Ugrás a tartalomra

Nők a tudományban

A Műegyetem számára mindig is fontos volt, hogy a mérnöki, műszaki pályát és természettudományokat népszerűsítse a fiatalok, különösképpen a lányok körében. 

A BME-n végzett az első női mérnöknő

A hazai műszaki felsőoktatásban a nők múltja alig 100 évre nyúlik vissza: 1918 decemberében született meg a rendelet arról, hogy a Műegyetem is megnyílik számukra. Ezzel akkor csupán tízen éltek, köztük az első női hallgató 1920-ban szerzett oklevelet. Ennek 100. évfordulójára emlékezve az intézmény 2020 márciusában a Központi épület egyik termét nevezte el Pécsi Eszter statikus mérnökről, az első diplomás mérnöknőről.

Kép
Pécsi Eszter

Milyen mérnök legyek?

A BME tematikus kiadványokkal segíti a pályaválasztás előtt álló fiatalokat: ezekben részletesen bemutatja, hogy az egyes mérnöki, műszaki végzettséggel milyen tudás szerezhető, mik a felvételi követelmények, milyen munkaerőpiaci lehetőségei és kilátásai vannak az adott végzettségű szakembereknek nemtől függetlenül.

A tematikus ismertetők az alábbi linken érhetők el.

Lányok napja

„Az lehetsz, ami csak lenni szeretnél!” - Egy teljes napra mérnökök és a kutatók bőrébe bújhatnak azok a pályaválasztás előtt álló ifjú hölgyek, akik évről évre ellátogattak a Lányok Napja BME-s programjaira.

A Lányok Napja egy országos pályaorientációs program diáklányok részére, amit a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) 2012 óta szervez. Célja, hogy a pályaválasztás előtt álló lányok megismerhessék a felsőoktatási intézmények, a kutatóintézetek, a technológiai vállalatok szakmai-képzési lehetőségeit, a STEM (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) területekhez közel álló képzéseket és karrierlehetőségeket. A BME már a kezdetektől csatlakozott a rendezvényhez.

Kiváló női kutatók a Műegyetemen

Női oktató-kutatóink munkáját, innovációit és iskolateremtő mérnöki, műszaki tevékenységét rendszeresen elismerik nívós, szakmai díjakkal, kitüntetésekkel.

Innovatív biomechanikai vizsgálatokkal foglalkozik az eredetileg építőmérnökként diplomázott Kiss Rita, aki 2021-ben az alapkutatásokban elért eredményeiért MTA Akadémiai Díjat, míg az innovációs tevékenységéért Gábor Dénes-díjat kapott.

Az MTA Lendület program nyerteseként kutatócsoportot alapított és 2022-ben Gábor Dénes-díjjal is kitüntették Toldy Andrea vegyészmérnök kutatót.

Rencz Márta első nőként, ráadásul villamosmérnök szakemberként kapta meg a gépészmérnököket tömörítő amerikai szervezet, az ASME (American Society of Mechanical Engineers) egyik rangos díját, az „Allan Kraus Thermal Management Medalt”.

2021-ben a biztonságos és hatékony gyógyszergyártás terén folytatott kutatásaiért „L’Oréal – UNESCO A Nőkért és a Tudományért” díjat nyert Pataki Hajnalka vegyészmérnök.

Több alkalommal is intézményünk kollégáját tüntették ki a „Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal”. 2016-ban Kózelné Székely Edit Éva biomérnök, 2019-ben Bálint Erika vegyészmérnök és Cséfalvay Edit környezetmérnök, 2020-ban Balogh-Weiser Diána vegyészmérnök, 2021-ben Majorosné Lublóy Éva építőmérnök, 2022-ben Oláh Julianna vegyészmérnök kapta a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) szakmai elismerését.

Az országos és műegyetemi kezdeményezésű pályaorientációs tevékenységeknek is köszönhetően a női hallgatók aránya fokozatosan bővül minden képzési területen, és a BME-n tanuló hallgatók között a nők aránya 2021-re meghaladta a 34%-ot (34,11%).

BME Gender Equality Plan 2022-2025

A Műegyetem fontosnak tartja a nők műszaki és természettudományos pályaválasztását, ösztönzi szerepvállalásukat a tudományos életben, kutatásokban és publikációkban. Ennek tanúbizonysága a „BME Gender Equality Plan 2022-2025” (BME GEP), magyarul „Nemek Közötti Egyenlőségi Terv 2022-2025” című dokumentum kiadása, melyet hosszas előkészületeket követően 2021 decemberében fogadott el a Műegyetem Szenátusa.