BME sikerfigyelő

A BME hazai és nemzetközi viszonylatban is vezető felsőoktatási intézményként otthona több mint két évszázada azoknak a mérnököknek, közgazdászoknak, természettudósoknak, akik kutatásaikkal és találmányaikkal szakmai áttöréseket érnek el, valamint munkájukkal és szakértelmükkel napról napra hozzájárulnak a rendkívüli megoldásokat kívánó jövő formálásához.

BME sikerfigyelő című folyamatosan frissülő hírválogatásban kiemeljük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nemzetközi téren elért legfrissebb eredményeit, rangsorhelyezéseit, illetve kutatóink, oktatóink és hallgatóink világszínvonalú sikereit.

 

 

2023. 06. 01.

Kiváló műegyetemi eredményekkel zárt a 36. OTDK

A BME-s pályamunkák csaknem kétharmadát díjazták a kétévente megrendezett rangos tudományos seregszemlén. Idén minden eddiginél többen végeztek dobogón.

 

2023. 05. 22.

A világ vezető egyetemeit előzi a BME a legújabb CWUR rangsorban

A Center for World University Rankings (CWUR) több mint 20 ezer felsőoktatási intézményt vizsgált. Az oktatási mérőszám alapján a BME 215. a világon.

 

2023. 05. 16.

Műegyetemi siker a Danube Cup versenyen

A BME csapata, a „Gellit” nyerte a Danube Cup-ot, a hallgatói innovációk és startupok versenyének nemzetközi döntőjét Regensburgban.

 

2023. 05. 15.

BME Kompetenciatérkép segíti a kutatásokban rejlő valódi lehetőségek bemutatását

A különleges, online platform célja a BME kutatók nemzetközi láthatóságának erősítése és európai pályázati partnerkeresésének elősegítése. 

 

2023. 05. 11.

Az MI utat tör a közlekedésirányításban

Interjú a City AI intelligens közlekedésirányítási rendszerről, melynek ötlete és koncepciója a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar MEDIANETS laborjában született meg.

 

2023. 04. 20.

A világ legnagyobb egy darabból gyártott Gömböce a párizsi Pompidou Központban

Állandó kiállítási tárgyként a világ egyik legjelentősebb kortárs művészeti gyűjteményében, az egyik legnagyobb francia közkönyvtárban kapott helyet a Gömböc.

 

2023. 04.18.

Műegyetemi részvétellel épül az európai kvantumszámítógép

Március 1-jén indult az Open Superconducting Quantum Computers elnevezésű projekt, amely 10 európai ország 28 kutatópartnerét egyesíti egy 1000 qubites kvantumszámítógép kifejlesztésében.

 

2023. 04. 12.

Nobel-díjas tudóssal jelentettek meg közös cikket a BME és az ELKH kutatói

Az intelligens anyagok fejlesztésében vezethetnek áttöréshez az új eredmények.

 

2023. 03. 30.

„Olyan szomorú a hangod” - mesterséges intelligencia segítheti a depresszió szűrését

Beszédelemzésen alapuló, a depresszió felismerését segítő nyelvfüggetlen szoftvert fejlesztenek közösen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem szakemberei.

   

2023. 03. 23.

Idén is a világ legjobb műszaki egyetemei között a BME a QS rangsorban

A Műegyetem érte el a legjobb helyezést a QS öt tudományterületi rangsorában szereplő magyar egyetemek közül.

 

 

2023. 03. 07.

Műegyetemi mérnök dolgozhat a világűrben

Magyar Űrhajós Program (Hunor) sajtótájékoztatóján, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban mutatták be azt a négy űrhajósjelöltet, akik közül valaki a Nemzetközi Űrállomáson végezhet majd kutatómunkát. A négy kiválasztott közül mindhárom mérnök a Műegyetemen végzett. A BME indított először űrmérnök mesterképzést Magyarországon 2022 szeptemberében

2023. 03. 06.

Pionír alkalmazási lehetőségek egy műegyetemi algoritmusban

Először nyertek magyarországi kutatók támogatást az Amazon nemzetközi kutatás-fejlesztési pályázatán.

2023. 02. 15.

BME-s startup forradalmasíthatja a dezodorok piacát

A vártnál is nagyobb sikert aratott a Műegyetemről indult startup innovációjának országos debütálása: már a vásárlók is használhatják a Respray újratölthető dezodorjait.

2023. 02. 10.

BME-s szakemberek segítik a törökországi földrengés kárfelmérését

Az Isztambuli Műszaki Egyetemmel, az EELISA közösség tagjával együtt vesznek részt BME-s szakemberek a törökországi földrengés kárfelmérésében, a mélyből történő mentés biztonságossá tételében.

2023. 02. 01.

Műegyetemi kutatók könyvét jelentette meg a Springer Kiadó

„Theory and Practice of Thermal Transient Testing of Electronic Components” címmel megjelent Rencz Márta, Farkas Gábor, Poppe András könyve. A kötetben leírt termikus tranziens tesztelés  módszerét az elektronikai ipar napi gyakorlatában szokásos, szabványos fárasztási/öregítési eljárásokkal alkalmas módon kombinálva megállapításokat tehetünk például az eszközök megbízhatóságára.

2023. 01. 31.

Ismét műegyetemi győztes Európa legrangosabb tudományos kiválósági pályázatán

Makk Péter, a BME szilárdtest fizikával foglalkozó kutatója három hónap alatt a második műegyetemi támogatott az uniós ERC pályázati programban.

2023. 01. 20.

Ismét első a Műegyetem a magyar építészképzések között

A Buildner University Ranking versenyeredmények alapján készülő rangsorának többéves összesítése szerint világszinten az első 30 közé került a BME Építészmérnöki Kara.

2022. 12. 16.

Fenntarhatósági világrangsorban a Műegyetem

A világ legjobb egyetemeit rangsoroló QS 2022 évi szakterületi rangsorai és új, fenntarthatóság rangsora is a világ legkiválóbb egyetemei közé sorolják BME-t.

2022. 11. 23.

A BME kutatója nyert az ERC Starting Grant pályázatán

Nagy Péter, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar tudományos munkatársa idén az egyetlen magyar támogatott az Európai Unió kutatói kiválósági programjában.