A siker titka: ne ess pánikba, legyél csapattag és találd meg az egyensúlyt az életben

Több mint 250 külföldi diák kezdi meg tanulmányait angol nyelven a 2016/17-es tanévben.

„Az egyetem elődjének 1782-es alapítása óta az oktatók arra törekszenek, hogy magas színvonalú oktatást nyújtsanak Önöknek” – hangsúlyozta Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes ünnepi évnyitó beszédében, sikeres tanévet kívánva az angol nyelvű tanulmányaikat kezdő diákoknak. A rektorhelyettes rámutatott, hogy a külföldön elsajátított ismeretek – még ha sokszor nehezebb is megszerezni, mint otthon, az ismerős nyelvi és kulturális környezetben – olyan készségekkel vértezik fel a diákokat, amelyek nemcsak szakmai pályafutásukon segítik őket.

A Műegyetemen idén közel ötven ország hallgatói vágnak neki az új tanévnek. A legtöbben, mintegy harmincan Kínából érkeztek, de számos diák jött Azerbajdzsánból, Iránból, Algériából, Szíriából, Törökországból, Egyiptomból, Pakisztánból, Tunéziából és Jordániából is. A diákok többsége ezúttal is online jelentkezett. Közel százan MSc vagy PhD képzésben vesznek részt.

Az alapképzésre (reguláris képzésre) felvettek száma emelkedett a korábbi évekhez képest: nagy részük egyénileg, azaz nem kormányközi együttműködések keretében jelentkezett, ami a BME növekvő ismertségét és az oktatást népszerűsítő programok sikerét jelzi.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok létszáma is évről évre több: idén mintegy kétszáz új ösztöndíjas érkezett az egyetemre.

Az ünnepélyes tanévnyitó levezető elnöke Horváth György Ádám, a BME GTK Környezetgazdaságtan Tanszék tanársegédje volt, a Gaudeamus Igitur dallamára bevonuló elnökséget Lovas Tamás dékánhelyettes (ÉMK), Szalay Tibor tanszékvezető egyetemi docens (GPK), Nemes Gábor dékánhelyettes (ÉPK), Hórvölgyi Zoltán dékánhelyettes (VBK), Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes (VIK), Gerhátné Udvary Eszter egyetemi docens (VIK), Szabó András dékánhelyettes (KJK), Prok István dékánhelyettes (TTK) és Láng Benedek dékánhelyettes (GTK) alkotta.

Az ünnepélyes hallgatói eskütétel szövegét H. Pálinkás Magdolna, a GTK angol nyelvi csoportjának tanársegédje olvasta elő.

„A siker három záloga: ne ess pánikba, legyél egy csapat tagja, és találd meg az egyensúlyt az életedben. Ha ezt észben tartod, csodálatos éveket fogsz itt az egyetemen és ebben a hihetetlen városban tölteni” – tanácsolta Georg Jürgen Tepfenhart MSc-s gépészmérnök-hallgató az elsőéveseknek, személyes tapasztalatait osztva meg velük a kezdetek nehézségeiről.

Farkas Dániel elsőéves gépészmérnök-hallgató a gólyák nevében szólt. „Nem látunk meg minden lehetőséget, ami a lábunk előtt hever, de a régi mondás szerint is a szerencse a lehetőségek találkozása a felkészültséggel. Így hát itt, a BME-n szenteljük magunkat a tanulmányainknak, és teremtsünk tartós kapcsolatokat azokkal, akikkel e közben találkozunk” – fogalmazott.

Nemes Gábor egyetemi docens, az Építészmérnöki Kar dékánhelyettese az „In Memoriam Charles Polónyi Foundation” díjának immár hagyományteremtő céllal rendezett átadásakor méltatta a névadó életművét. A Kar a 2004-ben alapított ösztöndíjjal – amelynek összege megegyezik a tandíjjal – az idegen nyelvű építészképzés jelentőségére hívja fel a figyelmet minden évben. Idén a tavalyi díjazott, Aryan Choroomi osztozott honfitársával, a szintén iráni Mahnaz Valizadeh Fariddal a díjon: az igazoló oklevelet a névadó özvegyétől, Polónyi Károlyné Anikótól vették át.

Polónyi Károly (1928-2002) Ybl-díjas építész a Műegyetemen végzett, majd az IPARTERV vezető építésze lett. Magyarországon – többek között – a Balaton környéki regionális tervezésben vett részt, valamint a Fővárosi Tanács Városrendezési és Építészeti főosztálya vezetője volt. A városépítészet szakértőjeként az 1960-as évektől kezdve közel húsz évig dolgozott nagyszabású terveken Ghánában, Nigériában, Algériában és Etiópiában. A ghánai Kumasi műszaki egyetemének építője és az építészeti oktatás elindítója volt. Elkészítette a nigériai Calabar város rendezési tervét, valamint Etiópia fővárosa, Addis Ababa fejlesztési tervét. Utóbbi városban a Forradalom Terét (ma Meskel tér) is ő tervezte.
Polónyi Károly több neves külföldi egyetem vendégprofesszora, valamint a modernista építészeket tömörítő Team X csoport egyetlen magyar tagja volt. Szenvedélye volt a fiatalok oktatása itthon és külföldön egyaránt. 1980-ban alapította meg a BME angol nyelvű építészképzését, amelyet 1998-ig vezetett. Meghatározó személyisége lett annak a szerteágazó szakmai, közéleti, pedagógiai és diplomáciai tevékenységnek, amellyel az egyetem kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerre tett szert.

Horváth György Ádám, az ünnepség levezető elnöke Stephen Hawking gondolatait közvetítette útravalóul a tanévre: „A csillagokat nézd, és ne a földet! Soha ne add fel a munkát! A munka értelmet és célt ad, nélküle üres az élet. Ha szerencsés vagy és rátalálsz a szerelemre, emlékezz rá, mid van, és ne hajítsd el!”

HA - TJ

Fotó: Philip János