Műegyetemi tudás is segítheti a hatékonyabb tűzoltást és katasztrófavédelmet

Tízedik alkalommal emlékeztek a BME vezetői, valamint a tűzoltóság és a katasztrófavédelem képviselői a szolgálatteljesítés közben elhunyt tűzoltókra.

Idén már egy évtizede, hogy a Műegyetem alagsori lőterén kialakult tűzben életét vesztette három fiatal tűzoltó, Horváth Ákos hadnagy, Pintér Gábor főhadnagy, valamint Repmann Károly hadnagy. Rájuk emlékeztek a központi épület aulájában.

„A Műegyetem tudós közössége évek óta gondolkozik azon, hogyan tud hozzájárulni az előre nem látható események megelőzéséhez, amely tipikus mérnöki-mérnöktudományi feladat” – jelentette ki a BME rektora. Józsa János hozzátette: a tíz évvel ezelőtti tragédia is „bíztatást” adott az egyetem oktatóinak, kutatóinak, hogy erőteljesebben segítsék a tűzoltói, katasztrófavédelmi szolgálatot.

Józsa János emlékeztetett arra, hogy a műegyetemi tanszékek a „Katasztrófa-megelőzés: korszerű mérnöki módszerek” elnevezésű kiemelt kutatási terület keretei között foglalkoznak a katasztrófa-menedzsmenthez kapcsolódó szakmai és tudományos feladatokkal. A BME rektora az informatikai, a térinformatikai és a mechatronikai kutatásokat említette, amelyek eredményeképpen a tudósok „mesterséges látást, hallást, tájékozódást biztosíthatnak a tűzoltóknak”, ezzel csökkentve a kockázatokat. „Például beláthatóvá tehetnek olyan pincelabirintust is, mint a miénk” – hívta fel a figyelmet. Józsa János végül reményét fejezte ki a hozzátartozóknak, a barátoknak és a kollégáknak, hogy „a megemlékezés nyugalma segíthet megbékélni.”

A Műegyetem K épületének pincéjében található lőtéren 2006. augusztus 8-án este keletkezett tűz az után, hogy a pincében fiatalok – felügyelet mellett – lőgyakorlatot tartottak. A tűz oltásában a helyszínen több egység közel harminc tűzoltóautója és 130 tűzoltója vett részt. A kilenc órán keresztül zajló oltás közben három tűzoltó meghalt, hetet füstmérgezéssel szállítottak kórházba. Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a három tűzoltó halálát füstmérgezés miatt fellépő keringési elégtelenség, illetve légzésbénulás okozta.

A BRFK rendkívüli haláleseti osztálya közigazgatási eljárás keretében vizsgálta az esetet. A 2007-ben lezárult vizsgálat nem tárt fel olyan körülményt, amely szabálysértés vagy büntetőeljárás kezdeményezését indokolta volna. 2011 végén a Nemzeti Nyomozó Iroda újabb nyomozást indított, amely a közigazgatási eljárás ellentmondásait vizsgálta ki. A 2014-ben befejeződött vizsgálat szintén nem állapított meg egyértelmű felelőst az ügyben.

„Élethivatásuk embertársaik megmentése volt – kétségek és félelem nélkül, tragikus sorsukkal pedig bizonyították a tűzoltóeskü komolyságát” – mondta Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) igazgatója az eseményeket felidézve hozzátette: „tíz év hosszú idő, de nem merültek a feledés homályába az akkor történtek, amelyek előtt ma is ugyanolyan értetlenül állunk”.

36 járművel 140 tűzoltó érkezett a Műegyetemre és próbálta megmenteni a bajba jutott társakat. Majd az egész ország gyászolta őket, és külföldről is érkeztek részvétnyilvánítások – folytatta a megemlékezést Varga Ferenc. „Ma mindannyian tisztelettel emlékezünk rájuk, akik tovább erősítették a tűzoltószakma magas erkölcsi elismertségét és társadalmi presztízsét ” – jelentette ki az FKI vezetője.

Jákob János dandártábornok, a Magyar Honvédség (MH) protestáns tábori lelkésze emlékező beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy „bármit elérhetünk az életben, legyen az tudás vagy rendfokozat, mégis az számít, mennyire tudunk emberek maradni, felvállalva érzelmeinket, siratva barátainkat.”

Az ünnepségen az emlékezés koszorúit helyezték el:

Horváth Ákos hadnagy, Pintér Gábor főhadnagy, valamint Repmann Károly hadnagy hozzátartozói; Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője; a BME képviseletében Dr. Józsa János rektor, Dr. Kardoss László rektori kabinetfőnök, valamint Mikó Zoltán műszaki kancellárhelyettes; Budapest Főváros Önkormányzatának nevében Dr. Sárádi Kálmánné főjegyző és Dr. Pető György, a Rendészeti Igazgatóság igazgatója; Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Rendvédelmi Kar elnöke; a Fővárosi Katasztrófavédelmi igazgatóság nevében Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, igazgatója és Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, szakmai igazgatóhelyettes; Dr. Erdős Antal nyugalmazott tűzoltó ezredes, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság korábbi parancsnokhelyettese, valamint Dr. Cziva Oszkár nyugalmazott tűzoltó ezredes, mentésvezető; Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke; a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezet képviseletében Kiss József elnök és Gál László elnökhelyettes; Meichl Géza rendőr dandártábornok, a Budapesti Rendőr-főkapitányság főkapitány gazdasági helyettese; Baráth Ernő ezredes, a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka; Dr. Engelbrecht Imre, az Országos Mentőszolgálat Közép-magyarországi Régió igazgatóhelyettese; Belina Csaba alezredes, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokhelyettese; valamint a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület képviselői, akik a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal együttműködő önkéntes tűzoltó-egyesületek nevében helyezték el koszorújukat.

A megemlékezésen a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Zenekara játszott, vezényelt Kovács Tibor alezredes, a MH Központi Zenekarának karmestere. A megemlékezés zárásaként a bajtársak és a vendégek helyezték el mécseseiket és virágaikat az emléktáblánál.

Fiatalok, életerősek, életvidámak voltak, folyamatosan sportoltak, a szakma krémjéhez tartoztak, mégis megtörténhetett velük ez a tragédia – fogalmazott Horváth Ákos és Pintér Gábor egyik kollégája. „Gábor nagyon emberközpontú volt, mindig mindenkinek segíteni akart” – emlékezett rá barátja. Ákos „iszonyatos odaadását” pedig jól jellemzi, hogy jobban jövedelmező, divattal kapcsolatos munkáját hagyta ott a tűzoltóságért.

„Jó képességű, törekvő tűzoltó, nagy reménység volt” – emlékezett Repmann Károlyra Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes. A FKI Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője felidézte, hogy a fiatal tűzoltónak a tragédia előtt röviddel készült el az útlevele, mert a külföldre is utazó önkéntes magyar katasztrófavédelmi mentőcsapathoz készült csatlakozni.

BK - TJ

Fotó: Takács Ildikó