„A közönség és a zenekari tagok is elégedettek legyenek”

A Műegyetemi Szimfonikus Zenekar új karmesterrel és koncertmesterrel mutatkozik be tavaszi hangversenyén.

A BME központi épületének Aulájában évente rendezett koncerten idén Erkel Ferenc, Bartók Béla és César Franck egy-egy műve csendül majd fel. A műsorról közösen döntött az új karvezető és a zenei társulat. Erdélyi Dániel karmester mindenképpen olyan repertoárt szeretett volna, „aminek íve van, elképzelés van mögötte”.

„Amikor az egyetemre jöttem, azonnal tagja lettem a zenekarnak és természetessé vált számomra, hogy minden hétfő és péntek este próbával telik, így tanulás szempontjából ezzel az idővel sosem számoltam. Az otthoni gyakorlás sem összeegyeztethetetlen a tanulmányaimmal, sőt, kifejezetten jót tesz, ha hegedülök egy kicsit a tanulást megszakítva, felfrissülésként. Sokszor tapasztaltam, hogy a zenélés jó hatással van a szellemi munkára, serkenti a gondolkodást” – mondta a bme.hu kérdésére Pechan Laura, a zenekar új koncertmestere.

A BME VBK biomérnöki szak elsőéves MSc hallgatója Pechan Rudolf, a zenekar 2013-ban elhunyt hangversenymestere lánya. Diplomája megszerzése után élelmiszeripari területen szeretne elhelyezkedni, ám a zenekarnak is aktív tagja maradna. „Különleges megtiszteltetés, hogy édesapám nyomdokaiba léphetek” – tette hozzá. „Nagy kihívás számomra, hiszen rendkívül összetett feladat, és igyekszem a tőlem telhető módon minél jobban végezni. Édesapám szívét, lelkét beleadva vezette a zenekart 40 éven át, fontos számomra, hogy tovább vigyük, amit megteremtett.” „Boldogsággal tölt el, hogy a gyerekeim is zenélnek” – árulta el élete egyik utolsó interjújában Pechan Rudolf.

„Már az első közös próbán megkezdtük a felkészülést a zenekar tavaszi koncertjére” – hangsúlyozta Erdélyi Dániel karmester a bme.hu-nak adott korábbi interjújában.

-BK-