Rektori köszöntő

Köszöntöm a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hivatalos honlapjának olvasóit.

A Műegyetem 240 éve az ország első számú műszaki felsőoktatási intézménye, hiszen Institutum Geometrico-Hydrotechnicum néven 1782-ben alapították. A BME az az intézmény, amely az 1956-os eseményekkel meghatározta országunk XX. századi történelmét, továbbá Nobel-díjasaival, valamint kiemelkedő szakmai tudással és műszaki megoldásokkal járul hozzá az összetett és rendkívüli válaszokat igénylő kihívások megoldásához. A BME ma is Magyarország vezető képzési intézménye, működése és színvonala nemzetgazdasági jelentőségű, hiszen itt végzik tanulmányaikat azok a mérnökök, gazdasági és természettudományos szakemberek, akik Magyarország vezető cégei jelenének és jövőjének letéteményesei.

A Műegyetem nyolc karán, 76 tanszékén mintegy 1200 oktató dolgozik 5000 tantárgyon és 10 000 kurzuson minden félévben. A BME-n olyan szakembereket, leendő vezetőket képzünk, akik képesek a folyamatokat rendszerben szemlélni, az erős elméleti természettudományos alapképzés mellett gazdasági ismeretekre és a legfrissebb szakirányú tudásra támaszkodva. Egyedülálló érték az is, hogy a BME-n a jövő menedzserei, gazdasági és társadalomtudományi szakemberei a műszaki és természettudományi képzésekkel szervesen együttműködő közegben készülnek fel pályájukra. A BME képzési kínálata is folyamatosan alakul az iparágak igényeit és az új technológiákat követve.

A BME Magyarország első számú műszaki, természettudományos és gazdasági képzést folytató intézménye, amelyet alátámaszt, hogy a hazai felsőoktatási rangsorokban az első helyes jelentkezők száma, a felvettek pontátlaga, a nyelvvizsgával felvettek aránya, valamint a tudományos fokozatot szerzett oktatók száma alapján is a legjobbak között szerepel. A BME a legnépszerűbb azok körében, akik a felvételi jelentkezéskor első helyen a műszaki képzési területet választották. Hagyományosan kiemelkedően magas átlagpontszámmal lehet felvételt nyerni alapképzéseinkre. A legtöbb mesterképzéses hallgató rendszeresen a Műegyetemre nyer felvételt a keresztféléves felvételi időszakban.

A BME nemzetközi szinten a rangsorokban elért 200-800. közötti helyezéseivel a világ egyetemeinek legjobb 2-6%-ához tartozik. A Műegyetem képzései a magyar hallgatók számára kaput nyitnak a világ vezető egyetemeire és a külföldi munkavállalásra, továbbá a világ minden tájáról érkeznek hallgatók a BME idegen nyelvű képzéseire. A teljes hallgatói létszám több mint 12 százalékát külföldi hallgatók teszik ki, közülük jelenleg csaknem 2300-an tanulnak az intézményben, és a 2020-ban végzett diákok több mint 30 nemzet polgárai. Jelenleg hetvennél több ország felsőoktatási intézményeiben vehetnek részt részképzéseken és kettős diplomát adó programokon a műegyetemi diákok. A hazai felsőoktatás egészének versenyképessége nő azáltal, hogy a BME tagja az EELISA nemzetközi együttműködésnek, amelynek keretében hét ország kilenc vezető egyetemével dolgozunk az egységes európai mérnök-diploma megteremtésén.

Mivel küldetésünk 240 éve a hazai műszaki, gazdasági és természettudományos tudás élenjáró gondozása, az eddigi eredményekre építve, azok további gyarapítására kell közösen törekednünk.

 

Czigány Tibor

rektor