„Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban”

Idén is várják a BME hallgatóinak pályaműveit az Országgyűlés elnöke által kezdeményezett pályázaton. A helyezettek pénzjutalomban részesülnek, és brüsszeli tanulmányúton vehetnek részt.

Magyarország és az Európai Unió helyzetének elemzésére hirdet pályázatot Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője 30 év alatti főiskolai és egyetemi hallgatók számára.

A magyar nyelvű pályaművekkel az alábbi témakörökben lehet pályázni:

  • Egy szabadon választott uniós politika jelenlegi helyzete és várható fejlődési iránya
  • Magyarország vagy egy másik EU-tagállam európai uniós tagságának tapasztalatai.
  • Az európai egységes piac jelentősége
  • Az Európai Unió helyzete a Brexit népszavazás után. Az Egyesült Királyság kilépésének lehetséges hatásai az EU 27-re, az uniós intézményekre és politikákra
  • Az Európai Unió válasza az új globális kihívásokra (pl. a migráció, a klímaváltozás, az energiabiztonság, a pénzügyi és gazdasági válság)
  • Az EU-USA viszonyának perspektívái
  • Az uniós csatlakozás társadalmi vonatkozásai, különös tekintettel a Kárpát-medencei kisebbségi közösségek helyzetére
  • Az őshonos nemzeti közösségek védelme és utóbbi előmozdításának lehetőségei az Európai Unióban (pl. polgári kezdeményezés)

A pályázatra a hazai felsőoktatási intézmények alap-, mester- és osztatlan képzésében résztvevő, illetve a Magyarországgal szomszédos államok magyar nyelven is oktató felsőoktatási intézményeinek 30 évnél fiatalabb, nappali és levelező tagozatos, aktív státuszú hallgatói jelentkezhetnek.

Pályázni magyar nyelvű pályaművel lehet, amelyben a jelentkező hallgató a kiírásban megnevezett témák egyikét dolgozza fel. Előző évek tanulmányait nem lehet benyújtani.

A jeligés alkotásokat 2017. február 28-áig várják írásban (ajánlott küldeményként) vagy személyesen az Országgyűlés belvárosi postabontójába.

A pályaműveket Kövér László, az Országgyűlés elnöke által felkért szakértőkből álló bírálóbizottság értékeli. Az eredményhirdetés várhatóan 2017 tavaszán, az Országházban lesz. A díjazott pályázatokat az Országgyűlés Hivatala teszi közzé a honlapján.

A nyertesek pénzjutalomban részesülnek (Az 1. helyezés 400.000 Ft, a 2. helyezés 300.000 Ft, a 3. helyezés 200.000 Ft és két különdíjat is átadhatnak 150.000 Ft értékben), e mellett a díjazottak 2017 őszén egy kétnapos brüsszeli tanulmányúton is részt vehetnek.

Kérjük, hogy érdeklődő vagy pályázni szándékozó hallgatóink tekintsék meg a teljes pályázat kiírást, amely ITT olvasható.