Rangos szakmai kitüntetésekkel ismerték el műegyetemi építészek életművét és alkotásait

Hild János-díjjal és Pro Architectura Díjjal tüntették ki az Építészmérnöki Kar több oktatóját.

Októberben a Debreceni Egyetemen rendezték meg a XXVII. Országos Urbanisztikai Konferenciát, amelynek keretében számos szakmai elismerést is átadtak, köztük a Hild János-díjat, amelyet többek mellett Alföldi György, az Építészmérnöki Kar (ÉPK) dékánja, a kar Urbanisztika Tanszékének egyetemi tanára vehetett át.

A konferenciát életre hívó Magyar Urbanisztikai Társaság az első fővárosi városrendezési terv megalkotójáról, Hild Jánosról nevezte el a díjat, amelynek egyéni változatát az urbanisztika terén elért kimagasló személyes elméleti és gyakorlati teljesítmények elismeréséül adományoz a szervezet. Olyan szakemberek kaphatják meg a díjat, akik az urbanisztikai szemlélet érvényesítése terén, a területfejlesztésben, a területrendezésben, a településfejlesztésben, a településrendezésben, a városrehabilitációban, a települési értékmegőrzés fejlesztésében, a települések igazgatásában, irányításában és működtetésében kiemelkedő tudományos, tervező vagy gyakorlati szakmai eredményt értek el.

Alföldi György az urbanisztika elméletének és gyakorlatának egyaránt jelentős hatású, korszakformáló, iskolateremtő egyénisége, aki a magyar városrehabilitáció gyakorlati innovatív előmozdításáért tett erőfeszítéseiért részesült elismerésben. Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke adta át számára a díjat.

A 2021-es díjátadóról és Alföldi György munkásságáról az Építészmérnöki Kar oldalán jelent meg részletes összeállítás.

Újból személyes jelenlét mellett és közönség előtt adták át a 2021-es Pro Architectura Díjakat. Az ünnepi díjátadónak a nemrégiben rehabilitált, felújított, fővárosi VIII. kerületi Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes impozáns épülete adott otthont. Az ünnepségen beszédet mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint a Pro Architectura elismerés az egyik „legszabadabb magyar díj”, amelynek kitüntetettjeire bárki javaslatot tehet.

Csoportkép a Pro Architectura Díj átadójáról

Az elismerést a magyar építészeti kultúra népszerűsítéséért, a minőségi épített környezet létrehozásáért, az építészeti értékek megóvásáért és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért, valamint a Nemzeti építészetpolitika céljai érdekében elért kiemelkedő eredmények elismeréseként ítélik oda.

Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes

Pro Architectura Díjban részesültek Molnár Csaba, az ÉPK Rajzi és Formaismereti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Terbe Rita, az ÉPK Exploratív Építészeti Tanszékének adjunktusa (továbbá társalkotóként Bach Péter, Halmai Dénes és Bánhegyi Zsolt), akik részt vettek a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes neobarokk műemlék felújításában.

Ugyancsak Pro Architectura Díjat kapott Vasáros Zsolt, az ÉPK Exploratív Építészeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, aki a Narmer Építészeti Stúdióval közösen tervezte az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületegyüttesét. A hazai közgyűjtemények kiszolgálására létrejött unikális komplexum a régi, Szabolcs utcai kórház épületeit is beépítette a koncepcióba, továbbá a tervezés során az ősfás vegetáció megőrzésével is számoltak. A műegyetemi oktató és a stúdió Budapesti Építészeti Nívódíjat is nyert e tervéért.

 

Molnár Csaba, Terbe Rita, Vasáros Zsolt, Alföldi György

 

Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ

A műegyetemi díjazottakról az ÉPK honlapján olvasható részletes hír, míg a 2021-es Pro Architectura díjazottak teljes névsora az Építészfórum összeállításában tekinthető meg.

 

TZS-HA

Fotók forrása: Magyar Urbanisztikai Társaság, Építészfórum, CUBO Építészcsoport Kft., kultura.hu