Szily Ádám-Sevre-váza, Robotkatica, Egyetemi Napok

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2022. szeptember 08. és szeptember 14. között.

kultura.hu-2022.09.14.

Négyszáz építészeti makettet bemutató kiállítás nyílt a Műegyetem aulájában

Az Exploratív Építészeti Tanszék hallgatóinak és oktatóinak makettjei láthatók a 150 éves Építészmérnöki Kar (BME ÉPK) kiállításán. A kiállításon mintegy 500 alkotó, hallgató munkája tekinthető meg, amely közel 60 oktató közreműködésével készült. A bemutatott makettek többek között erdélyi környezetbe tervezett épületek mellett afrikai, mexikói, izlandi farmok terveit, egyiptomi terepmunkák és kapcsolódó tantárgyak, kurzusok eredményeit, korszerű hortobágyi kutatóközpontok, Somló-hegyi revitalizációs projektek, illetve budapesti és kistelepülési épületek terveit is reprezentálják. A makettek a BME ÉPK Exploratív Építészeti Tanszék tervezési tantárgyainak mindegyikéből – az első évfolyamtól a diplomáig, TDK-ra készült munkákon keresztül az egyetem falain kívülre mutató projektekig – bemutatnak példákat.A kiállítás szellemisége összhangban van a BME Építészmérnöki Kar küldetésével. A 150. évfordulóját ünneplő műegyetemi építészképzés missziója, hogy alkotásra, kísérletezésre, innovációra ösztönözze a hallgatókat és az oktatókat. Napjaink egyik legnagyobb környezeti kihívására, a klímaváltozás problémájára reagálva a BME Építészmérnöki Kar hat új specializációt vezetett be a 2022/2023-as tanévtől az osztatlan képzésen, ahol a kurzusok központi témái között hangsúlyosan szerepel a fenntarthatóság és a klímatudatosság.

https://kultura.hu/400-epiteszeti-makettet-bemutato-kiallitas-nyilt-a-muegyetem-aulajaban/

 

bme.hu-2022.09.09.

Családi ereklyével gazdagodott a Műegyetem gyűjteménye

Szily Ádám az egyetemnek ajándékozta azt a Sevre-vázát, amelyet dédapja a magyar kormány képviselőjeként kapott az 1875-ös párizsi nemzetközi méteregyezmény tárgyalásaikor. A Rektori Tanácsteremben, ahol idősebb és ifjabb Szily Kálmán rektorok emlékét portréik őrizik, megtartott találkozón Czigány Tibor rektor köszöntötte Szily Ádámot és a családját: „Különlegesen fontos a Szily család a Műegyetem számára, hiszen egyedülálló módon idősebb és ifjabb Szily Kálmán, apa és fia, Szily Ádám dédapja és nagyapja is a BME rektorai voltak. Abban a korban a rektorok egy-két évig voltak hivatalukban. Idősebb Szily Kálmán 5 éven, míg fia ifjabb Szily Kálmán 3 éven keresztül vezette az egyetemet, ez pedig jól mutatja mennyire elfogadott, népszerű tagjai voltak a tudományos életnek. A Szily család élete a műegyetemi hallgatók és oktatók tragédiájával is összekapcsolódik, hiszen Szily Ádám édesapja Szily József műegyetemi tanár Hazlovban vesztette életét. A BME tisztelettel őrzi Szily professzorok emlékét. Nagyon örültem, amikor Dunai professzor úr továbbította Szily Ádám levelét, aminek köszönhetően ma itt találkozhatunk. Köszönöm Dunai László fáradozását is a mai találkozás megvalósulásáért!” (…)

https://www.bme.hu/hirek/20220909/Csaladi_ereklyevel_gazdagodott_a_Muegyetem_gyujtemenye

 

bme.hu-2022.09.13.

Hatodszor is duplázott a Műegyetem

A Central Europe Leuven Strategic Alliance a korábbi évekhez hasonlóan a BME két kutatását is támogatja, új pályázatok december 15-ig nyújthatók be. A CELSA (azaz Közép-Európai Leuveni Stratégiai Együttműködés) mozaikszóként ismertté vált szervezet hatodik pályázati fordulójában 21 pályamunka közül 16-an részesültek finanszírozásban. A partneregyetemek kutatócsoportjainak közös együttműködését segítő kezdeményezés nyertesei nem csak kutatói programjuk során számíthatnak az alap által biztosított előnyökre, hanem nagy eséllyel indulhatnak később a Horizon Europe-hoz hasonló K+F felhívásokon is.

Az idei döntés értelmében a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karáról Raisz Dávid, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karáról pedig Kelemen Zsolt kutatói munkáját támogatja a BME 2022. október 1. és 2025. szeptember 30. között a CELSA program díjazottjaiként. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20220913/Hatodszor_is_duplazott_a_Muegyetem

 

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

telex.hu-2022.09.09.

Egyértelműen kiderült, hogy Z betűs teherautók állnak a zaporizzsjai erőmű turbinacsarnokában, hol a kérdés?

Ugyan előzetesen okkal lehetett félni attól, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) zaporizzsjai atomerőművet megcélzó küldetésének nem lesz valódi eredménye, az ENSZ-hez tartozó szervezet kedden kiadott jelentése alapján a körülményekhez képest igencsak hasznosnak bizonyult a látogatás. A NAÜ ellenőreinek több napjukba telt odaérni az erőműhöz, ám végül múlt csütörtökön megérkeztek oda, és a delegációt vezető főigazgató még aznap bejelentette, hogy egy kisebb csapat ott is marad, ami óriási fegyverténynek tűnt. (…) A helyzetet Aszódi Attila nukleáris szakértő, a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanárának segítségével próbáltuk meg kibogozni, aki a Telexnek beszélt a küldetés jelentőségéről és eredményeiről, illetve arról is, hogy a jelentés nyomán egyértelműen az oroszoknak kellene kellemetlenül érezniük magukat. (…)

https://telex.hu/tudomany/2022/09/09/zaporizzsja-atomeromu-reaktor-nau-jelentes-orosz-ukran-haboru

Egyéb megjelenés:

https://propeller.hu/technika/3858550-egy-uj-fuggetlen-jelentesbol-egyertelmuen-kiderult-hogy-orosz

https://hirmagazin.eu/nemetorszag-ez-az-igazi-atomcsapas

 

 

index.hu-2022.09.09.

Nagy a baj Ukrajnában, vészhelyzeti üzemmódba kapcsolt a zaporizzsjai atomerőmű

Európa legnagyobb teljesítményű atomerőműve vészhelyzeti üzemmódban, magasabb kockázati szinten működik immár ötödik napja – közölte pénteken az ukrán állami energiavállalat (Enerhoatom). (…) Az ukrajnai atomerőművekről és azok fontosságáról, fenntarthatóságáról és veszélyeiről Szieberth Mátéval, a BME Nukleáris Technika Tanszékének vezetőjével beszélgettünk a Kibeszélőben.

https://index.hu/kulfold/2022/09/09/haboru-zaporizzsjai-atomeromu-veszhelyzet-ukrajna-oroszorszag-atomeromu/

Egyéb megjelenés:

https://index.hu/kulfold/2022/03/16/kibeszelo-haboru-orosz-ukran-konfliktus-nuklearis-atomeromu-csernobil/

 

bdpst24.hu-2022.09.12.

Oxfordba vitte a Neumann Társaság a híres robotkaticát

A  magyar kibernetika emblematikus tárgyát, a négy éve elhunyt, úttörő magyar kibernetikus, dr. Muszka Dániel által épített szegedi robotkatica kétezres években készült működő replikáját mutatta be egy oxfordi workshopon és kiállításon a Neumann Társaság (…) A szeptember 9-i workshopon egy magyar kutató, a Kemény János-díjas Szabó Máté számítástechnika-történész és filozófus, a Greenwhich Egyetem oktatója is előadott. Szeptember 10-én Képes Gábor, a Neumann Társaság marketingigazgatója és Németh Krisztián, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója tartottak interaktív bemutatót a pavlovi feltételes reflexeket modellező, fénykövető és egy sípszó követésére megtanítható robotállattal.

bdpst24.hu/oxfordba-vitte-a-neumann-tarsasag-a-hires-robotkaticat/

Egyéb megjelenés:

http://www.zetapress.hu/kultura/kiallitas/132581

https://qubit.hu/2022/09/12/az-oxfordi-egyetem-kiallitasan-mutattak-be-az-ikonikus-szegedi-robotkaticat

https://szeged365.hu/2022/09/12/napi-buszkeseg-az-oxfordi-egyetemig-repult-a-szegedi-robotkatica/

https://www.okosipar.hu/oxfordba-vitte-a-neumann-tarsasag-a-hires-robotkaticat/

https://itcafe.hu/hir/robot_katica_oxford_njszt.html

 

greendex.hu-2022.09.09.

A nagyüzemi energiatárolás kilátásai itthon

A megújuló energiák – hazánkban ez főleg a napenergiát jelenti – használatának növekedésével egyre fontosabbá válik az egyenetlen termelés kiegyensúlyozása, aminek pillanatnyilag a leginkább környezetbarát módja az energiatárolás valamilyen formája. A Magyarországon működő energiavállalatok egyike, a MET Csoport az országban elsőként telepít Tesla MegaPack energiatároló berendezést a cégcsoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű területén. (…) Új, vanádium redox flow technológiát alkalmazó energiatárolási projekt indult hazánkban. A konzorciumban megvalósuló kutatás-fejlesztési program projektgazdája az Ideona Zrt., és konzorciumi tagként a Budapesti Műszaki Egyetem és a Pannon Egyetem is részt vesz a munkában. (…)

http://greendex.hu/nagyuzemi-energiatarolas/

 

ridikul.hu-2022.09.10.

Megvannak a győztesek a Startup Buda-Pest ötletversenyén

A társasházakat, a speciális igényű turistákat és az egészséges életmódot segítik a Startup Buda-Pest ötletverseny győztesei – közölte az MTI-vel a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).Az első helyezett Basement a társasházak üres helyiségeinek hasznosításában segít. A második hely a Diversigo programé, amely speciális igényű, fogyatékossággal élő turisták számára készült, a harmadikat pedig az egészséges életmód kialakítását és fenntartását segítő Life+ applikáció kapta. A nyertesek a pénzjutalom mellett szakmai támogatásra is jogosultak, és nevezhetnek a Danube Cup vállalkozói versenyre. A Startup Buda-Pest ötletversenyen fővárosi egyetemek 38 hallgatójának 8 csapata vett részt, a zsűri a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem képviselőiből, valamint a BKIK által delegált vállalati vezetőkből állt. Az eseményt a Kandó Klub nyári egyeteme keretében rendezték meg a szervező intézmények. (…)

https://ridikul.hu/cikk/2022/09/10/megvannak-a-gyoztesek-a-startup-buda-pest-otletversenyen/

 

novekedes.hu-2022.09.12.

NAV elnök: Európában a mi adóhivatalunk látja a legtöbb adatot adózóiról

Nagy reményt fűzünk a Mesterséges Intelligencia Munkacsoporthoz, amely a NAV-on belül önállóan végzi munkáját, hasznosítva azt az elképesztő adatmennyiséget, amelyet a NAV megkap és lát - emelte ki a növekedés.hu-nak adott interjúban Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke. (…) Mit csinál az Ön által említett Mesterséges Intelligencia Munkacsoport (MIMCS)? Márciusban jött létre a munkacsoport, vezetője a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékvezetője. A csoportot a NAV üzemelteti, működteti, de a tagok többsége NAV-on kívüli. (…)

https://novekedes.hu/interju/nav-elnok-europaban-a-mi-adohivatalunk-latja-a-legtobb-adatot-adozoirol

Egyéb megjelenés:

https://rtl.hu/gazdasag/2022/09/12/nav-adat-ralat

https://24.hu/fn/gazdasag/2022/09/12/nav-adohivatal-adohatosag-adoellenorzes-adozas-adat-mesterseges-intelligencia-vagujhelyi-ferenc/

 

 

rtl.hu-2022.09.08.

Vissza a startvonalra: a felvételi rendszer átalakításával kidobják az ablakon a NER eddigi felsőoktatási politikáját

(…) Az egyik ok, hogy drasztikusan visszaesett a pedagógusképzésekre, valamint az úgynevezett STEM-szakokra (műszaki, mérnöki és természettudományos szakokra) felvételizők száma. A másik, hogy óriásit zuhant a vidéki egyetemekre felvételizők száma. Polónyi szerint mindezekért az emelt szintű érettségi kötelezővé tétele is felelős volt, pedig ezt éppen az elitegyetemek (mint az ELTE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vagy a Semmelweis Egyetem) nyomására vezették be. (…)

https://rtl.hu/belfold/2022/09/08/felsooktatas-ner-felveteli-egyetemek-atalakitas-tomegkepzes-kormany-csak-janos-orban-viktor-parragh-laszlo-romkocsmak-diplomasok

Egyéb megjelenés:

https://infovilag.hu/a-kozoktatas-nem-volt-prioritasterulet/

 

computerworld.hu-2022.09.10.

Így fog átalakulni a következő hónapokban az IT-piac

A magyarországi tech szektort is átalakíthatja a globális recesszió, akár már a közeljövőben. A kezdődő globális válság jelei már az IT-ban is látszanak. Legalábbis így látja Eyal Zucker, a digitális fejlesztésekre szakosodott világcég, az Exadel budapesti irodájának vezetője, aki szerint hamarosan kihívásokkal teli átalakulásokkal nézhet szembe az eddig fénysebességgel száguldó szektor. (…)Van mentorprogramunk és számos külsős kezdeményezésben is részt veszünk, például a Budapesti Műszaki Egyetemmel is közösen. Hiszünk abban, hogy magyarországi fejlesztőközpontunk igazi erejét és ellenálló képességét csapatunk szakértelme határozza meg, ezért továbbra is az a célunk, hogy maximálisan biztosítsuk számukra a fejlődés lehetőségét úgy szakmailag, mint a karrierépítésben

https://computerworld.hu/cio/igy-fog-atalakulni-a-kovetkezo-honapokban-az-itpiac-316261.html

 

hrpwr.hu-2022.09.09.

Ekkora fizetésre vágynak a diplomások

Elkezdődött az őszi félév az egyetemeken, amelynek apropóján a Profession.hu elkészítette friss elemzését a különböző felsőfokú végzettséggel és szakmai ismerettel rendelkező munkavállalók bérigényeiről és pályaorientációjáról. Átlagosan a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem volt hallgatói várják el a legmagasabb havi fizetést, akiket a Budapesti Corvinus Egyetem diplomásai követnek, majd a Miskolci és Óbudai Egyetemeké – derül ki az elemzésből. (…)

https://hrpwr.hu/cikk/ekkora-fizetesre-vagynak-a-diplomasok

 

 

forbes.hu-2022.09.09.

Itt az idő, hogy megvédd a hűtődet is a hekkerektől – magyar csapat segít ebben és üzletet is épít rá

Etikus hekkerekként indultak, most a háztartásunkat védené meg fejlesztésével az okoseszközök biztonsági réseit kihasználó támadóktól a BugProve. Az információbiztonsággal foglalkozó magyar startup pre-seed köre 750 ezer eurónyi (297,5 millió forint) tőke bevonásával zárult. (…) 750 ezer euróval zárult a BugProve korai magvető köre, amibe a cseh Credo Ventures és a magyar Fiedler Capital szállt be. Hosszú Gergő, Szász Attila és a nemrég csatlakozott harmadik alapítótag, Jánvári Bálint a Search-Labes (a BME spin-off projektje, többek között informatikai biztonsági ellenőrzéssel és teszteléssel foglalkoznak – a szerk.) időkből ismerik egymást, ott indultak meg a startup-alapításról szóló beszélgetések.(…)

https://forbes.hu/uzlet/bugprove-okoseszkoz-kibervedelem-magyar-startup-hacker/

 

bme.hu-2022.09.12.

Gyere és bulizz még egyet! Startol a jubileumi BME egyetemi napok

Szeptember 13. és 15. között 15. alkalommal rendezik meg a lágymányosi kampuszon Budapest legnagyobb hallgatói fesztiválját. Te is ott leszel? 3 nap, 5 színpadon több mint 50 előadó lép fel a hazai zenei világból és az elmúlt évek felfedezettjei közül a 15. jubileumi „Bosch bemutatja BME Egyetemi Napokon”. A lágymányosi kampuszrész újra zenével telik meg, és a műegyetemi hallgatói közösség még egy utolsó fesztiválon búcsúztathatja a nyarat a zárthelyik időszaka előtt. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20220912/Gyere_es_Bulizz_Meg_Egyet_Startol_a_jubileumi_BME_Egyetemi_Napok

Egyéb megjelenés:

https://hirtv.hu/mozaik/mozaik-jubileum-15-eves-a-bme-egyetemi-napok-2554146

 

octogon.hu-2022.09.13.

Energiatárolók Komlón

Kovács Júliának a MOME Építész szakán készült mesterdiplomája az építészet új kihívásaira reagál.

(…) Mestermunkám egy kis település komplex, döntően megújulókra alapozott energiaellátását szolgáló, a helyi adottságok kihasználására épülő rendszer építészeti részének tervezése. Az energetikai tervezésbe Porkoláb Lászlót, a DTU koppenhágai egyetem energetikai hallgatóját, vontam be, a terv az ő diplomamunkájául is szolgál. A gépészeti tervezésben Bene Mártonnal, a BME gépész hallgatójával működtem együtt. (…)

http://www.octogon.hu/epiteszet/energiatarolok-komlon/

 

 

szentendre.hu-2022.09.09.

Klímabarát esték a Városházán

Klímabarát esték – Kiutak, megoldások címmel ősztől kerekasztal-beszélgetés és vitasorozat indul Szentendrén a Városháza dísztermében az Ars et Vita Alapítvány szervezésében. Az első alkalom témája az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások és az energetikai felújítások az energiaválság árnyékában. (…)

Időpont: 2022. szeptember 23. (péntek), 17:00 Helyszín: Városháza díszterme (Városház tér 3.) Program Klímabarát Esték – Kiutak, megoldások Hogyan alkalmazkodjunk a magas energia árakhoz? Válaszok energetikai felújítási kérdésekre

17:20-17:40 – Épületek energetikai felújításának lehetőségei Dr. Szalay Zsuzsa – Budapesti Műszaki Egyetem, Építőmérnöki Kar, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék (…)

https://szentendre.hu/klimabarat-kerekasztal-beszelgetes-es-vitaest-a-varoshazan/

 

hegyvidekujsag.hu-2022.09.08.

Gesztenyenap a Hegyvidéken!

2022. szeptember 25. | 10:00-19:00 Három helyszínen!

Kreatív, különféle műfajokat ötvöző, szabadtéri családi programok, koncertek és műsorok, különleges gasztroélmények a Hegyvidéken. (….) Kulturális Szalon (Törpe u. 2.) 10:00-12:00 A számítógépes játékok szerepe a memóriánk védelmében, memória szűrés tájékoztató, játék és szűrés lehetőség – Pataki Béla BME és Dr. Csukly Gábor SOTE (…)

https://www.hegyvidekujsag.hu/kozelet/gesztenyenap-hegyvideken

 

vaskarika.hu-2022.09.13.

TEDxBalaton: intellektuális dzsembori Balatonfüreden

Egy tartalmas nyárzáró, lazulós programra várták az érdeklődőket Balatonfüreden, amin választ kaphattak arra, mit jelez vagy jelent a csökkenő vízszint, eltűnhet-e a Balaton, milyen lesz a jövő fenntartható közlekedése - szárazföldön és vízen? Inspiráló előadások szóltak a Balaton jövőjéről, aktuális témák a fenntarthatóságról, előremutató emberi élettörténetekkel társítva. (…) Két pódiumbeszélgetéssel kezdődött a program, az elsőn a csökkenő vízszintről, algásodásról beszélgetett Sebők András moderálása mellett Istvánovics Vera tudományos tanácsadó, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja és Gerstenkorn András geológus, hidrogeológus, míg a másodikon a jövő fenntartható közlekedését járta körül Bazsó Gábor Karotta a Totalcar fenntarthatósági szakértője, Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója és Takács Árpád (Sensor Fusion Group Leader, Continental). A beszélgetést Jókay Tamás vezette. (…)

http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/22610/