„A brazil egyetemek és hallgatóik a BME fontos partnerei”

Együttműködési megállapodást írt alá Dél-Amerika legnagyobb egyetemével a BME rektora, és több brazil társintézmény bevonása is megkezdődhet a Műegyetem nemzetközi kapcsolatrendszerébe.

„Intézményeink elkötelezettek a hallgatócserében, közös tanfolyamok tartásában és közös kutatási programok indításában. A University of Sao Paulo (USP) Műszaki Karával már korábban kötöttünk erre vonatkozó kétoldalú együttműködési szándéknyilatkozatot” – ismertette a BME rektora (az USP nemcsak Brazília, de a kontinens legnagyobb egyeteme is, számos karán közel 90 ezer hallgató tanul – szerk.). Józsa János a közelmúltban írta alá az újabb dokumentumot, amikor Áder János köztársasági elnökkel és Dubéczi Zoltánnal, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) főtitkárával részt vett a Magyarok Brazíliában II. című konferencián Sao Paulo-ban. „A megállapodást egyre több közös oktatási és tudományos kutatási tartalommal szeretnénk kitölteni” – nyomatékosította Józsa János. Az első projektötletek a vízminőséggel, a csapadék-távérzékeléssel, illetve az utóbbira épülő mikro-öntözéssel, továbbá az optikával összefüggésben születtek. A rektor számít a karok bekapcsolódására is a közös munkába.

A BME vezetője elmondta, hogy a most összegyetemi szintre emelt együttműködés mintájára hasonló megállapodásokat készítenek elő a szintén tekintélyes Sao Paulo State University (UNESP) és University of Campinas (UNICAMP) egyetemek irányítóival. Az intézmények között már megindultak a rektori, illetve a nemzetközi rektorhelyettesi szintű tárgyalások.

„Bár a Tudomány határok nélkül program befejeződött, egyértelmű elhatározásunk, hogy azt más keretek között folytassuk” – hangsúlyozta Józsa János. A BME rektora úgy fogalmazott, hogy ennek ígéretes módja lehet a „felfutóban lévő” Stipendium Hungaricum ösztöndíjrendszer is. Az ebben Brazíliának jutó mintegy 150 fős éves kontingens kihasználásához – különösen a mester- és a doktori képzést tekintve – fontos lépés a kapcsolatfelvétel, illetve a már létesített kapcsolatok erősítése az élenjáró brazil egyetemekkel – vélekedett.

Józsa János az USP rektorának ajándékozza a Gömböcöt, a világszerte ismert műegyetemi találmányt

A Sao Paulo-ban tartott rendezvény házigazdája Marco Antonio Zago, az USP rektora volt. Raul Machado Neto, az USP nemzetközi vezetője és José Roberto Castilho Piqueira, az USP Műszaki Karának igazgatója mellett jelen volt Benedito Braga, az USP professzora, egyben a Víz Világtanács Elnöke. A konferencián Áder János köztársasági elnök, Józsa János rektor és Dubéczi Zoltán, az MRK főtitkára mellett részt vett Konkoly Norbert nagykövet és Maris Zsolt főkonzul. Szintén jelen volt Murányi Kiss Vera, a Murányi Péter Alapítvány elnöke (a magyar vállalkozó 1939-ben érkezett Brazíliába, ahol sikeres ipari és ingatlanvállalkozóként tevékenykedett. A róla elnevezett alapítvány, amelyet jelenleg lánya vezet, minden évben az egészség, az élelmezés, az oktatás, illetve a tudományos és technológiai fejlesztés területén született, a gyakorlatban hasznosítható újításokat díjaz. Egyetemek, kutatóközpontok és más intézmények tehetnek javaslatot a díjakra, amelyek „az északi félteke 20. foka alatt élő emberek életminőségének javítását” szolgálják – szerk.).

A rendezvény közel 200 fős hallgatóságának többsége az ott élő magyarság tagja volt, és az USP több magyar származású professzora is megjelent. Köztük a nemrég alakult Brazíliai Magyar Professzorok Baráti Köre egyik alapítója, Lépine-Szily Alinka, az USP professzora, az MTA külső tagja, aki két műegyetemi rektor-felmenővel is büszkélkedhet (az idősebb Szily Kálmán 1879-1884 között, míg fia, ifjabb Szily Kálmán 1927-1930 között volt a Műegyetem vezetője – szerk.). A Baráti Kör egyik célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a brazil és a magyar felsőoktatást és kutatást. „A ma rendelkezésre álló technikai vívmányok segítségével a földrajzi távolság nem lehet akadály” – vélekedett a BME rektora. Józsa János felidézte a BME munkatársainak korábbi, a hidrológia, a vízminőség-gazdálkodás és a geológia területein végzett brazíliai munkáit, amelyek jó példák az együttműködésre.

„Intézményeinkben kölcsönösen nagy sikerként éltük meg, a mérnökképzés számos területén születtek kiváló eredmények, a Műegyetem és Budapest pedig olyannyira élhető környezetnek bizonyult a brazil hallgatók számára, hogy hazatérve bizonyára sokan éreznek honvágyat Magyarország iránt” – tekintett vissza Józsa János a Tudomány Határok Nélkül elnevezésű, brazil felsőoktatási kormányprogram négy évének eredményeire Sao Paulo-ban. Az oktatási program keretében a BME – Európában egyedülálló módon – közel 800 hallgatót fogadott az elmúlt években, 2014-ben a fogadó egyetemek sorrendjében a Műegyetemet mindössze négy egyetem előzte meg a világon (a program kiemelkedő műegyetemi sikeréről és főbb eseményeiről a bme.hu rendszeresen beszámolt, cikkeink elérhetőségeit ld. a jelen cikk végén – szerk.).

A Magyarok Brazíliában II. című konferencia egyik fő szervezője és a rektori program előkészítője Nagy Balázs Vince, a BME GPK Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika (MOGI) Tanszék oktatója volt, aki hat éve az USP vendégkutatója. A műegyetemi oktató az USP Pszichológia Intézete látáskutató laboratóriumában vizsgálja az emberi színlátást és színérzékelést, valamint a világítás hatásait az agyi érzékelésre. A fiatal tudós kutatási eredményeiből több, az USP kutatóival közös cikk született, többek között az emberi színmemória vagy a vizuális elektrofiziológia témaköreiben, illetve a Nemzetközi Világítástechnikai Társasághoz (CIE) kapcsolódó szakterületeken.

Nagy Balázs Vince e mellett a BME hivatalos képviselőjenként is tevékenykedik, elsősorban Brazíliában, de más dél-amerikai államokban is. A korábbi Erasmus-Mundus programok (EBW I-II, Adde Salem) mellett közreműködött a Tudomány Határok Nélkül ösztöndíjprogram szervezésében is, amelyben a magyar fél hivatalos képviselőjeként a brazil kormányzati szervekkel, a brazíliai Magyar Nagykövetséggel, a magyar felsőoktatási intézményekkel és a Magyar Rektori Konferenciával közösen intézte az ösztöndíjprogrammal összefüggő tennivalókat.

A BME kutatója továbbra is tartja a kapcsolatot a hazájukba visszatért brazil hallgatókkal a helyi magyar nagykövetség rendezvényein. Az itt kapott visszajelzések alapján megerősítette, hogy a diákokban igény van a visszatérésre a BME falai közé. Nagy Balázs Vince e mellett előkészíti a brazil egyetemekkel tervezett műegyetemi együttműködési szerződéseket, amelyek közös pályázatok készítését, projektek kialakítását, valamint hallgatói, oktatói és kutatói cseréket tehetnek lehetővé.

Józsa János Murányi Kiss Vera és Nagy Balázs Vince társaságában

 

A bme.hu e témával kapcsolatos korábbi cikkei:

http://www.bme.hu/hirek/20131008/Tudomany_Hatarok_Nelkul_a_brazil_ertelmiseg_kepzese_a_Muegyetemen

http://www.bme.hu/hirek/20140617/Szeptembertol_ujra_felezernel_tobb_brazil_diakot_fogad_a_Muegyetem

http://www.bme.hu/hirek/20140714/A_BME_visszavar_legyen_szo_tovabbtanulasrol_vagy_kutatasi_egyuttmukodesrol

http://www.bme.hu/hirek/20140716/A_Muegyetem_a%20vilag_elso_ot_kozott_a_brazil_osztondijprogramban

http://www.bme.hu/hirek/20141015/A_brazil_felsooktatas_lenyeges_eleme_a_Tudomany_Hatarok_Nelkul_program

http://www.bme.hu/hirek/20150127/Kiveteles_vidamsaggal_es_derulatassal_allnak_magyarorszagi_tanulmanyaikhoz_a_brazil_diakok

http://www.bme.hu/hirek/20150709/Haza_Hol_is_van

http://www.bme.hu/hirek/20151005/Csapatepites_a_kulfoldi_golyaknak_is

http://www.bme.hu/hirek/20160712/Masodjara_lesz_honvagyuk

 

BK-TJ

Fotó: Daniel Yoshida/Mayumi Nishi - Communication Area - USP International Cooperation Office

A kiemelt képen Áder János köztársasági elnök és Benedito Braga, a Víz Világtanács elnöke (a kép bal szélén) beszélget Józsa Jánossal és Rákóczi István tolmáccsal (a kép forrása: Bruzák Noémi, MTI Fotó)