyi és gazdasági rendszereire. (…)

http://www.pestinap.hu/egyetem/2023/06/04/mesterseges-intelligencia-segitheti-a-depresszio-szureset/

Egyéb megjelenés:

https://index.hu/tudomany/2023/06/02/depresszio-mesterseges-intelligencia-ai-dr.-hajduska-der-balint-semmelweis/

 

 

iotmagazin.hu-2023.06.07.

Újabb fejlesztésekbe kezd Magyarországon az Amazon Web Services

Irodát nyitott Budapesten az Amazon Web Services (AWS) az egyre növekvő ügyfélköre támogatása érdekében. Az Amazon Web Services 2023. június 5-én nyitotta meg az első budapesti irodáját, ami része az AWS folyamatos közép-kelet-európai bővülésének a növekvő számú régiós ügyfelek, partnerek kiszolgálásához. Az új magyarországi központ révén a munkatársak még több támogatást adhatnak az AWS felhőszolgáltatásaira való átálláshoz a különböző méretű magyarországi szervezetek, köztük induló vállalkozások, startup-ok,vállalatok, valamint a közszféra szervezetei számára. (…) Az AWS Academy egyetemi hallgatóknak és oktatóknak nyújt segítséget az AWS felhőalapú számítástechnikai megoldásait érintő ismeretek és készségek fejlesztéséhez. Felgyorsítva ezzel a felhő-technológiával kapcsolatos tanulási folyamatokat. Az AWS Academy magyarországi tagintézményei közé tartozik a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. (…)

iotmagazin.hu/gazdasag/2023/06/07/amazon-web-services-budapest/

Egyéb megjelenés:

https://www.jovogyara.hu/budapesten-is-irodat-nyit-az-amazon-web-services.html

https://digitrendi.hu/budapesten-is-irodat-nyitott-az-amazon/

https://bitport.hu/budapesten-is-irodat-nyit-az-amazon-web-services

 

 

balatonfured.hu-2023.06.07.

Balaton: pótolni kell majd a vizet

Még az optimista klímamodellek is úgy számolnak, hogy 2040 körül szükséges lehet vizet pótolni a Balatonba. Durva vízszintingadozások jöhetnek, amelyeken még az sem segít, ha feljebb tolják a tó vízszintjét. (…) Még az optimista klímamodellek is úgy számolnak, hogy 2040 körül megint 40-50 centis Balaton lesz. Durva vízszintingadozások jöhetnek, és annyira drámaiak lehetnek az események, hogy nem sokat számítana, ha feljebb toljuk a vízszintet. A modell pozitívuma, hogy még 2100-ra sem fog kiszáradni a Balaton, de az kérdés, hogy tudjuk-e használni bármire is – mondta Honti Márk, az ELKH és a Budapesti Műszaki Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoport tudományos főmunkatársa. Véleménye szerint a magas szabályozási szint a jövőben már nem tudja megelőzni a túl alacsony vízszinteket, miközben árt a vízminőségnek, a nádasoknak és az infrastruktúrának. Vízpótlás kellhet, 2040-2060 között alkalmanként, utána pedig viszonylag rendszeresen.

https://balatonfured.hu/2023/06/07/balaton-potolni-kell-majd-a-vizet/

Egyéb megjelenés:

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/balaton-vizszint-kiszaradas-szakemberek/930ph6c

 

 

bme.hu-2023.06.01.

Hiba=lehetőség – folytatódik a BME és a Forbes együttműködése

Június 2-án, a Millenárison ismét megrendezik a Forbes Legyél Jobb! Napot, amelynek idei fő témája hibáink lehetőségként való felismerése, kihasználása. “Egy nap, amikor a kirakatba tesszük a tévedéseinket és végre beszélünk a zsákutcákról és elhibázott döntésekről is. Olyan kiváló alkotók és üzletemberek mesélnek legnagyobb bukásaikról, akiket ma már mindenki sikereikről ismer, de nem volt ez mindig így” – szól az eseményleírás. Az egész napos programon – a tavalyihoz hasonlóan –, a BME Gazdaság-és Társadalomtudományi Karának (GTK) munkatársai idén is egy különleges workshoppal vesznek részt. A délelőtt folyamán Logó Emma oktatási dékánhelyettes, Kun Ágota habilitált egyetemi docens, munka és szervezet szakpszichológus és Halmos Alexandra pszichológus, PhD hallgató várja az érdeklődőket egy rendkívüli szemináriumra. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230601/HIBA_LEHETOSEG_Folytatodik_a_BME_es_a_Forbes_egyuttmukodese

Egyéb megjelenés:

http://www.pestinap.hu/egyetem/2023/06/04/muegyetemi-sikertortenetek-a-forbes-magazin-30-sikeres-magyar-30-alatt-listajaban/

http://www.pestinap.hu/egyetem/2023/06/04/nobel-dijas-tudossal-jelentettek-meg-kozos-cikket-a-bme-es-az-elkh-kutatoi/

 

 

kepmas.hu-2023.06.06.

Korunk egyik legveszélyesebb civilizációs betegsége, új megvilágításban

„A kiégés legfőbb oka, amikor valaki önmaga elé helyezi a bizonyítási vágyát és a külvilágnak való megfelelést” – mondja Tompos-Nagy Eszter, a kiégés jelenségének kutatója, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Ergonómia és Pszichológia Tanszékének egyetemi tanársegédje. A szakembert a pedagógusok kiégését vizsgáló doktori dolgozata mellett arról is kérdeztük, mi magunk hogyan kerülhetjük el, vagy akár győzhetjük le korunk egyik legveszélyesebb civilizációs betegségét. (…)

https://kepmas.hu/hu/kieges-tanarok-onegyutterzes-tompos-nagy-eszter-megujulas-program

 

portfolio.hu-2023.06.01.

Itt a nagy lehetőség - Nyolc fejlesztési ingatlant pályáztat nyilvánosan Józsefváros

Összesen nyolc, fejlesztésre alkalmas ingatlant dobott piacra a józsefvárosi önkormányzat. A VIII. kerület már eddig is népszerű volt az ingatlanfejlesztők körében, a döntéssel azonban újabb fejlesztések előtt nyílhat meg a lehetőség. A döntés hátteréről a kerület polgármestere, valamint lakáspiaci és urbanisztikai szakértők beszéltek. (…) A fentieken kívül a legnagyobb komplexumot a Diószegi tömb fejlesztése jelenti, melyek kapcsán Alföldi György, a Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztikai Tanszékének egyetemi tanára elmondta, hogy a kerületnek itt hat egymás melletti ingatlanja van, amelyekben a lakások többsége kis méretű, 30 négyzetméter alatti alapterületű. (…)

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230601/itt-a-nagy-lehetoseg-nyolc-fejlesztesi-ingatlant-palyaztat-nyilvanosan-jozsefvaros-614606

 

 

itthon.ma-2023.06.06.

Az elszakított részeken nyugvó magyaroknak állítanak emlékhelyet

Nyár végéig megtekinthető kiállításon mutatja be a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a határainkon túl nyugvó magyarok emlékhelyére kiírt tervpályázat első három helyezést elért, valamint öt különdíjas pályaművét a Fiumei úti sírkertben – írja a 24.hu. A temető 29/3-as parcellájában megvalósuló emlékhelyre kiírt tervpályázat eredményét ismertető hétfői eseményen elmondták: a kiírásra negyvenkét pályamű érkezett, amelyből hármat díjaztak, ötöt pedig különdíjban részesítettek. (…) Szabó Levente építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki Karának tanszékvezető tanára, a pályázatokat elbíráló testület tagja felidézte, hogy a megvalósítani kívánt emlékhely nem előzmény nélküli: 1931-től a Fiumei úti sírkertben állt már egy jelképes síremlék a külhoni területeken elhunyt és ott eltemetett magyarokra emlékezve. (…)

https://www.itthon.ma/az-elszakitott-reszeken-nyugvo-magyaroknak-allitanak-emlekhelyet/

Egyéb megjelenés:

https://felvidek.ma/2023/06/keszul-a-kulhoni-teruleteken-elhunyt-es-ott-eltemetett-magyarok-emlekmuve-budapesten/

https://24.hu/kultura/2023/06/06/hataron-tuli-magyarok-emlekhely-budapest-nemzeti-orokseg-intezete-fiumei-uti-nemzeti-sirkert-temeto-pall-andras-istvan-pall-samson-rita-epiteszet/

https://pestbuda.hu/cikk/20230606_eldolt_milyen_lesz_a_hatarainkon_tul_nyugvo_magyarok_emlekhelye

https://www.prae.hu/index.php?aid=43190&route=news%2Fnews

 

 

mmk.hu-2023.06.06.

Építők Napja 2023

A hagyományok szerint minden év június első vasárnapján ünneplik az építő- és építőanyag-iparban dolgozók az Építők Napját, amikor azokat köszöntjük, akiknek az áldozatos tevékenységétől épített környezetünk minősége, szépsége – és nem túlzás azt mondani – világunk, életünk biztonsága függ. Ezért az épített környezet alakítása nem egyetlen szakma belügye, hanem meghatározó társadalmi, társadalompolitikai kérdés. Idén a június 2-i központi ünnepségen került sor az elismerő oklevelek és kitüntetések átadására a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében. Az ünnepi eseményre érkező több mint 200 vendég megtekinthette az Építőipari Nívódíjasok kiállítást, valamint a Danubia Zenekar előadását. (…)

https://www.mmk.hu/informaciok/hirek/epitok-napja-2023-20230606

Egyéb megjelenés:

https://tervlap.hu/cikk-nezet/epitok-napja-2023

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/06/az-ember-a-legfontosabb-az-epitoiparban-minden-mas-konnyebben-potolhato

https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2023/06/epitok-napja-elismereseket-vehettek-at-az-agazat-kivalo-szakemberei

 

 

epiteszforum.hu-2023.06.01.

Gyakorlatorientált oktatással képzik a jövő építőipari vezetőit

Új képzést indított a BME, amelynek célja az építőipari cégek minél több kompetenciával rendelkező, következő vezetői generációjának kinevelése. Az első évfolyam lassan a tanév végéhez közeledik, a tapasztalatokról, reményekről, illetve a Market és a BME kapcsolatáról Dr. Lovas Tamással, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fotogrammetria és Térinformatika Tanszékének vezetőjével, valamint Báthory Balázzsal, a Market Építő Zrt. innovációért és stratégiai fejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.  (…)

http://epiteszforum.hu/gyakorlatorientalt-oktatassal-kepzik-a-jovo-epitoipari-vezetoit

 

 

bme.hu-2023.06.06.

Közérthetően a mesetrséges intelligenciáról. a ChatGPT-ről a Műegyetemen 

Érdekli a ChatGPT? Informatikai és műszaki háttértudás nélkül is bővítheti ismereteit, aki részt vesz a BME előadásán június 12-én. Mindenkinek szól az ismeretterjesztő délután, amelyen a BME Simonyi előadótermében június 12-én 16 órától a BME oktatói megmutatják a ChatGPT működését és használatát. Majd demonstrálják, hogyan kérdezhetjük a ChatGPT-t és a bemutató során átadják a szót a mesterséges intelligenciának. Az új technológia többek között kertészeti tanácsot ad, receptet ír vagy önéletrajzot szerkeszt, de az előadóktól azt is megtudhatjuk, mikor nem hitelesek a számítógép válaszai. Vajon elveszi a munkahelyeket vagy új szakterületeket eredményez a ChatGPT? Hogyan alakítja át a munkaerőpiacot ez az új technológia? Ezek a kérdéseket is felvetik az előadók, bemutatva a mesterséges intelligencia munkaerőpiaci, társadalmi hatásait és etikai vonatkozásait.  Az előadók örömmel várják a hallgatóság kérdéseit is az előadás során. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230518/Kozerthetoen_a_mesterseges_intelligenciarol_a_ChatGPTrol_a_Muegyetemen

Egyéb megjelenés:

http://www.pestinap.hu/egyetem/2023/06/04/kozerthetoen-a-mesterseges-intelligenciarol-a-chatgpt-rol-a-muegyetemen/

http://www.pestinap.hu/egyetem/2023/06/04/milyen-jovo-var-rank-a-chatgpt-es-a-chatbotok-vilagban/

 

 

bme.hu-2023.06.06.

360 fok innováció a BME idei Innovációs Napon és Kompetenciavásáron 

A Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ (FIEK) június 8-án az egyetem sokszínűsége jegyében rendezi meg az Innovációs Napot a Műegyetemen. Hatodik alkalommal   rendezi meg a kutatókat és ipari partnereket összekötő kétnapos eseményét, az Innovációs Nap és II. Kompetenciavásárt a Műegyetem - FIEK (Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ) június 8-án és 9-én. Az idei év központi témája az egyetem innovációs sokszínűsége lesz. Dróntechnológiai, bionikai és robotikai fejlesztések is bemutatkoznak a programban.  Az Innovációs napon debütál az egyetem új spinoffokat és startupokat támogató programja a BME U[S]3, míg a Kompetenciavásár abban segít, hogy láthatóságot adjon a nemzetközi kutatócsoportok eredményeinek és együttműködéseinek. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230606/360_fok_innovacio_a_BME_idei_Innovacios_napon_es_Kompetenciavasaron

Egyéb megjelenés:

http://bonline.hu/cikk/153219/

http://hirek.prim.hu/cikk/2023/06/04/bionika_robotika_es_intezmenyi_spinoff_fejlesztesek_az_idei_innovacios_napon

https://www.jovogyara.hu/bionika-robotika-es-spinoff-fejlesztesek-az-idei-innovacios-napon.html

 

 

autogyar.hu-2023.06.05.

14 ezer látogatót vonzott az idei Ipar Napjai kiállítás

Véget ért a 10. Ipar Napjai és a vele egy időben rendezett 11. Automotive Hungary kiállítás a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Magyarország legnagyobb üzleti és szakmai találkozójának központi témái idén a zöldenergia, az alternatív hajtások, az energiatárolás új formái, valamint az energiahatékonyság új megoldásai voltak. Csaknem 14 ezren látogattak ki idén az Ipar Napjai és az Automotive Hungary kiállításokra. A Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ három pavilonjában 18 ország 370 kiállítója mutatta be az ipar és a járműgyártás legújabb fejlesztéseit, trendjeit. (…) Ezúttal is, ahogy 2014 óta minden alkalommal, az Automotive Hungary kiállítással egy időben rendezte a Hungexpo és az autopro.hu a Techtogether Automotive Hungary mérnökversenyt, amelyen az ország különböző felsőoktatási intézményeiből érkező járműépítő mérnökhallgatók mérték össze tudásukat. Idén a BME Motorsport csapata győzött, és vitte haza a 400 ezer forintos díjat. Második a szombathelyi StudentTecLab ELTE csapata, a harmadik az Electric Racing Miskolc lett. A verseny egyébként – ahogy minden évben – ezúttal is lehetőséget teremtett a képzett munkaerőt kereső cégeknek új munkatársak felkutatásában a tehetséges fiatalok között.

https://www.autogyar.hu/rendezveny-esemeny/14-ezer-latogatot-vonzott-az-idei-ipar-napjai-kiallitas-20230601

Egyéb megjelenés:

https://www.mernokkocsma.hu/programgyar-ajanlo/14-ezer-latogatot-vonzott-az-idei-ipar-napjai-kiallitas-20230601

https://www.techmonitor.hu/piacmonitor/elemezes-velemeny/14-ezer-latogatot-vonzott-az-idei-ipar-napjai-kiallitas-20230601

 

 

magyarnemzet.hu-2023.06.06.

Major bomb attack on nuclear power plant could cause disaster

According to Prof. Attila Aszodi, it is difficult to predict what would happen if a nuclear power plant was hit by an attack similar to the one at the Nova Kakhovka hydroelectric power plant. The lecturer at the Budapest University of Technology (BME) told daily Magyar Nemzet that the consequences depend on several factors, such as the nuclear power plant, its personnel and the weapon deployed to target it. (…)

https://magyarnemzet.hu/english/2023/06/major-bomb-attack-on-nuclear-power-plant-could-cause-disaster