Ugrás a tartalomra

EELISA nemzetközi képzések

Az EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance, magyarul Európai Mérnöki Tanulás, Innováció és Tudomány Szövetsége) 8 európai ország 10 vezető egyeteméből álló társulás. A 2020-ban létrejött szövetség egyik alapító tagjaként a Műegyetem hallgatói már 9 európai társegyetemen az Erasmus program nyújtotta támogatás mellé az EELISA ösztöndíját is elnyerhetik

Kép
EELISA
Kép
külföldi hallgatók

Az EELISA égisze alatt számos közös kutatás indult már el a hallgatók bevonásával. Az EELISA közösség tagjaként a BME-s hallgatók nemzetközi szakmai gyakorlati programban is részt vehetnek, válogathatnak a többi résztvevő egyetemmel együttműködésben kialakított, kölcsönösen elismert képzési katalógus kínálatából, valamint a rövid kurzusok, a távkurzusok, a tanulmányokhoz kapcsolódó szakmai versenyek és kihívások repertoárjából is.

A programban résztvevő hallgatók, attól függően, hogy milyen mértékben vettek részt az egyetemi szövetség képzésein, akár három különböző EELISA tanúsítványt, diplomamellékletet, közös diplomát is kaphatnak a megszerzett tudásukról.

A társulás tagjai különböző műszaki egyetemek, tudományegyetemek, francia mérnöki egyetemek (ún. grandes écoles), menedzsment-fókuszú és általános felsőoktatási intézmények összesen mintegy 200.000 hallgatóval. A programban résztvevő felsőoktatási intézmények:

  • Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, Németország
  • Universitatea Politehnica din Bucureşti, Románia
  • Université Paris Sciences et Lettres, Franciaország
  • École des Ponts ParisTech, Franciaország
  • Universidad Politécnica de Madrid, Spanyolország
  • İstanbul Teknik Üniversitesi, Törökország
  • Scuola Normale Superiore, Olaszország
  • Scuola Superiore Sant’Anna, Olaszország
  • Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Svájc
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

A Műegyetem a kezdetektől aktív szerepet vállal a program formálásában, a szövetség vezetőinek találkozójának is a BME adott otthont. A műegyetemi kutatók részt vesznek az EELISA  InnoCORE nevű kutatás-fejlesztési és innovációs programjában. Ennek célja, hogy az egyetemek között létrejöjjön egy interdiszciplináris és nemzetközi, a nyílt tudomány és a nemek közötti egyenlőség céljait is zászlajára tűző kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködési hálózat. A szövetséget az Európai Unió is támogatja: 2023-ban az Európai Bizottság „Európai Egyetemek” kezdeményezése Erasmus+ pályázati felhívásának keretében az EELISA 14,4 millió eurós támogatást nyert a képzési és kutatási együttműködés folytatására. A Szövetség tagjaival különböző szakmai közösséget is alapít azzal a céllal, hogy közös megoldást találjanak globális társadalmi-gazdasági problémák megoldására. A Műegyetem kollégái és hallgatói aktív tagjaivá válhatnak ezeknek a közösségeknek.

Kép
eelisa