Kollégiumok

Kollégiumok

  • Baross Gábor Kollégium
  • Bercsényi 28-30. Kollégium
  • Kármán Tódor Kollégium
  • Martos Kollégium
  • Schönherz Kollégium
  • Vásárhelyi Pál Kollégium
  • Wigner Jenő Kollégium
  • Nagytétényi úti Kollégium

 

Kancellária Kollégiumok Igazgatóság

 

Baross Gábor Kollégium

A Közlekedésmérnöki Kar kollégistáinak nagy része itt lakik, összesen 321-en. Az Egyetemhez közel, Budán található ez a nagy múlttal rendelkező épület.
Különböző férőhelyű szobák vannak, az egytől a négyágyasig. Minden szobában mosdó, hűtőszekrény, emeletenként és szárnyanként konyha és vizesblokk van. Minden szobában kábel TV csatlakozás és Internet csatlakozási pont található.

Sportolási lehetőségek is adottak, lehet focizni a dühöngőben, van ping-pong terem, Cardio terem és található az épületben egy igen jól felszerelt konditerem is.
Nem elhanyagolható előnye a kollégiumnak, hogy az alagsorban üzemel a HaBár® Szórakoztató és Élménycentrum, melyről még sokat fogsz hallani. A kollégiumban mindig jó a közösség, amelyet az Öntevékeny körök és a rendezvények is tükröznek.

Bercsényi 28-30. Kollégium

Az 1963-ban diákotthonból kollégiummá vált intézmény már több évtizede hagyományosan az Építészmérnöki Kar kollégiuma. Budapest XI. kerületében, a Bercsényi utca 28-30-as házszám alatt található egy nagyon szépen felújított környezetben. Az épület sok szempontból kedvező helyen fekszik, vele szemben található az Allee bevásárlóközpont, ahol nagyon sok bolt, szupermarket, étkezdék, mozi szolgálja ki az igényeket. Öt perc sétára található a Móricz Zsigmond körtér, innen indul számtalan villamos- és buszjárat, de tíz perc alatt az egyetemre is el lehet jutni a kollégiumból.

Az épületen belül alagsor, földszint és öt lakószint található, ide mágnes-kártyás beléptető rendszeren keresztül lehet bejutni. A szintek lifttel is megközelíthetőek. Minden szinten nemek szerint WC, illetve zuhanyzó, továbbá az első emelet kivételével minden szinten konyha is található, ide beköltözéskor lehetőség van konyhaszekrényt igényelni. A szobák kétágyasak, az alap tartozék továbbá két asztal, két szék, igény szerint polcok, beépített szekrény, mosdókagyló, falitükör, illetve egy hűtő. A szobák a folyosó két oldaláról közelíthetők meg, a szobák fele az utcára, másik fele az udvarra néz. A szobák elrendezését természetesen lehet változtatni, saját bútorokat is lehet használni. A kollégium folyosóit, illetve vizesblokkjait a hétvégét kivéve minden nap takarítják, a lakószobák takarítása mindenki saját felelőssége, ehhez eszközöket a portán lehet igényelni.

A kollégiumban a lakófunkción kívül számos más tevékenységre is van lehetőség. A közös munkát elősegítendő több, nemrégiben felújított közösségi helyiség található a földszinten. Ilyen a könyvtár, a nagytársalgó, illetve a makettező, melyek a nem kollégista építész hallgatók által is megközelíthetők. A beléptető-rendszeren belül található továbbá a szerverszoba, a gondnoki iroda, valamint a mosókonyha. Itt négy mosógép és két szárítógép szolgálja ki a kollégisták igényeit 0-24 óráig. A földszinten, a tornaterem előterében található egy konditerem, melynek használatára minden félév elején fel kell iratkozni, de térítésmentesen vehető igénybe. A tornateremben a késő esti órákban szinte minden nap van lehetőség valamilyen sporttevékenységre. Az alagsorban, illetve az udvaron kerékpártárolási lehetőség is biztosított.

Az alagsorban található továbbá a kollégium híres szórakozóhelye, a Gödör Klub, mely minden héten várja a kollégistákat egy kis lazításra. A kollégiumban dohányozni január 1. óta már csak a kijelölt dohányzóhelyeken, illetve a bejárattól öt méterre lehet.

A lakószintek telefonkészülékeivel hívás fogadása, illetve egyetemi hálózaton belül hívás indítása teljesen ingyen lehetséges, ilyet félév elején a szobákba is lehet igényelni. Az épületen belül internet elérhetőség adott, a Bercsényi Számítástechnikai Körnél lehet a regisztrációt elvégezni, a szolgáltatás ára 5000 Ft egy félévre.

A kollégium ad otthont továbbá a Kar szinte összes öntevékeny körének, akik a hét minden napján valamilyen programmal igyekeznek színesebbé tenni a hétköznapokat.

Kármán Tódor Kollégium

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kara az 1871/72. tanév óta működik egyetemi karként, de fennállása nem esik egybe a hazai gépészmérnökképzés megindításával, mivel az már 1862 óta tart. A Kármán Tódor Kollégium 1969-től elsődlegesen a Gépészmérnöki Kar kollégiuma, de a Természettudományi Kar hallgatóinak is ez az elsődleges helye. Ezen kívül laknak itt nem túl nagy létszámban GTK-s, vegyész, építőmérnök és villamosmérnök hallgatók. A Kollégium 47 éves múltra tekint vissza, mivel 1966. augusztus 20-án adták át a 11 szintes, közel 52 millió Ft-os költséggel épült "diákotthont". Az első lakók nem egyetemisták, hanem sportújságírók voltak. Az 1966-os nyári Atlétikai Európa Bajnokságot akkor Buda¬pesten rendezték és a sportújságírók elhelyezését a Kollégiumban oldották meg.

Martos Kollégium

A Martos Kollégium a BME Vegyész- és Biomérnök Karos hallgatók kollégiuma mely 2012 nyarán lett teljesen felújítva. A Stoczek utca 1-7. szám alatt található épület, közvetlenül az Egyetem St épületével szemben található. Hat lakószinten vannak kétágyas szobák és összesen 413 férőhellyel rendelkezik. A szobák felszereltsége: 2 ágy, 2 asztal, 2 szék, polcok, szekrények, és egy mosdókagyló. Felújított konyha (mikrohullámú sütő, elektromos sütő és főzőlap), 2 szobához tartozó hűtőszekrény,  szemétledobó, valamint koedukált zuhanyzó és WC szintenként van.

A földszinti portán beléptető rendszer működik, a kollégisták saját, a külsősök vendégkártyával tudnak bejönni. A földszinten található továbbá a Csocsó Klub, és a konditerem, ahová a VBK hallgatói kedvezményes bérletet vehetnek. A hátsó udvaron kerékpártároló van, melynek használata ingyenes. A 441-es szoba közösségi eseményekhez előzetes foglalás alapján vehető igénybe, az 541-es pedig a könyvtár, ahol tanulni, olvasni lehet. Az első emelet 141-esben található a Hallgatói Képviselet irodája, a 342-es pedig a gondnoki szoba. A 242-es szoba a BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium irodája.
A kollégiumi több öntevékeny körnek is helyet biztosít, mint például: Ars Presso, Martos Stúdió, Martos Sakk kör, Martos Kerékpár kör, VBK Pingpong Kör, VBK Jóga Kör.

Schönherz Kollégium

Mi a Schönherz Kollégium? - 1981 óta, mióta a "rakéta" áll, több tízezer ember - egyetemista, villamosmérnök, barát, barátnő, szimpatizáns életének meghatározó része. Van, akinek csak egy ágyat jelent a tanulmányai idejére, vannak, akiknek ennél sokkal többet: a felnőtté válást, a szakma megismerését, majd elmélyülést a tudomány rejtelmeiben, sok-sok barátot, szerelmeket, mindazt, amit huszonéves fejjel az ember elérhet.

Mit fetisizálunk, a házat, egy épületet? Nem. Azt, ami benne van. Azt, amit generációk megteremtettek, mások tovább fejlesztettek, és a mindenkor benn élők őriznek. És ez a legfontosabb. Ha megtisztel a sors, és tagjává válhatsz a Schönherzes közösségnek, becsüld meg ezt a lehetőséget, mert életed során büszke leszel arra, hogy tagja lehettél.

Tégy meg mindent azért, hogy te is lerakhass néhány apró téglát ahhoz az építményhez, ami sokak számára a boldogulást jelenti!

Ne szégyelld, ha nehézségeid vannak, mert itt mindig találsz valakit, aki segít! A tudás fájához is közelebb férkőzhetsz, ha megtalálod a helyed itt, a SCHÖNHERZ-ben.

Vásárhelyi Pál Kollégium

A kollégium 1977-től a főként az építőmérnök hallgatóknak ad otthont, de nagy számban laknak itt más kar hallgatói is (főként építészek és GTK-sok). Az elhelyezés a két épületszárnyban, saját zuhanyzóval rendelkező többnyire 4, illetve 2 ágyas szobákban történik, összesen 747 férőhelyen.

A kollégiumban számtalan öntevékeny kör tevékenykedik mindenféle érdeklődési igényeket kielégítve. Az itt lakók kipróbálhatják magukat a média különböző ágazataiban, esetleg, mint buli vagy rendezvényszervezők, elmélyülhetnek a szakmában a Szakkollégium jóvoltából, sportolhatnak és az informatika világába is betekintést nyerhetnek.

Wigner Jenő Kollégium

A Wigner Jenő Kollégium a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar hallgatóinak ad otthont már hosszabb ideje, ami alatt a Természettudományi Karos hallgatók száma lecsökkent. A Kollégium 4 emeletből áll, 3 szárnnyal rendelkezik és nagyrészt 3 ágyas szobák találhatóak minden szinten. Az rendezett hátsó kertjével, a betonozott sportpályájával és a parkolójával nagyon barátságos, otthonos környezetet biztosít a lakóknak.

Nagytétényi úti kollégium (bérlemény)

Az ELTE kezelésében álló Nagytétényi Úti Kollégium 1989-től fogadja a hallgatókat Budapest egyik kedvelt zöldövezetében, a XXII. kerületben. Jelenleg (2013) közös otthona az ELTE, a BME és az ÓE nagyságrendileg 700, 200 illetve 100 hallgatójának.

A három egyetem közös használatának és a BME-sek kis létszámának köszönhetően lehetőség van élvezni mind a változatos társaságot, mind pedig a családias BME-s közeget. A kollégium lakói a társaságon túl általában a szobák (többé-kevésbé) szabad kialakításáért, a sportolási lehetőségekért (sportpálya az udvaron, uszoda a közelben), a rendezvényekért és a külvárosi környezetért kedvelik a helyet. Az éjszakai rendezvények egy külön épületszárnyban vannak, ennek köszönhetően azok pihenését sem gátolja, akik egy-egy rendezvényen épp nem vesznek részt.

A kollégiumot elhagyó BME-sek szinte kivétel nélkül azért teszik ezt, mert – a kollégiumot ugyan kedvelik, de – az utazás idejét (a Schönherz kollégiumig fél óra eljutni busszal, a Déli pályaudvar 15 perc vonattal) nem tudták hasznosan tölteni. Ez a zöldövezet hátulütője lehet.

Ha szereted a változatos érdeklődésű társaságot, a külvárost, a sportolást vagy szereted magadnak kialakítani az életteredet, akkor itt a helyed – de csak ha nem zavar, hogy az itt lakók megpróbálnak majd megismerni.