Ugrás a tartalomra

Kultúra és szórakozás

A Műegyetem számos kulturális és szabadidős lehetőséget is biztosít a hallgatói, egyetemi polgárai számára. A BME az oktatás és a kutatás-fejlesztés mellett elkötelezett aziránt is, hogy lehetőséget biztosítson a kulturális értékek közvetítésére is, a hallgatói közösségépítés különböző formáira.

Művészeti csoportok

Műegyetemi Szimfonikus Zenekar 

A patinás múlttal rendelkező Műegyetemi Szimfonikus Zenekart 1986-ban alapították. A társulat azóta folyamatosan működik. Heti két próbát tart, és szemeszterenként általában két új koncertprogramot mutat be, elsősorban a BME aulájában. A zenekar tagjainak többsége régi vagy mostani műegyetemi hallgató. Sokan egyetemi tanulmányaik befejezése után is a zenekar tagjai maradnak, így végzett mérnökök, egyetemi oktatók is részt vesznek az együttes munkájában. A társulat koncertezett Erdélyben és a Felvidéken, Ausztriában, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, emellett vendégül láttak külföldi egyetemi zenekarokat is. A BME 2022-ben nagyszabású, teltházas koncerttel ünnepelte alapításának 240. évfordulóját, amely egyben a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar 125. és a Műegyetemi kórus 155. évfordulója volt a MÜPÁ-ban.

Kép
kórus
Kép
kórus

Műegyetemi Kórus

A Műegyetemi Kórus 1987-ben Műegyetemi Dalárda néven alakult meg. A társulat a világháborúk után 1952-ben újjáalakult Műegyetemi Kórus néven. A vegyeskórus formáció célja az egyetemi kulturális élet ápolása és a BME képviselete országos, ill. nemzetközi kulturális eseményeken, emellett az egyetemi rendezvények színvonalát emeli tagjai énekével. Közreműködik a Műegyetemi Szimfonikus Zenekarral. A vegyeskar jelenleg 25-30 fős, tagjai javarészt kötődnek a Műegyetemhez, ám vannak köztük más szakmákból, egyetemekről érkezők is. Előadnak egyházi és világi énekek, spirituálékat, madrigálokat, továbbá a XX. századi kortárs magyar és külföldi darabokat is.

Műegyetemi Néptáncegyüttes (MENTE)

2001-ben mint a BME Építészmérnöki Kar (BME ÉPK) egyik öntevékeny köreként, a Bercsényi Kollégiumban alakult meg a Műegyetemi Néptáncegyüttes (MENTE) elődje. Néhány lelkes, népi táncolni szerető hallgatóból rövid idő alatt egy két csoportot is működtető táncegyüttessé, majd egyetemi öntevékeny körré léptek elő. A társulat 2009-ben tartotta meg első önálló estés műsorát „Pár-Beszéd” címmel, majd meghívást kapott a műegyetemi kötődésű Szkéné Színházba is. Röviddel ezután elindult a társulat 3. tánccsoportja is. A táncegyüttes 2017-ben a BME öntevékeny kulturális csoportjai közé lépett, így már nem kari, hanem egyetemi keretek között folytathatta működését.

A MENTE célja a kárpát-medencei, elsősorban magyar néptánc anyanyelvi szintű elsajátítása, bemutatása, a kulturális közösségépítés, a magyar népi hagyományok megelevenítése, megidézése akár városi körülmények között is. Törekszik arra is, hogy programjain megidézzen olyan népi tradíciókat, mint a farsang, a disznótor, a húsvéti ünnepkör, a szüreti munkákhoz kapcsolódó szokások, valamint a karácsonyi ünnepi hagyományok.

Kép
Mente
Kép
Szkéne

Szkéné Színház

A Műegyetem központi épületében működik a Szkéné Színház. A színház célja az egyetemisták megnyerésén túl kimagasló művészi értékeket képviselő alkotók felkutatása, támogatása, hosszútávú együttműködések, koprodukciók kialakítása. Művészeti koncepciója oktatással, gyermekelőadásokkal, beavató színházi programokkal, kiállításokkal, fesztiválokkal is gazdagítani a Budapest, azon belül a 11. kerület kínálta művészeti eseményeket. 

A Szkéné Színházból indult számos, mára ismertté vált alkotó pályafutása. Itt kezdett a Krétakör, vagy Pintér Béla és Társulata. Olyan nevek és csapatok lépnek fel itt, mint a Forte Társulat, a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Nézőművészeti Kft. vagy a legifjabb K2 Színház. A XXI. század követelményeinek megfelelően 150 néző befogadásra alkalmas mobilis nézőtérrel, modern műszaki felszereltséggel, Dunára néző panorámás fogadó- és kiállítóhellyel fogadja vendégeit.

BME Egyetemi Napok

A minden évben szeptemberben megrendezi a főváros legnagyobb hallgatói fesztiválját, amely évről évre látogatói rekordokat dönt. A BME Egyetemi Napokon széles zenei repertoár, kulturális programok, partnercégek aktivitásai és különböző műegyetemi szabadidős és tanulmányokhoz kapcsolódó közösségek bemutatói várják a látogatókat.

A fesztivál keretében rendezik meg a rektori szünettel egybekötött összegyetemi sportnapot, amelyen a legkülönfélébb sportolási lehetőségekkel várják az egyénileg és csapatban mozogni vágyó fiatalokat a BME Sporttelepen és a műegyetemi Sportközpontban.

Kép
bme napok
Kép
Műhely

Műhely

A Műhely a BME Egyetemi Hallgatói Képviselet hivatalos lapja. A 2003-ban alapított újság célja, hogy a BME-hez méltóan magas színvonalon, professzionális szinten tájékoztasson különböző egyetemet érintő hírekről, nagyobb érdeklődésre számottevő közéleti eseményekről, hallgatói és alumni portrékat mutat be, lehetőséget ad a hallgatók írói vénájának kiteljesedésére is. A lap újságírói is elsősorban egyetemisták.

Egyetemi klubok

HaBar
HaBár - Baross Gábor Kollégium

A Baross Gábor Kollégium alagsorában található a HaBár Szórakoztató és Élménycentrum. 

gödör
Bercsényi Gödör Klub - Bercsényi 28-30. Kollégium

A Bercsényi 28-30 Kollégium alagsorában található a Bercsényi Gödör Klub. Az építészek legkedveltebb helye, amely minden héten csütörtökön különböző tematikájú rendezvényeket tart, továbbá fellépési lehetőséget is biztosít a feltörekvő zenekarok számára.

Karman
Kármán Klub - Kármán Tódor Kollégium

A Kármán Tódor Kollégium földszintjén található a Kármán Klub, a gépészek közkedvelt találkozóhelye.

Olds
Old’s Club – Kármán Tódor Kollégium

1986-ban jött létre az Old’s Club, amely minden második héten csütörtökön tart vidám hangulatú szabadidős rendezvényt a Kármán Tódor Kollégiumban.

Martos
Martos Csocsó Klub - Martos Flóra Kollégium

A Martos Flóra Kollégiumban működik a Martos Csocsó Klub szórakozóhely, ahol sportközvetítések mellett a kocsmasportok kedvelőit három, naponta karbantartott Garlando Olympic Silver és egy kétszemélyes kompakt csocsóasztal is várja.

Dronk
Drönk – Vásárhelyi Pál Kollégium

1968-ban a Vásárhelyi Pál Kollégium „B” épületének alagsorában alakult meg a Drönk zenés, családias hangulatú szórakozóhely, az építőmérnökök közkedvelt bázisa.

Pali
Palibácsi - Vásárhelyi Pál Kollégium

A 2002-ben alakult Palibácsi kör névadója egyben a kollégium névadója is. A kör kéthetente csütörtökönként (váltásban a Vásárhelyi Klubbal) tart zenés rendezvényeket a kollégiumban.

Vasarhelyi
Vásárhelyi Klub - Vásárhelyi Pál Kollégium

A Vásárhelyi Klub a Vásárhelyi Pál Kollégium egyik legrégebbi öntevékeny köre, amely kéthetente csütörtökönként (váltásban a Palibácsival) tart zenés rendezvényeket a kollégiumban. Ezek az események minden alkalommal egy választott téma köré szerveződnek.

WhiteFul
WhiteFül - Vásárhelyi Pál Kollégium

A WhiteFÜL Klub a Vásárhelyi Pál Kollégium nagy hagyományú klubja, amely élőzenés koncertek szervezésével foglalkozik. A klub működtetését olyan kollégisták kezdték meg, akik helyet kívántak biztosítani az igényes zenének a kollégiumban. Az utóbbi időben a zenei paletta elég szélessé vált, rock, underground, folk blues és jazz zenekarokkal is lehet találkozni.

Roller
Roller Club – Wigner Jenő Kollégium

A Roller Club a Wigner Jenő Kollégium alagsorában létrejött klub szórakozóhely, ahol a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, illetve BME Természettudományi Kar hallgatói bulizhatnak helyben.