Ugrás a tartalomra

A BME 1984 óta kínál angol nyelvű képzéseket oktatási portfóliójában, ezen szakok népszerűsége évről évre nő. Jelenleg a műegyetemi 8 karon 7 alap- és 19 mesterszintű képzés, valamint 15 doktori képzés közül választhatnak a világ különböző országaiból érkező fiatalok. A külföldi hallgatók tanulmányait különféle ösztöndíjprogramok segítik, melyek közül a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram a legjelentősebb. 

A Tempus Közalapítvány által koordinált kezdeményezés oktatáspolitikai célja, hogy elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, növelje a felsőoktatási intézménynek kulturális sokszínűségét, továbbá népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást. A másik jelentős külföldi hallgatók számára elérhető kezdeményezés az Erasmus ösztöndíjprogram, amelyben mintegy 3000 hallgató választja a Műegyetemet vagy az EELISA szövetség által ajánlott mobilitási lehetőségek.

Kép
nemzetközi hallgatók
Kép
diplomaoszto

Jelenleg 102 országból közel 2300 külföldi hallgatója van a Műegyetemnek, ami a teljes hallgatói létszám több mint 12 százaléka. A BME pedig 70 nemzetközi intézménnyel folytat közös oktatási programokat. A külföldi hallgatók számára elérhető különböző szintű programokról, képzési tervekről, tandíjakról és a jelentkezés menetéről, továbbá friss hírekről a BME Xplore weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. 

2024 februárjában a műegyetemi nemzetközi diplomaátadó ceremónián 51 ország 182 hallgatója vehette át diplomáját a BME Központi épületében aulájában. A Műegyetemen tanuló hallgatóknak különböző évközi programot is szervez a BME: ilyen volt többek között a pályaválasztással kapcsolatos nemzetközi nap, amelyen nemzetközi rekrutálási szakemberekkel is találkozhattak az érdeklődők. Tradicionális népzenével, tánccal, sport- és szórakoztatóprogramokkal is készülnek a külföldi hallgatóknak az International Week rendezvényen, amelyet már többször is megrendeztek.