Kultúra

 
Öntevékeny kulturális csoportok
 
Az egyetemen működő művészeti csoportok közül a legrégebbi a Műegyetemi Vegyeskórus és a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar. Mindkét együttes folyamatos kapcsolatban áll hazai és külföldi zenekarokkal, kórusokkal, számos vendégelőadást és koncertet tart. Ugyancsak jelentős hírnévre tettek szert a fiatalabb művészeti csoportok is, mint a BME Big Band és Kapsa Dixieland Band. További kulturális csoportok működnek az egyetemi kollégiumokban is.
 
 
 
Szkéné Színház - www.szkene.hu

A színház a BME impozáns, központi épületében működik több mint négy évtizede. Mára az egyik legfontosabb, befogadó jelleggel működő független művészeti bázis, ahonnan számos ismert és adott esetben világhírre szert tett alkotó indította pályafutását. Itt kezdett a Krétakör, és itt van a bázisa a 15 éve a Pintér Béla és Társulatának, akik mára határainkonk túl is az egyik legismertebb független társulat. Mellettük olyan nevek és csapatok lépnek fel, mint a Forte Társulat, a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Nézőművészeti Kft. vagy a legifjabb K2 Színház. A XXI. század követelményeinek megfelelő színház 150 néző befogadásra alkalmas mobilis nézőtérrel, modern műszaki felszereltséggel, Dunára néző panorámás fogadó- és kiállítóhellyel rendelkezik. Ez utóbbit a BME kommunikációs szakja működteti PH21 néven.

A színház célja az egyetemisták megnyerésén túl kimagasló művészi értékeket képviselő alkotók felkutatása, támogatása, hosszútávú együttműködések, koprodukciók kialakítása. Családias, professzionális vendéglátói attitűddel fogadja a nézőket, kedvezményekkel, bérletekkel, online vásárlással segítve a közönségbázis növekedését. Művészeti koncepciója oktatással, gyermekelőadásokkal, beavató színházi programokkal, kiállításokkal, fesztiválokkal is gazdagítani a Budapest, azon belül a 11. kerület kínálta művészeti eseményeket.

Elérhetőség: 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3., K épület, II. emelet, jegy@szkene.hu, 0620 384-6049. www.facebook.com/Szkene

BME diákigazolvánnyal a belépőjegy csak 1.000 vagy 1.500 Ft, BME-dolgozóknak pedig 20% kedvezmény jár!

 
Fotó: Gürtler Ádám