Formula Student, nehezedő TTK-s felvételi, magyar vízház

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. április 8-14. között.

 

2015.04.08. A mozgórendelő önkéntes orvosainak mutassa meg gyerekét

A Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati rendelőjének önkéntes orvosai a BME Egészségnapján is részt vettek.

Hír elérhetősége: http://www.ma.hu/eletmod.hu/245615/A_mozgorendelo_onkentes_orvosainak_mutassa_meg_gyereket

 

2015. 04. 08. Jön a harmadik Dunai Regatta!

Harmadik alkalommal rendezik meg a Dunai Regattát a Parlamenttől és a Vigadótól a BME központi épületéig április 25-én. A rendezvényen, ahol az örök rivális Harvard és Princeton profi csapatai is vízre szállnak, a BME sárkányhajó és evezős csapata is részt vesz. Harmadik alkalommal rendezik meg a Dunai Regattát a Parlamenttől és a Vigadótól a BME központi épületéig április 25-én. A rendezvényen, ahol az örök rivális Harvard és Princeton profi csapatai is vízre szállnak, a BME sárkányhajó és evezős csapata is részt vesz.

Hír elérhetősége: http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=111256

 

2015.04.08. Csodagépekkel tarolnak a magyar egyetemisták

A BME Formula Racing Team a magyar konstruktőri csapatok között és a közép-európai régióban elsőként épít négykerék-hajtású elektromos Formula Student versenyautót. Az FRT nyolcéves története alatt 350 hallgató volt aktív csapattag, és eddig kilenc autót, köztük öt benzinest építettek. Jelenleg hatvan mérnökhallgató dolgozik a tizediken.

Hír elérhetősége: http://nol.hu/auto/csodagepek-felso-fokon-1526685

 

2015.04.08. "Basszus, tényleg ilyen” – Hallgatók értékelik a tanáraikat“

Míg az ELTE-n pluszpontot kap a kérdőív kitöltője, a BME-n az ösztöndíjkeretből próbálják a hallgatókat a kérdőív kitöltésére rávenni: olyan 1500-2000 forint juthat fejenként. Ezért itt lelkesebbek is a hallgatók, igaz, van, amikor a kérdések nem arra vonatkoznak, akik valóban megtartják az órát, hanem a tanrendben megadott évfolyamfelelősre. De legalább az eredmények nyilvánosak: az egyetemi újságban közzéteszik, hogy melyik tanár épp a legjobb.

Hír elérhetősége: http://hvg.hu/itthon/20150408_basszus_tenyleg_ilyen_hallgatok_ertekelik

 

2015.04.09. Újra nyílt nap lányoknak a BME szervezésében

2015. április 23-án idén is megrendezik a Lányok napja című nyílt napot a BME-n. Összesen 20 helyszínen, 10 tanszék közreműködésével mutatják be az oktatási intézmény által kínált lehetőségeket.

Hír elérhetősége: http://itcafe.hu/hir/ujra_nyilt_nap_lanyoknak_a_bme_szervezeseben.html

 

2015.04.10. Épített környezetünk fotós szemmel - BME 2014 őszi félév kiállítás

Három évi szervezőmunka után, 2010-ben indult útjára az első fotós szemeszter a BME Urbanisztika Tanszékén. Azóta több száz hallgató végezte el a kurzust, többször szerveződött házi kiállítás is az egyes félévek hallgatóinak képeiből. 2015. április 17 - május 10-ig a 2014. őszi félév hallgatóinak képei lesznek megteninthetők a FUGA-ban.

Hír elérhetősége: http://epiteszforum.hu/epitett-kornyezetunk-fotos-szemmel-bme-2014-oszi-felev-kiallitas

 

2015.04.10. 23 felsőoktatási intézmény 6,3 milliárdos támogatást kap

Palkovics László az idei támogatások közül kiemelte, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 500 millió forintot fordíthat oktatóreaktor fejlesztésére

Hír elérhetősége: http://mno.hu/belfold/23-felsooktatasi-intezmeny-63-milliardos-tamogatast-kap-1281262

 

2015.04.10. Nehezebb lesz a TTK-s felvételi

Elodázhatatlan az emelt szintű érettségi bevezetése a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Természettudományi Karának dékánja szerint is. Pipek János megkeresésünkre elmondta: magasabb követelményszint véleményem szerint nem riasztja el a diákokat, mivel a felvételire való felkészülést többnyire a „minimális erőfeszítés” motiválja, így alacsonyra helyezett léc esetén kicsit ugranak, magasabb léc esetén pedig nagyobbat.

Hír elérhetősége: http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/nehezebb-lesz-a-ttk-s-felveteli-1281184

 

2015.04.12. A CNN is felkapta a magyar vízházat

Gutai Mátyás, a BME és a tokiói egyetem közös projektje keretében létrehozott prototípust az Európai Unió is támogatta, tavaly a feltaláló személyesen mutatta be a “vízzel töltött házat” a magyarországi szakmai közönségnek is. A CNN online kiadása Gutai Mátyás magyar építész világtalálmányával, a vízházzal foglalkozik.

Hír elérhetősége: http://www.ingatlanbazar.hu/blog/ingatlanpiaci-korkep/a-cnn-is-felkapta-a-magyar-vizhazat

 

2015.04.12. Kommunikáció szak: Közösen tiltakoznak a veszélyeztetett tanszékek

Az állásfoglalást megfogalmazó intézetek - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Corvinus Egyetem, az ELTE, az Eszterházy Károly Főiskola, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció- és médiatudományt oktató tanszékei, a Médiakutató Alapítvány - mélységes aggodalmukat fejezik ki a kiszivárgott minisztériumi tervezet miatt, amely 2016-tól – más szakok mellett – megszüntetné a kommunikáció- és médiatudomány alapszakot.

Hír elérhetősége: http://hvg.hu/itthon/20150412_Kommunikacio_szak_Kozosen_tiltakoznak_a_v