Ugrás a tartalomra

BME a fenntarthatóságért – munkacsoportok

A Műegyetem vezetésének céljai között kiemelt jelentőségű a környezettudatos megoldások felkutatása, bevezetése, támogatása és népszerűsítése.

A „Fenntartható BME” programon dolgozó munkacsoport 2022 tavaszán alakult meg és négy munkacsoportban fogja össze a témához kapcsolódó műegyetemi polgárokat.

A munkacsoport tevékenységét Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese felügyeli. A szakmai munkáért rektori megbízottként Keglevich György, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar egyetemi tanára felel. Kaderják Péter, a Zéró Karbon Központ igazgatója pedig tanácsadóként vesz részt a szakmai munkában.

Kép
bringasreggeli

A karok és a Kancellária képviselői mellett doktoranduszok, és olyan hallgatók is bekapcsolódtak a kezdeményezésbe, akik munkájuk során a környezetvédelem és a fenntarthatóság ügyéért hatékonyan tenni tudnak. A kezdeményezés egyik kommunikációs csatornája a facebookon létrehozott GreenHub zárt csoport kizárólagosan egyetemi polgárok részére.

Munkacsoportok és célkitűzéseik

Energetika és vízügyek

Cél: A cél a BME energiahatékonyabb és gazdaságosabb működésének elősegítése és szakmai támogatása. Az egyetem vezetőségének együttműködésével rövid-, közép- és hosszútávú javaslatokat dolgoznak ki az energiakorszerűsítés és fenntartható működtetés érdekében, melyek beépülnek az egyetem klímastratégiájába. Fontosnak tartják az egyetemi hallgatók és oktatók szemléletformálását és képzését az épületek energiatudatos használatának témájában, mind a munkahelyen, mind otthon.

A szakmai csoport tagjai: Vezető: Dr. Harmathy Norbert (ÉPK), társ-csoportvezető: Dr. Szalay Zsuzsa (- ÉMK); tagok: Dr. Kaderják Péter (Zéró Karbon), Dr. Levendovszky János (VIK),  Dr. Csoknyai Tamás (GPK), Dr. Simon Ferenc (TTK), Dr. Géczy Attila (VIK), Dr. Ender Ferenc (VIK), Dr. Pálvölgyi Tamás (GTK)

Kép
hallgatók

Hulladék és újrahasznosítás

Cél: Céljuk, hogy az egyetemi közösség tagjai környezettudatosabban gondolkodjanak, megismerhessék a körkörös (körforgásos) hulladékgazdálkodás kihívásait és együtt tegyenek annak megvalósítása érdekében. Különféle felhívásokkal és tájékoztatókkal segítik elő a szelektív hulladékgyűjtést: a papír, a műanyag (azon belül a kupakok), az üveg, az elemek, használt mobiltelefonok és a komposztálható hulladékok külön begyűjtését, akár új edények kihelyezésével. Elősegítik a használt tárgyak egymás közötti cseréjét, támogatják a felelősségteljesebb vásárlást és fogyasztást. Távlati cél a papírmentes adminisztráció elősegítése. Cél a műanyag-hulladék egy részének egyetemen belüli újrahasznosítása. Törekvésük továbbá a "nulla-hulladék" célkitűzés közelítése. 

A szakmai csoport tagjai: Vezető: Dr. Feigl Viktória (VBK), társ-csoportvezető: Dr. Tábi Tamás (GPK); tagok: Dr. Keglevich György (VBK), Dr. Alföldi György (ÉPK), Dr. Kovács Norbert Krisztián (GPK), Móri Sándor (MÜHASZ)

Közlekedés

Cél: Fontos cél a fenntartható közlekedési módok népszerűsítése hatékony intézkedések bevezetésével, és megfelelő információ biztosításával. A program része a kerékpáros közlekedés támogatása információs anyagokkal, alkalmi akciókkal, valamint szerszámos pontok létrehozásával. Kiemelt törekvésük továbbá a konferenciákra utazások racionalizálása, támogatva a fenntartható közlekedési lehetőségeket.

A szakmai csoport tagjai: Vezető: Dr. Esztergár-Kiss Domokos (KJK), Dr. Zilahy Gyula (GTK), Dr. Varga Pál (VIK), Dr. Lovas Tamás (ÉMK)

Szemléletformálás és kommunikáció

Cél: Létrehozták és üzemeltetik a BME GreenHub FB oldalt és az ahhoz tartozó zárt egyetemi csoportot,  ahová folyamatosan várják a környezettudatosságra törekvő, vagy az iránt érdeklődő egyetemi polgárok csatlakozását.  Céljuk az Egyetem fenntarthatósági törekvéseinek és kompetenciáinak, illetve általánosságban a környezettudatos szemlélet minél szélesebb körrel történő megismertetése, legyen az a témával kapcsolatos ötletek és kezdeményezések megosztása a csoportban, vagy látókörbővítő előadások szervezése, ill. a büfék és étkezőhelyek környezettudatosabb működésének elősegítése. 

A szakmai csoport tagjai: Vezető: Dr. Buzási Attila (GTK), társ-csoportvezető: Kovács Klára (Rektori Kabinet, KI), Vajda Emília (Kancellária, ÉSZI), Dr. Szabó Mariann (GTK)

A munkacsoportok kari felelősei és a hallgatók hozzávetőlegesen 150 javaslatot összesítettek, melyeket szélesebb körben, ill. a csoportokban szakmai szempontok szerint dolgoztak fel és soroltak be a szerint, hogy milyen időtávon belül valósíthatók meg.

 

 

A Kancellária képviselője: Dőry Fruzsina

Kép
sdg
Hulladékgyűjtők a BME területén