Autonóm járművek, látáskutatás, RobonAUT verseny

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. február 17 - február 24. között.

Cím: Autonóm járművek, látáskutatás, RobonAUT verseny

2016. február 16. Karrier Pápua Új-Guineában – egy magyar mérnök szemével

Kiss Péter villamosmérnök-adjunktus tavaly január óta a Pápua Új-Guinea-i Műszaki Egyetem senior lecturer vendég oktatója. Június óta pedig tanszékvezető is az ország meghatározó ipari központjában, Lae-ben található intézményben.

 http://www.hellokarrier.hu/kulfold/6809-karrier-papua-uj-guineaban-egy-magyar-mernoek-szemevel.html

 

2016. február 18. Hat magyar csapat indul az idei a Shell Eco-Marathon Europe-on

idén debütál a viadalon a Debreceni Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Paradicsom csapata is: előbbiek egy elektromos prototípus autóval, utóbbiak a városi koncepciójárművek kategóriájában vágnak neki a távnak.

http://www.szon.hu/hat-magyar-csapat-indul-az-idei-a-shell-eco-marathon-europe-on/3008443

 

2016. február 18. Látáskutatás: aktiválhatók az agyi idegsejtek?

A Mátrix kidolgozásához, vagyis a valóság visszavetítéséhez szükséges szoftveres fejlesztéseken Katona Gergely, a Nemzeti Agykutatási Program által támogatott, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karán működő kutatócsoportjának tagjai is részt vesznek. Az optikai, lézeres fejlesztésekben pedig Maák Pálnak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő csoportjával működnek majd szorosan együtt Veress Máté vezetésével.

http://weborvos.hu/hirek/lataskutatas_aktivalhatok_az_agyi_idegsejtek/229425/

 

2016. február 19. Így lehetünk az autonóm járművek fejlesztési központja

Két szakmabeli kutatót, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának dékánját Varga Istvánt és a BME Gépjárművek és Járműgyártás Tanszékének vezetőjét Szalay Zsoltot kértünk rá, hogy bizonyítsa, avagy cáfolja az állítást, miszerint az önvezető autók technológiai centrumává válhat hazánk. Bebizonyították.

http://m.autopro.hu/m/oktatas/igy-lehetunk-az-autonom-jarmuvek-fejlesztesi-kozpontja/17970/

 

2016. február 23. Színarany Zsigulival száguldoztak a hallgatók a Műegyetemen

Cápaautó, Holdjáró, a Star Warsból ismerős BB-8, füstölgő Lada – néhány konstrukció, ami a hétvégén a Műegyetemen hetedik alkalommal megrendezett RobonAUT versenyen mérkőzött meg egymással. Az ifjú mérnökök önjáró robotautóinak felvonulása a fővédnök szerint a mérnöki pályát is népszerűsítette.

http://hvg.hu/plazs/20160223_BME_Muegyetem_Robonaut

 

2016. február 22. Mire elég egyetlen liter?!

Az idén debütál a viadalon a Debreceni Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Paradicsom csapata is: előbbiek egy elektromos prototípus autóval, utóbbiak a városi koncepciójárművek kategóriájában vágnak neki a távnak.

http://www.szon.hu/mire-eleg-egyetlen-liter/3011295

 

2016. február 23. NGM: komoly tervek vannak a védelmi ipar megteremtésére

NGM: komoly tervek vannak a védelmi ipar megteremtésére Lenner Áron Márk a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendezett, Business & Technology elnevezésű konferencián kifejtette: a globális és regionális biztonsági kockázatokat figyelembe véve kulcskérdéssé vált a honvédség és a rendvédelmi szervek fejlesztése, naprakész felszerelése, az importfüggőség csökkentése. A kormány azt szeretné elérni, hogy a környező országokhoz hasonlóan Magyarországon is legyen fegyvergyártás, ami középtávon exportlehetőséget is jelent.

http://www.ma.hu/belfold/274478/NGM_komoly_tervek_vannak_a_vedelmi_ipar_megteremtesere