Új Nemzeti Kiválóság Program

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (Támogató) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (Szakmai közreműködő) az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) keretében évente ösztöndíjpályázatot hirdet több témakörben.

Az ÚNKP program célja, hogy támogassa a hazai kutatói és alkotóművészi utánpótlást, a tudományos és művészeti pályán való elindulást, majd pályán tartást, valamint a fiatal kiválóságok támogatásával segítse a nemzetközi szinten is kiváló, tapasztalt kutatók és alkotók munkáját.

Az ÚNKP ösztönzi a kimagasló kutatási és alkotói tevékenységet, a kiváló teljesítményt nyújtó, magyarországi felsőoktatási intézménynél kutatást és alkotó tevékenységet folytató – alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő – hallgatók, doktorjelöltek, 45 év alatti oktató, kutatók támogatásával. Az ÚNKP a kutatói, alkotói kiválóságot minden tudomány- és művészeti területet figyelembe véve kívánja elősegíteni a tudományos kutatásokat és az innovációt.

Az ÚNKP a kutatói életpálya egyes szakaszaiban nyújtott nemzetközi színvonalú támogatással a kutatás és innováció területén elősegíti a jövő nemzedék kutatói, művészeti életpályára vonzását, illetve a már pályán lévő kutatók, művészek kutatói, alkotói tevékenységének megvalósulását.

A kiválóság támogatása serkenti a versenyt, a kutatói, alkotói korfa kiegyensúlyozottabbá válását, a felhalmozott tudás Magyarországon történő hasznosulását. Az ÚNKP közvetve erősíti a felsőoktatási alapkutatásokat, a kiemelkedő kutatói, alkotói munka támogatásával példaértékű mintát biztosít a kiválóság elismerésére, elősegíti, hogy a magyar intézményekben felhalmozódott szakmai ismeretek, kutatási, alkotói eredmények hozzáférhetővé és felhasználhatóvá váljanak a tudományos, művészi közösség számára.

Az éves ÚNKP konferenciák anyagai itt érhetők el.

 

 

A 2023/24-es tanévre vonatkozó pályázatokkal kapcsolatos bővebb információk itt érhetőek el.

A 2022/23-es tanévre vonatkozó pályázatokkal kapcsolatos bővebb információk itt érhetőek el.

A 2021/22-es tanévre vonatkozó pályázatokkal kapcsolatos bővebb információk itt érhetőek el.

A 2020/21-es tanévre vonatkozó pályázatokkal kapcsolatos bővebb információk itt érhetőek el.

A 2019/20-as tanévre vonatkozó pályázatokkal kapcsolatos bővebb információk itt érhetőek el.

A 2018/19-es tanévre vonatkozó pályázatokkal kapcsolatos bővebb információk itt érhetőek el.

A 2017/18-as tanévre vonatkozó pályázatokkal kapcsolatos bővebb információk itt érhetőek el.

A 2016/17-es tanévre vonatkozó pályázatokkal kapcsolatos bővebb információk itt érhetőek el.