Nemzetközi hallgatótoborzási szakértők találkoztak a Műegyetemen

Két kontinens hat országából érkeztek hallgatótoborzással foglalkozó szakemberek a BME-re. Munkájukat a megújult és folyamatosan frissülő BME Xplore honlap is segíti.

A kétnapos programban előadások, workshop, kampusztúra és laborlátogatás   szerepelt. A Műegyetem szakemberei bemutatták az egyetem nemzetköziesítési céljait is a partnereknek. A BME a magyar egyetemek sorában elsők között hozott létre külföldi hallgatókat megszólító honlapot. A külföldi szakértők megismerték a BME Xplore angol nyelvű oldal fejlesztéseit és újdonságait. Több mint 80 országból érkező fiatalok tanulnak a Műegyetemen és évente mintegy 1000 külföldi hallgató iratkozik be, akik a BME gazdag képzési kínálatából összesen 41 angol nyelvű képzés – köztük nyolc alapszak és 11 mesterszak – közül választhatnak.

Koczkáné Csiszár Emília, a BME nemzetközi rektorhelyettese, az ügynöktalálkozó és a BME nemzetközi felvételi információs oldala kapcsán a bme.hu-nak elmondta: „A BME-nek jelenleg több mint negyven nemzetközi hallgatótoborzási ügynökséggel van szerződéses kapcsolata. Képzéseink népszerűsítése és nemzetközi hallgatói létszámunk további növelése érdekében fontosnak tartom, hogy a nemzetközi hallgatótoborzási szakértők - személyes találkozón és kötetlen beszélgetések során - kapjanak információt a BME által kínált képzésekről, az Egyetem nemzetközi reputációját erősítő legújabb eredményeinkről, a Hallgatói Életút Program keretében a hallgatók beilleszkedését és integrálódását célzó intézkedéseinkről, a Nemzetközi Mentor Team szerteágazó, dinamikus és eredményes munkájáról, valamint az EELISA Európai Egyetemi Szövetség nemzetközi hallgatóink számára is nyitott lehetőségeiről. Számunkra pedig rendkívül értékesek a vendégek által megosztott információk arról, hogy például a hallgató küldő országokban a hallgatók miért preferálják a külföldi tanulmányokat a hazaival szemben, ezek a hallgatók milyen szempontok szerint választanak országot és aztán mi határozza meg elsősorban az egyetemválasztásukat. Tehát mindkét fél számára rendkívül hasznos volt ez a tapasztalatcsere és fontosnak tartom, hogy az ügynöktalálkozó minden évben megrendezésre kerüljön.” A BME Xplore oldalhoz kapcsolódóan Rektorhelyettes asszony hangsúlyozta, hogy „a weboldal létrehozását átfogó kutatás előzte meg, neves külföldi egyetemek arculatának vizsgálatával. Az oldal részletesen, a tények kiemelésével mutatja be képzéseink sajátosságait és a jelentkezési feltételeket. Elsődleges célunk a Műegyetemet választó fiatalok tájékoztatása és a jelentkezési folyamat segítése.”

Az angol nyelvű képzési programokat  összefoglaló menüpontban áttekinthetők a BME angol nyelvű Pre, BSc, MSc és PhD képzései. Az egyes programokra kattintva elérhetők a szakok részletes leírásai. Az új felületen a felvételi jelentkezési folyamatokról , nyelvi követelményekről és tandíjról, de ösztöndíj lehetőségekről is olvashatnak az érdeklődők. A főoldalon látható friss egyetemi bemutatkozó videó mellett megszólalnak korábbi külföldi hallgatók, akik elmondják, miért érdemes a BME-t választani. Az oldal nemcsak a folyamatosan bővülő képzéseket mutatja be, hanem széleskörű információt kínál a hallgatói ügyintézéshez és navigáláshoz, többek között a beiratkozás menetéről, mentorprogramról, lakhatásról és közlekedésről, illetve egy kalendárium is segíti a hallgatókat a szemeszter programjait összefoglalva.  A weboldal betekintést nyújt a budapesti egyetemisták életébe is, bemutatva ezzel a város kulturális életét, főbb látványosságait és azokat a lehetőségeket, melyek Budapestet nem csak tanulmányi, hanem szabadidős és karrier célpontként is vonzóvá teszik a nemzetközi diákok számára. A honlap friss, fiatalos szemléletével tükrözi az egyetem haladó szellemiségét és szakmaiságát, illetve könnyen kezelhető felületével teszi felhasználóbaráttá az oldalt.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotók: Geberle B.