BME Mérnöktovábbképző Intézet

Az Intézetet 1939. augusztus 15-én a Műegyetemen alapították. Ez volt Európában az első, egyetemi keretek között működő továbbképző intézet. Az alapításkor megfogalmazott gondolatok az intézmény feladatáról - a gyakorlatban működő szakemberek továbbképzése, az elmélet és a gyakorlat mindenkori legújabb fejlődésének megismerése, illetve különleges szakismeretek megszerzése - ma sem vesztettek időszerűségükből.

Az Intézet jelentős nemzetközi tevékenységet fejt ki. Részt vesz nemzetközi szervezetek munkájában és programokban. Ez hazai és nemzetközi konferenciák megszervezésében és tanfolyamok megtartásában nyilvánul meg. Megalapítója a Nemzetközi Pedagógiai Társaság (IGIP) Magyar Tagozatának, aktív tagja a SEFI Working Group on Continuing Engineering Education munkacsoportnak és a Mérnöktovábbképzési Világszervezetnek (IACEE). Az Intézet kooptált tagja a közép-európai működésű Európai Posztgraduális Intézetnek (EIPOS). Ellátja a FEANI Magyar Minősítő Bizottságának titkári feladatait, ezáltal szerepet vállal a magyar műszaki felsőfokú végzettségűek számára az európa-mérnöki (EUR ING) cím megszerzésében.

Az Intézet, eddigi több évtizedes sikeres tevékenysége elismeréseként - Európában a mérnöktovábbképzéssel foglalkozó intézetek közül egyedüliként - 2000-ben elnyerte az "UNESCO Chair" címet.

További információ: BME Mérnöktovábbképző Intézet