Kutatásmenedzserek európai találkozója a BME-n

Európai Uniós pályázati szakértők és kutatásmenedzserek nemzetközi találkozójának adott otthont a Műegyetem.

2023. május 10-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) adott otthont az Európai Unió Bizottsága (European Comission, EC) European Research Area (ERA) Action 17 kezdeményezés munkacsoport-ülésének. A rendezvény Schenk Borbála, a BME vezető EU-pályázati tanácsadója koordinálta.

Schenk Borbála vezető EU-pályázati tanácsadó

Az ERA Action 17 az Európai Bizottság egyik kiemelt kezdeményezése, amellyel a Közösség az Európai Kutatási Térséget kívánja tovább erősíteni.

A rendezvényen köszöntötte a meghívottakat Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes

A kutatás-fejlesztési tervek számára kiemelt potenciállal bíró Horizon Europe pályázatain való sikeres szereplés egyik kulcsa a pályázatok sajátos logikájának, valamint az Európai Bizottság követelményeinek helyes értelmezése. E folyamatban rendszerint kutatásmenedzserek és pályázattámogató szakemberek segítik a kutatókat, hagyományosan ők intézik az elnyert projektek menedzsment és operatív feladatait is.

Az ERA Action 17 keretében az Európai Bizottság a kutatásmenedzsment szakma professzionalizálását, a terület szakembereinek képzését egy komplex programportfólió keretében támogatja. A kiváló és szakszerű kutatásmenedzsment ugyanis komoly versenyképességi tényező, ám a (jelenleg még) mérsékelten innováló tagállamokban nincs olyan meggyökerezett hagyománya, mint a nyugat-európai országokban. Ezért is kiemelt jelentőségű, hogy Magyarország Németországgal együtt az ERA Action 17 kezdeményezések élére állt és a munkacsoport egyik vezetőjeként együttműködik az Európai Bizottsággal ezen a téren.

Az ERA Action 17 program vezetői és a kezdeményezést támogató országok képviselői rendszeres munkacsoport-üléseken értékelik a közösségi kutatásmenedzsment-helyzetet, megvitatják a lehetőségeket és döntést hoznak a közeljövőbeli tervekről. A munkacsoport 2023 márciusában Brüsszelben ülésezett, majd a következő, május 10-i találkozó helyszínének Budapestet jelölték ki, fő témaként pedig a készségfejlesztés (angolul upskilling) területét.

A Műegyetemen megtartott szakmai eseményen az Európai Bizottság képviselői, európai felsőoktatási intézmények, több kutatástámogató szervezet és egyetemi szövetségek képviselői zártkörű ülésen tanácskoztak. Ezen felül a szakemberek a RM Roadmap Horizon Europe projekt keretében létrehozott európai egyetemek kutatásmenedzsment nagyköveti hálózatával (RM Roadmap Ambassadors) is egyeztettek, továbbá tapasztalatot cseréltek a kutatásmenedzserek továbbképzési és készségfejlesztési lehetőségeiről.

 

 

 

TZS-KJ

Fotó: Geberle B.