Ugrás a tartalomra

Sport a Műegyetemen

Egész évben számos szabadtéri és teremsport kipróbálására biztosít lehetőséget a BME a különböző sportlétesítményeiben. A sportfoglalkozásokat és eszközöket elsősorban a saját hallgatók rendelkezésére bocsájtja, ám külső érdeklődők is lehetőséget kapnak a műegyetemi sporttevékenységbe való bekapcsolódásra.

Kép
sportkozpont

BME Sportközpont

A 2012-ben megnyílt BME Sportközpont több mint 4000 négyzetméteren számtalan szolgáltatással, köztük egyetemi szinten kuriózumszámba menő háromszintes falmászóteremmel és 25 kerékpáros spinning szobával várja az egyetemistákat. A sportolási lehetőségeket a BME-s hallgatók és dolgozók kiemelt kedvezménnyel vehetik igénybe.

BME Sporttelep

Az egész évben nyitva tartó BME Sporttelepen 4 műfüves focipálya, 5 salakos teniszpálya (télen 3 fedett) és egy 400 m-es, 8 sávos rekortán futópálya áll a sportolni vágyók rendelkezésére.

Kép
Sporttelep

BME Testnevelési Központ

A BME Testnevelési Központban heti rendszerességgel közel 5000 hallgató mozog a szervezett keretek között zajló testnevelési órákon és szabadidős tevékenységeken a legmagasabb végzettséggel rendelkező testnevelő tanárok és sportági szakedzők felügyelete mellett. A legnépszerűbb sportágak közé tartoznak a labdajátékok, az erőfejlesztés, a küzdősportok és a jóga.

A Testnevelési Központ tanórán kívüli feladatai közé tartozik többek között a hallgatói szabadidősport szervezése, a BEFS Universitas és a MEFOB bajnokságok lebonyolítása, az EUSA és a FISU által rendezett nemzetközi egyetemi eseményekre a BME-s hallgatók delegálása. Évente több ezer fő vesz részt az őszi szemeszter Egyetemi Sportnapokon, amelyet a Testnevelési Központ az Egyetemi Hallgatói Képviselettel együttműködésben szervez.

A Központ élsportolói mentorprogramja segíti és támogatja az egyetemen tanuló válogatott és olimpikon hallgatók tanulmányi előmenetelét.

A Központ oktatói tudományos tevékenységet is végeznek: sportpszichológiai, sportszociológiai és sportmenedzsment témákban is végeznek kutatásokat.

Kosár

Műegyetemi Atlétikai és Football Club (MAFC)

A Műegyetem hivatalos sportegyesületét 1897-ben alapították. A klub fő feladata a BME-s hallgatók és dolgozók sportjának szervezése, ám az egyesület nyitott, vagyis jelentős számban vannak a tagjaink között, ill. veszik igénybe szolgáltatásainkat más felsőoktatási intézmények hallgatói, az egyetemen végzett mérnökeink, gyermekeik, és a városkörnyék lakói is.

A klub tevékenységének négy nagy csoportja: versenysport, szabadidősport, diáksport és a fogyatékkal élők rekreációs sportja.

Szakosztályok asztalitenisz, atlétika, autósport és motorsport, baseball, fallabda, floorball, futsal, jégkorong, kerékpár, kézilabda, korfball, férfi-női-gyermek kosárlabda, labdarúgás, lövő, mászó, ökölvívó, öttusa, rekreáció és vívás, repülő korong, férfi-női röplabda, sakk és go, súlyemelés, tájfutás, telemark, tenisz, tollaslabda, triatlon, vitorlázás, vízilabda és vízisport (kajak-kenu, evezés).

 A Szabadidő Szakosztály különféle sporttanfolyamokat (aerobic, aikido, chi-kung, cselgáncs-önvédelem, evezés, falmászás, karate, kerékpározás ninjutsu), kaland és túra, természetjáró túrákat, sítúrákat, vízitúrákat szervez.

A kollégiumokra épülő diáksportköröknek is a MAFC ad keretet. Itt főleg budapesti szintű bajnokságokban játszó csapatok működnek, de arra is van példa, hogy akár az NB II-be is feljutnak. A diáksportkörök sok egyéb kari sportprogramot is szerveznek a Hallgatói Képviselettel és a Testnevelési Központtal együtt.

sport

Műegyetemi Evezős Club (MEC)

A századfordulón alapított magyar egyetemi evezős klubok közül a BME-s MEC az egyetlen, amely megőrizte jogfolytonosságát és a rendszerváltáskor, 1989-ben újjáalakult. Az ország egyik legdinamikusabban fejlődő klubja, amely számos sportolót adott és ad a magyar válogatottnak; jelentős szerepet játszik az utánpótlás nevelésben; egyben a szabadidősport és a veteránevezés egyik fontos magyar bázisa is. A MEC vízitelep a Soroksári-Duna partján található.

Kép
Evezés
Kép
sport

Sportösztöndíj, sportpályázatok

A műegyetemi hallgatók számos formában kaphatnak támogatást a BME-n belüli vagy az intézmény színeiben végzett sporttevékenységük támogatására. A sporttal kapcsolatos különböző támogatási formákat az Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) fogja össze. Támogatás kérhető például sportpálya- és sportteremhasználatra. A jó tanulmányi eredményeket és mellette a kiemelkedő sportteljesítményt sportösztöndíjjal támogatja az EHK, emellett évek óta kiválóan szerepelnek a műegyetemi hallgatók a „Jó tanuló, jó sportoló” felhíváson is.

BME Hajós Alfréd-Díj

A BME Szenátusa 2024-ben alapította meg a „BME Hajós Alfréd-Díj – az év legjobb hallgató sportolójának” elismerést, amellyel hangsúlyozza, hogy az egyetemi tanulmányok és az élsport jól összeegyeztethető egymással a Műegyetemen.

A díjat a BME olyan aktív vagy passzív jogviszonnyal rendelkező hallgatója nyerheti el, aki az előző év május 1-től tárgyév április 30-ig terjedő időszakában kimagasló sporteredményt ért el, élsportolóként jó példát mutatott az egészség és testkultúra fejlesztésében, valamint a sportolói karrier és a tanulmányok eredményes összeegyeztetésében, továbbá sikereivel hozzájárult az Műegyetem hazai és nemzetközi hírnevének erősítéséhez.

hajos

MÜHASZ

A Műegyetemi Hallgatói Kft. a BME és a Műegyetemi Hallgatókért Alapítvány közös tulajdonában álló gazdasági társaság. A nem hivatalos rövidített elnevezése a „MŰHASZ” mozaikszó. A társaság elsődleges tevékenységi köre a Műegyetem területén nyújtott szolgáltatások biztosítása, amelyek közül kiemelkedik a hallgatói szabadidősport és versenysport támogatása. A Testnevelési Központtal közösen a magas kvalitású személyi állomány, az elmúlt 20 évben felhalmozódott tapasztalati tőke és a humánerőforrás a garancia a magas színvonalú sportszolgáltatások nyújtására. 

sport