Tények és adatok

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a magyar felsőoktatás magas presztízsű intézménye. Elsődleges feladata műszaki, informatikai, természettudományi, valamint gazdasági, üzleti és menedzsment szakemberek képzése az érintett nemzetgazdasági ágazatok számára. Az egyetemnek az oktatástól elválaszthatatlan küldetése a tudomány művelése, a tudományos kutatás, alkotás, amely átfogja az innovációs láncot alkotó alap- és alkalmazott kutatást, a műszaki termék- és szolgáltatásfejlesztést, valamint az eredmények hasznosítását.

A BME-n végzett hallgatók az általános alapokon nyugvó és magas szintű alapképzésüknek, majd az azt követően a tudás „finomhangolását” lehetővé tevő mesterképzésüknek köszönhetően mind területileg, mind működési profil tekintetében rendkívül széles körű elhelyezkedési lehetőségekkel rendelkeznek. A tudományos kutató-fejlesztő pályára az intézmény nagyszámú doktori iskolája készíti fel a hallgatókat.

A hazai felsőoktatási rangsorokat tekintve az intézmény műszaki és informatikai képzési programjai az első helyen, természettudományi és gazdasági képzései a legjobbak között szerepelnek, a BME számára azonban a nemzetközi megmérettetés az igazi mérce.

A BME jelenleg mintegy fele részben állami támogatásból, fele részben saját bevételekből gazdálkodik, karai széles tevékenységi spektrumot lefedve jutnak hazai és európai uniós pályázati vagy az erős ipari kapcsolatrendszernek köszönhetően piaci forrásokhoz.

Az elmúlt években az intézmény olyan működési modellt alakított ki, amely biztosítja a belső hiányok nélküli, a fejlesztésekhez szükséges önerőt előteremtő, folyamatosan kiegyensúlyozott gazdálkodást.

A Tények és adatok című kiadvány az egyetem számokban, idősorokban is kifejezhető tevékenységeiről ad számot, alapvetően a képzésre és a tudományos kutatásra koncentrálva.

Abban a reményben ajánljuk valamennyi partnerünk – döntéshozók, gazdasági élet szereplői, tudományos testületek, versenytársak – figyelmébe az összeállítást, hogy a benne foglaltak és tapasztalataik alapján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem továbbra is méltó marad bizalmukra és az együttműködésre.

 

2023

 

2021

2020

2019

2017/2018

2016/2017

2015

 

 

 

 

 

2014

 

 

 

 

 

2013

 

 

 

 

 

 

2012

 

 

 

 

 

 

2011