Egyetemi és kari lapok

Műhely - http://ehk.bme.hu/muhely

A Műegyetemen 2003-ban egy új hallgatói lap született. A lap kiadója az Egyetemi Hallgatói Képviselet egy olyan újságot álmodott meg, amely a BME-hez méltóan magas színvonalon, professzionális szinten, de mégis hallgatói erőből képes a legjobb lenni társai között. A Műhely nem egy klasszikus értelemben vett hallgatói lap. Bár az újságkészítés majdnem minden részét műegyetemi hallgatók végzik, a működési struktúráját tekintve az újság semmiben nem tér el a magyar médiapiacon jelenlevő társaitól. A szerkesztőségben több mint ötven ember dolgozik. Ez a viszonylag nagy szám elengedhetetlen a megfelelő működés szempontjából. Újságíróink elsősorban egyetemisták, így mindenki csak annyi feladatot kap, amit a tanulmányai mellett a - lapvezetés által elvárt színvonalon - el tud végezni. A folyamatosan cserélődő személyi állomány miatt (elvégzik az egyetemet újságíróink) az utánpótlásképzési rendszerünk szerves része a szerkesztőség működésének. A BME GTK Szociológia és Kommunikáció szakán újságírói ismereteket oktatunk, valamint félévente úgynevezett belső képzéseket indítva fogadjuk azokat a BME-s hallgatókat, akik nem a kommunikáció szakra járnak (aktuális képzésünkről a Műhely médiaképzés menüpont alatt találsz információkat). A féléves újságíró képzésünkön átlagosan 30-40 ember vesz részt, amelyből csak a legjobbak kerülnek a laphoz. A Műhely professzionális munkarendszerének és a minőségi újságírás melletti elkötelezettségének köszönhetően 2009-ben több díjat is elnyert.

Facebook: https://www.facebook.com/muhelybme

 

GT Times - www.gtkhk.hu

A GT Times Magazin a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Hallgatói Képviseletének havonta megjelenő lapja. A kar hallgatói az egyetemet érintő hivatalos és kevésbé hivatalos hírekről rendszeres tájékoztatást kapnak, ám a lap elsődleges célja a szórakoztatás. A magazin különlegessége az úgynevezett Címlapsztori, amelyben rendszeresen ismert és elismert személyek vendégeskednek.

Az újság 2007 októbere óta aktívan működik, és 800-1000 példányban adják ki. A szerkesztőséghez bármelyik GTK-s hallgató csatlakozhat.

Facebook: www.facebook.com/GTTimes

 

Impulzus - www.impulzus.com

Az Impulzus a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének havonta megjelenő lapja, az egyetlen újság a karon. 40 éves múltra tekint vissza, a Diák– és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének lapjában az egyetemi lapok atyjának nevezték. Ugyanezen szervezet pályázatán az Impulzus többször is elnyerte az Év Diákújságja címet. Sok egykori „Impis” annyira rákapott az újságírás ízére egyetemi évei alatt, hogy a mérnöki vagy informatikai pályájuk mellett vagy elhagyva azt komoly lapok munkatársaiként dolgoznak.

Az Impulzus a hallgatókat érintő események és változások mellett mindenféle érdekességről ír: hallgatói közélet, koncert- és fesztiválajánlók, játékismertetők, szakmai cikkek szerepelnek a lapban. Az egyik legnépszerűbb rovat a tanárinterjú, minden hónapban a kar egyik közkedvelt oktatójával beszélgetnek. Az Impulzus nem csak egy közönséges munkahely alkotói számára, hanem egy közösség, amihez jó tartozni. Az újságkészítésen túl eljárnak szórakozni, kirándulni, rendszeresen látogatják országos lapok szerkesztőségeit, és aktívan tartják a kapcsolatot a kör öregtagjaival.

Az újságírás iránt érdeklődők jelentkezését folyamatosan várják.

Facebook: https://www.facebook.com/impulzus

 

Karima - http://kht.vpk.bme.hu/karima

A Karima, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Kari Hallgatói Tanácsának lapja. Történetünk 1973. október 13-áig nyúlik vissza, amikor kiadásra került 0. próbaszám, amelyet követően havi két alkalommal jelentünk meg.

Napjainkban a Karima havi rendszerességgel jelenik meg, évente összesen 10 lapszámmal, melyből 2 különszám, kifejezetten az elsőévesek számára készített Gólyaszám, és a hallgatói önkormányzati választásoknak megfelelő választási különszám.

A lap összeállításáért egy jól összeszokott társaság felel, szerkesztőségi gyűléseinknek a Vásárhelyi Pál Kollégium A. épületének 3. emeleti körhelysége ad otthont. A munka mellett a csapatépítés is a köri életünk fontos részét képezni, így félévente alkalmunk nyílik kicsit ünnepelni is egy vacsora-, vagy egyéb közösségépítő kikapcsolódás keretein belül.

Kérdés esetén – esetleg, ha érdekel, milyen Karimásnak lenni/csatlakozni szeretnél – érdeklődj bátran a karima.bme@gmail.com e-mail címen!

Facebook: www.facebook.com/karimavpk 

 

Kari Papír - http://epiteszhk.bme.hu/kari-papir

A Kari Papír az Építészmérnöki Kari Hallgatói Képviselet hivatalos lapja, mely igen nagy múltra tekint vissza. Az első száma 1974 szeptemberében jelent meg, akkor még az Építészmérnöki Kar KISZ Bizottságának kiadásában. Az egyetemen a mi karunk kicsit mindig más lesz a többinél, mivel az építész egyszerre mérnök és művész is. Nincs ez másképp a kari újságírás tekintetében sem, hiszen nekünk egyedülálló módon két kari lapunk is van. A Megfagyott Muzsikus kulturális folyóirat, a Kari Papír pedig sokkal inkább információs hírújság, ami beszámol a HK munkájáról, aktuális kari kérdésekről, tájékoztatást ad az oktatási ügyekről, szabályzat-módosításokról. Emellett célja az is, hogy felkeltse az olvasók érdeklődését olyan cikkekkel, melyek a közéleti és szakmai vonalat is képviselik, olykor kitekintve kicsit a világra.

Facebook: www.facebook.com/KariPapir

 

KáTé - www.kate.hu

A KáTé a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hallgatói Képviseletének a lapja. Keletkezésének ideje 1974. október 21-e, amikor is az akkori Budapesti Műszaki Egyetem (BME) karain működő KISZ-szervezetek közösen úgy döntöttek, hogy létrehozzák saját lapjaikat. Az akkori megfogalmazás szerint ezeket „Kari Tájékoztatók”-nak nevezték, innen ered a „KáTé” név.

A szerkesztőség tagjainak feladata és felelőssége alapvetően a Káté, a gépészkar hivatalos lapjának írása, kiadása, ám a szerkesztőség tevékenysége nem merül ki a szolgáltatói szinten, ugyanis az újságíráson jóval túlmutat. Az újság havonta jelenik meg a szorgalmi időszakban nyomtatásban, de honlapjukon is folyamatosan közlésre kerülnek a legfrissebb hírek és érdekességek. A cikkek igen széles skálán mozognak: a puszta szórakoztatástól az egyetemet érintő informatív cikkeken és híreken át egészen a komolyabb hangvételű szakmai, illetve tudományos jellegű írásokig. A cikkek mellett riportok és interjúk is szerepelnek a lap hasábjain, melyek kiváló lehetőséget biztosítanak kapcsolatok építésére, mind a karon oktató tanárokkal, mind az ipar szereplőivel.

Facebook: https://www.facebook.com/katepress

 

 

Kémlelő - hk.ch.bme.hu

A Kémlelő a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar hallgatói Képviseletének a lapja. 1973-ban jött létre, azóta kisebb megszakításokkal folyamatosan havi megjelenéssel működik. Természetesen ingyenes, havonta 600-700 példányban jelenik meg. Az aktuális vegyész hírek mellett, legyen ez kari, egyetemi, akár nagyvilági, állandó rovataink is vannak (Interjú,HK hírek, Hősök, Tudomány, Kollégium, Ajánló, Rejtvény, Kolikonyha, Viccek). Évente olvasható két különszámunk, a gólyáknak szóló Gólyaszám és a Hallgatói Képviselet Tisztújítása előtti Választási különszám. Mára a Kémlelő karunk egyik központi hírcsatornájává vált a Hallgatói Képviselet és a hallgatók között. Fontosnak tartjuk, hogy szerves részévé váljon a kari közéletnek, nemcsak információ értéke, hanem hangulata miatt is. Minden számban található nyereményjáték, aminek helyes megfejtését beküldők között ajándékokat sorsolunk ki. Jelenlegi főszerkesztőnk: Papp Soma (kemleloszerk@gmail.com).

Facebook: https://www.facebook.com/vegyeszhk

 

 

Közhír - www.kozhir.bme.hu

A KÖZHÍR a BME Közlekedésmérnöki Kar Hallgatói Önkormányzatának hivatalos lapja. A Közhír azzal a céllal jött létre, hogy tájékoztatást adjon a kar hallgatóinak, oktatóinak és munkatársainak minden olyan kérdésben, amely érinti a célközönséget. Fontos, hogy elősegítse a kar kulturális életének fejlődését, fenntartását és szórakoztassa az olvasókat. Mindemellett lehetőséget adunk a kezdő szerzőknek, hogy megjelenhessenek cikkeik, alkotásaik és megismerhessék az újságírás alapjait, követelményeit. A Közhír a Közlekedésmérnöki Kar Hallgatói Önkormányzatának egyik legfontosabb információs csatornája.

Facebook: https://www.facebook.com/kozhir

 

 

Pikk Ász - karilap.blogspot.hu

A Pikkász a BME Természettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának hivatalos lapja, mely minden félévben kétszer jelenik meg. Főleg a kari életről, a hallgatót érintő ügyekről közlünk cikkeket. Állandó rovatunk a tanárokkal készített interjú, továbbá igyekszünk a kart a külvilággal összekötő témákat felhozni, illetve kulturális programajánlókkal színesíteni az újságot.

Facebook: www.facebook.com/Pikkasz