Együttműködés a Magyar Autóklubbal, önvezető-tesztelési módszer

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. május 15. és május 22. között.

2019. május 15. Az MTA SZTAKI munkatársai szimulációs szoftvert dolgoztak ki az adaptív immunválasz tanulmányozására

Kerepesi Csaba, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) Big Data Lendület Kutatócsoportjának tudományos munkatársa és szerzőtársai - Szabados Tamás (BME), Bakács Tibor (MTA Rényi) - közleményükben mutatták be az MTA SZTAKI honlapján a MiStImm szimulációs szoftvert, amely alkalmas az adaptív immunválasz saját/nem-saját megkülönböztetésének elemzésére.

https://webradio.hu/hirek/it-tudomany/az-mta-sztaki-munkatarsai-szimulacios-szoftvert-dolgoztak-ki-az-adaptiv-immunvalasz-tanulmanyozasara

További megjelenés:

http://medicalonline.hu/tudomany/cikk/szimulacios_szoftver_az_adaptiv_immunvalasz_tanulmanyozasara

 

2019. május 15. Klímaváltozás – Fiatal egyetemistákat vetnek be a szemléletformálás érdekében

Az energiaköveti címet elnyerő egyetemisták az elkövetkező egy év során általános- és középiskolákban tartanak energiatudatosság-növelő előadásokat.

A 23 éves a Putti Krisztián, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépészmérnöki kara energetikai mérnöki MSc-képzésének I. évfolyamos hallgatója – az Energetikai Szakkollégium volt elnöke – az tudatos energiafelhasználás rejtelmeibe avatja be a hallgatóságot, akik többek között bicikli segítségével süthetnek kolbászt, a rendezvényen pedig a napelem működését mutatta be.

https://nepszava.hu/3036062_klimavaltozas--fiatal-egyetemistakat-vetnek-be-a-szemleletformalas-erdekeben-video

 

2019. május 19. Meg kell tanítani a gyerekeknek, hogyan használják a közösségi médiát

A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogy miként használják a közösségi médiát, és ebben a tanároknak nagy szerepük van – mondta Szűts Zoltán médiakutató, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense szombat reggel az M1 aktuális csatornán. A szakértő elmondta, az internet az első olyan technológia, amit a gyerekek jobban használnak, mint a felnőttek, ugyanakkor kevésbé érzékelik az ezzel járó veszélyeket.

https://www.teol.hu/eletstilus/meg-kell-tanitani-a-gyerekeknek-hogyan-hasznaljak-a-kozossegi-mediat-1649612/

További megjelenés:

https://webradio.hu/hirek/belfold/szakerto-meg-kell-tanitani-a-gyerekeknek-hogyan-hasznaljak-a-kozossegi-mediat

 

2019. május 19. Fenntartható mobilizáció: összefogott a Műegyetem és a Magyar Autóklub

A két szervezet Tudományos Tanácsot hozott létre. Csonka Jánosról, a nyolcvan éve elhunyt tiszteletbeli gépészmérnökről, a Bánki-Csonka-féle karburátor és a vegyes üzemű Csonka-motor feltalálójáról nevezték el azt a Tudományos Tanácsot, ami a Műegyetem és a Magyar Autóklub együttműködése révén alakult meg.

https://szemlelek.net/2019/05/19/fenntarthato_mobilizacio_osszefogott_a_muegyetem_es_a_magyar_autoklub

További megjelenés:

http://ots.mti.hu/hirek/144957/a_muegyetem_es_a_magyar_autoklub_egyuttmukodese_reven_megalakult_a_magyar_autoklub_csonka_janos_tudomanyos_tanacs

https://pow.hu/news/a-muegyetem-es-a-magyar-autoklub-egyuttmukodese-reven-megalakult-a-magyar-autoklub-csonka-janos-tudomanyos-tanacs/

 

2019. május 20. A győriek vitték a Techtogether első díját

Az Arrabona Racing Team hozta el az első díjat az Autopro által szervezett Techtogether GTE-Mach-Tech egyetemi hallgatói csapatversenyen pénteken, az Ipar Napjai Mach-tech utolsó napján. A második díjat a BME Motorsport csapata kapta.

https://autopro.hu/techtogether/A-gyoriek-vittek-a-Techtogether-elso-dijat/30458/

 

2019. május 21. Ilyen technika még nem volt Magyarországon - megszólalt a Telekom

Magyarországon először mutatott be manővereket 5G hálózaton kommunikáló önvezető járművekkel, valós körülményeket szimuláló környezetben a Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország, az Ericsson Magyarország, Budapesti Műszaki Egyetem, az iMar Navigation, valamint az APZ Kft. a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpálya május 20-i hivatalos átadásán. A kialakított infrastruktúrán a Budapesti Műszaki Egyetem a ZalaZONE-nal közösen kifejlesztett speciális önvezetőautó-tesztelési módszerét mutatta be.

https://www.napi.hu/tech/ilyen_technika_meg_nem_volt_magyarorszagon_megszolalt_a_telekom.684554.html

 

2019. május 21. BME építőmérnök hallgatók jártak a győri gyárunkban

BME Építőmérnöki Kar Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium hallgatói jártak a mai napon a győri üzemünkben. A képzéssorozat első lépcsője a már februárban megtartott elméleti előadás volt. Az fiatal szakemberek a mai napsütéses délelőttön a gyakorlatban is megtapasztalhatták a Leier életérzést, valamint nem utolsó sorban szakmailag is jobban képbe kerültek az Leier-fal (kéregfal) tervezésének, gyártásának lépéseivel. Örültünk a szakmai kérdéseknek, kíváncsian várjuk a jövőbeli közös munkát!

https://www.leier.hu/content/index/id/2234/printview/1

 

2019. május 21. Lépni kellett – a távhőrendszer jövője a tét Gyergyószentmiklóson

Közel tízmillió eurós fejlesztést tervez az elavult távhőrendszeren Gyergyószentmiklós önkormányzata. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere ezért kérte fel a Majsa Alapítvány vezetőjét, az energetikai szakemberként ismert Terbe Zoltánt, hogy segítsen egy állapotfeltáró tanulmány elkészítésében. A tanulmány átadásán a testvérváros, Kiskunmajsa korábbi polgármestere, Terbe Zoltán mellett jelen volt még Kajtár László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületgépészeti tanszékének korábbi vezetője is, aki szintén közreműködött a szakmai munkában. Elmondták: az utóbbi hónapokban más szakemberekkel együtt többször is felmérést végeztek a fűtőműnél, és egyeztettek a helyi szakemberekkel, valamint az önkormányzat illetékeseivel a jövőbeni lehetséges fejlesztési elképzelésekről. Az elkészült dokumentum lesz az alapja a távhőszolgáltatás fejlesztését célzó projektnek.

https://szekelyhon.ro/aktualis/lepni-kellett-n-a-tavhorendszer-jovoje-a-tet-gyergyoszentmikloson

 

2019. május 21. Szabadulószobás feladatokkal tréningeli hallgatóit a BME

Éles munkahelyi helyzetekre készít fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szabadulószobája. Az úgynevezett szabadulószobák nagyon népszerűvé váltak az utóbbi időkben. Számtalan téma köré épülnek fel a szobák, egy közös bennük: a teremben tartózkodók csak akkor juthatnak ki, ha sikerül megoldaniuk a csavaros feladatokat. Ezt a játékot ültette át az iparra a BME.

https://autopro.hu/techtogether/Szabaduloszobas-feladatokkal-treningeli-hallgatoit-a-BME/30488/