Kiválósági programok

Futó programok:

 

Tématerületi Kiválósági Program (TKP)

A program legfontosabb célja a felsőoktatási intézmények, állam által alapított kutatóintézetek és akadémiai kutatóintézetek hatékony és eredményes szakmai munkájának biztosításához szükséges támogatási rendszer kialakítása. Az intézmények kiválóságát ösztönző FIKP és TKP programok 2020-tól integrált támogatási konstrukcióként (intézményi kiválóság alprogram, valamint nemzeti kihívások alprogram) folytatódnak, a megújuló rendszer célja továbbra is az egyetemi tudásközpontok és kutatóhelyek hatékony szakmai munkájának támogatása a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységre fókuszálva.

A program keretében megvalósult eredmények a Kiválóság a kutatásban című kiadványban olvashatók.

További információk a TKP2019 projektben elérhető eredményekről ide kattintva, a TKP2020 projektben elért eredményekről ide kattintva olvasható.

 

A TKP2021 projekt két alprogramjában vesz részt a BME:

Nemzetvédelem, nemzetbiztonság alprogram:

Infrastruktúra, energiaellátás, természetes vizek és stratégiai gyártási folyamatok biztonságának védelme

Egészség alprogram:

Mérnöki megoldások az egészség szolgálatában

 

További információk a TKP2021 projektről ide kattintva olvashatók.

A TKP2021 program első munkaszakaszában született eredményekről itt talál információt.

 

 

Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP)

Magyarország Kormánya 2016-ban alapított ösztöndíjprogramot a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására. A program célja, hogy támogassa a hazai kutatói és alkotóművészi utánpótlást, a tudományos és művészeti pályán való elindulást, majd pályán tartást, valamint a fiatal kiválóságok támogatásával segítse a nemzetközi szinten is kiváló, tapasztalt kutatók és alkotók munkáját. A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a program keretében évente ösztöndíjpályázatot hirdet több témakörben.

 

 

Lezárult programok:

Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program (FIKP)

A támogatási program 2018-tól indult a felsőoktatási intézmények kutatás-fejlesztési, valamint innovációs (KFI) tevékenységeinek hosszú távú fenntarthatósága és fejlesztése érdekében. A FIKP célzott, az intézmények által az Intézményfejlesztési Terveikben is prioritásként megjelölt tématerületekre fókuszált tudományos és üzleti KFI tevékenységek támogatását tűzte ki célul. Az intézmények kiválóságát ösztönző FIKP program 2020-tól a TKP integrált támogatási konstrukcióban folytatódik.

A BME FIKP-ben szereplő tématerületek:

  • Nanotechnológia és anyagtudomány
  • Biotechnológia az egészség és az ipar szolgálatában
  • Mesterséges intelligencia kutatása és alkalmazásai a gazdaság és a társadalom szolgálatában
  • Víztudományok és katasztrófa-megelőzés

A program keretében megvalósult eredmények a Kiválóság a kutatásban című kiadványban olvashatók.

További információk az FIKP2018 projektben elérhető eredményekről ide kattintva, a FIKP2019 projektben elért eredményekről ide kattintva olvasható

 

Kutatóegyetemi Program

Az egyetem 2010. április 16-án nyerte el a kutatóegyetemi címet. A címpályázathoz kapcsolódóan a Támop 4-2-1/B-09-11 KMR támogatás keretében kutatóegyetemi programot hirdetett meg, amelynek kiemelt kutatási területei az alábbiak:

  • Fenntartható energetika
  • Járműtechnika, közlekedés és logisztika
  • Biotechnológia, egészség- és környezetvédelem
  • Intelligens környezetek és e-technológiák
  • Nanofizika, nanotechnológia és anyagtudomány
  • Katasztrófa-megelőzés: korszerű mérnöki módszerek