Kutatás-fejlesztés-innováció a BME-n

 
A BME a kutatóegyetemi programja keretében készítette el átfogó kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiáját 2010-ben. 

A kutatóegyetemi program hat kiemelt kutatási területre koncentrál:

A Műegyetemen folyó minőségi oktatást-kutatást jelzi a Magyar Tudományos Akadémiával együtt létrehozott MTA-BME kutatócsoportok, a közel 30 ezer négyzetméter (6 futballpályának megfelelő) laboratóriumi háttér, valamint az itt található, az ország legnagyobb műszaki könyvtára. A tudományos fokozattal rendelkező oktatók aránya több, mint 60%, a 12 doktori iskolában évente 200 új doktorandusz kezdi meg tanulmányait.

A karokon folyó tudományos diákköri munkákkal kapcsolatos tevékenységeket és híreket a BME TDK portál foglalja közös keretbe. A hallgatók tudományos diákköri eredményeinek bemutatására a BME minden évben - rendszerint november első felében - TDK Konferenciát rendez.

A BMe Kutatói Pályázat 2010 óta segíti elő a hazai ismeretterjesztést, illetve az egyetem kutatási témáinak nemzetközi szinten történő nívós megjelenítését. A sikeres doktori témák művelőinek kutatási eredményei ITT szélesebb körben megismerhetők.

A kutatóegyetemi program kiemelt kutatási területein túl a BME karai és tanszékei számos más élő kutatás-fejlesztési témával foglalkoznak, amelyekről részletesen a karok oldalain és az egyetemi híreinkben olvashat..

A karok kutatási oldalai:

A kutatási eredmények ipari hasznosítását a BRIDGE (BME Technológia és Transzfer Iroda) támogatja. A Műegyetem jelentős kutatás-fejlesztési teljesítményét, kiterjedt gazdasági beágyazottságát és pályázási eredményességét igazolja, hogy K+F+I bevételeinek költségvetési támogatásához viszonyított aránya 2005-2009 között átlagosan 60%.

A Műegyetem legfrissebb kutatási eredményeit nyomon követheti a BME weblapjának Hírek rovatában.