Ugrás a tartalomra

Tehetséggondozás a BME-n

A Műegyetem legyen vonzó minden korosztály számára! A Műegyetem elkötelezett híve a tehetséggondozás különböző formáinak, a műszaki, informatikai és természettudományok népszerűsítésének a pályaválasztást fontolgató fiatalok körében. A BME számos tematikus programot kínál minden korosztálynak, több felületen. A tehetséggondozást az akadémiai oktatók és szakértők alkotta Tehetségsegítő Tanács segíti.

 

Kép
hallgatók
Kép
gyerekegyetem

Általános iskolásoknak szóló program

BME Gyerekegyetem

A 2015-ben útjára indult, Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja, hogy megismertesse az általános iskolás tanulókat a felfedezés örömével, továbbá népszerűsítse a műszaki, a természettudományi, az informatikai, a gazdasági és a társadalomtudományi területeket, és e pályában rejlő lehetőségeket a diákok körében.

A BME nyári tudományos és ismeretterjesztő, a hallgatói életet is bemutató tábora már a kezdetektől fogva nagy népszerűségnek örvend, a várólista egy éves. A programra 8-14 éves diákokat várnak, akik egy hétig a Műegyetem hallgatóinak szerepébe bújva ismerhetik meg az egyetemi mindennapokat, az itteni légkört, a BME-n oktatott tudományterületeket.

Az elmúlt 8 évben több mint 3500 gyermek vett részt a nyári táborban és járta be a BME előadótermeit, közösségi tereit és a könyvtárat is.

A nyári táborban résztvevő gyerekek nem kapnak jegyeket és nincs végső értékelés, ám a BME 2017-től pontrendszert vezetett be a diákok motivációjának fenntartása érdekében, amibe beletartoznak az évközi programok is (GyerekegyetemPlusz). A krediteket a diákok a Gyerekegyetem nyári táborain és az évközi rendezvényeken való részvétellel gyűjthetik, hogy megszerezzék a jelképes Bagoly diplomát arany vagy ezüst minősítéssel.

„Magic Karcsi” fizikakísérletei

Härtlein Károly, a BME Természettudományi Kar (BME TTK) Fizikai Intézetének Prima Primissima-díjas mesteroktatója rendszeresen elkápráztatja közönségét interaktív, izgalmas és látványos tudományos kísérleteivel. A bemutatókat minden alkalommal egy adott tematika köré szervezi a gyerekek által „Magic Karcsinak” elkeresztelt mesteroktató.

Szeptemberben „Gatyába rázó fizikaórával” kezdődik az év, majd a „Kísérletek, amelyeket látni kell” programmal folytatódik kora tavasszal. Már hagyománnyá vált a Gyermeknapi és Mikulásfizika előadás, amelyek évek óta teltházas rendezvények a Fizika épület nagyelőadójában. Az utóbbi néhány év ismeretterjesztő előadásainak felvétele utólag is megtekinthető Härtlein Károly YouTube-csatornáján.

Kép
magic karcsi

 „A tudomány, a fizika megismerését nem lehet elég korán kezdeni. E terület egyik szépsége, hogy valamennyi korosztály számára tartogat könnyen érthető, látványos és emlékezetes tartalmat. Bízom benne, hogy a gyerekek sok olyan élménnyel gazdagodnak, amely felkelti érdeklődésüket e tudományterület iránt, és ha majd arra kerül a sor, fontolóra veszik, hogy természettudományi pályán tanuljanak tovább. A Műegyetem kapuja mindenki előtt nyitva áll!” – Härtlein Károly.

Kép
science

Középiskolásoknak szóló felkészítő programok

Science Campus előadássorozat

A BME Természettudományi Kara (BME TTK) Science Campus néven évek óta szervez izgalmas, ismeretterjesztő programokat. A tudományos előadások elsősorban a középiskolásoknak szólnak, de rendszeresen látogatói pedagógusok, hallgatók és műegyetemi polgárok is. 

A prezentációk alkalmával a BME neves oktatói és ipari partnerek meghívott szakemberei összegzik a modern természettudományok eredményeit, válaszait az emberiség jelenkori problémáira, kihívásaira, egyúttal bemutatják az új trendeket, továbbá foglalkoznak pl. a matematika, a pénzügyi matematika, az adattudomány, a nukleáris technika, a nukleáris medicina, a kvantumtechnológia, a részecskefizika, a kognitív tudományok, a pszichológia stb. vizsgálatainak eredményeivel is.

Science Camp

A BME kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minél több középiskolás megismerje a Műegyetemet, és válassza továbbtanulásakor a BME valamelyik karát. A középiskolásoknak kínált programok azonban tanév közben elsősorban a Budapest vonzáskörzetében lakó diákokat érik el. Ezt próbálja ellensúlyozni az egyhetes természettudományos tábor, amelynek  célja a BME TTK mottójával („A ma tudománya, a jövő technológiája”) összhangban az, hogy megismertesse a fiatalokat a matematika és a fizika sokszínűségével, és az egyéb tudományágakkal (pl. kémia, orvostudomány, műszaki tudományok, közgazdaságtudomány stb.) való szoros kapcsolatával.

A nyári ismeretterjesztő táborba pályaválasztás és érettségi előtt álló 10-11. évfolyamos középiskolásokat várnak. A táborozók technológia-intenzív cégeket látogatnak meg, előadásokat hallgatnak, projektfeladatot oldanak meg, találkozhatnak az itt végzett sikeres hallgatókkal. Képet kapnak az egyetem működéséről, a hallgatói életről, sportolhatnak a BME Sportközpontjában és válogathatnak a XI. kerület kulturális kínálatából.

Nobel-díjas kísérletek mérési szakkör

Az idén 10 éves mérési szakkör a modern fizikát népszerűsíti a Nobel-díjakhoz kötődő területek révén. A program célja, hogy a diákok bepillantást kapjanak a kutatás-fejlesztés világába, és modern műszerekkel középiskolai szinten nem elérhető témákban kísérletezhessenek. A mérési szakkörre 9-12. évfolyamos középiskolás diákokat és fizikatanárokat várnak.

Kép
nobel dijas kiserletek

ScienceCamp+, matematika szakkör

Kétnapos, Budapest vonzáskörzetén kívüli diákoknak is elérhető tudományos program a középiskolai őszi szünet időszakában. A program tematikája mindig valamilyen tudományos aktualitás köré szerveződik, és olyan témát illusztrál, amelynek részletes bemutatása a középiskolás tanrendbe nem vagy kevésbé fér bele.

BME Alfa interaktív gyakorlófelület

A felület a diákok életkori sajátosságait is figyelembe véve biztosít lehetőséget a matematika és a fizika önálló gyakorlására. A weboldalon online matematikaversenyt is rendeznek, amellyel a tanulók az időbeosztásukhoz jól illeszkedő módon, egyénileg is fejleszthetik a tudásukat. A gyakorlófelület segítségével reális képet kaphatnak magukról, és közvetlen tapasztalatok alapján szerezhetnek információt arról, milyen tudásszint szükséges a sikeres érettségihez vagy a sikeres továbbtanuláshoz.

Középiskolásokat is vártak az egyetemi TDK-ra

A BME 2022 óta ad lehetőséget a középiskolásoknak a Tudományos Diákköri Konferencián (TDK) való részvételre, amelyre 2024-től már felvételi többletpont is jár. 

A kezdeményezés célja, hogy a tudományos munkára nyitott, tehetséges fiatalok már középfokú tanulmányaik alatt megismerkedjenek a műegyetemi kutatásokkal, az ebben rejlő lehetőségekkel, részt vegyenek az egyetem életében, és elsajátítsák a tudományos tevékenység alapjait. A BME valamennyi kara hirdetett meg témákat középiskolásoknak, akiknek a jelentkezéshez a körülbelül féléves kutatómunkájuk eredményeit összefoglaló szöveges pályamunkát kellett leadniuk. A tudományos munkát bemutató dolgozatot a diákok a műegyetemi témavezetőjük szakmai felügyelete mellett készíthették el. 2023-ban a kezdetekhez képest is népszerűbb volt a program, több mint 30-an nyújtották be jelentkezésüket és pályamunkájukat.

Kép
tdk
Kép
kutatokejszakaja

Ismeretterjesztő programok leendő és korábbi hallgatóknak, érdeklődőknek

Kutatók Éjszakája

Az első Kutatók Éjszakáját Magyarországon egyetlen helyszínen, a Műegyetem Fizikai Intézetében rendezték meg 2005-ben. Härtlein Károly, az intézet későbbi mesteroktatója tette a legtöbb erőfeszítést annak érdekében, hogy elinduljon a programsorozat. A Mindentudás Egyeteme csapata és a Puskás Tivadar Távközlési Technikum oktatói fogtak össze egyetemünkkel, hogy útjára indítsanak egy olyan eseménysorozatot, amely mára önálló márkanévvé nőtte ki magát, és nélkülözhetetlen az ismeretterjesztésben. 

A Műegyetem az országos programhoz csatlakozva minden évben szeptember utolsó péntekén szervez hagyományosan nagy érdeklődésre számot tartó, estébe nyúló programokat, a képzési területekhez kapcsolódó izgalmas és szórakoztató előadásokat, laborlátogatásokat és látványos ismeretterjesztő kísérleteket. A programokra korosztálytól függetlenül mindenkit várnak.

Érettségi előkészítő tanfolyamok

A BME GTK Mérnöktovábbképző Intézet számos tanfolyamot kínál, amelyben érettségi előkészítő programok közül is választhatnak az érdeklődők matematika, fizika vagy kémia tantárgyakból.