Hatodszor is duplázott a Műegyetem

A Central Europe Leuven Strategic Alliance a korábbi évekhez hasonlóan a BME két kutatását is támogatja, új pályázatok december 15-ig nyújthatók be.

A CELSA (azaz Közép-Európai Leuveni Stratégiai Együttműködés) mozaikszóként ismertté vált szervezet hatodik pályázati fordulójában 21 pályamunka közül 16-an részesültek finanszírozásban. A partneregyetemek kutatócsoportjainak közös együttműködését segítő kezdeményezés nyertesei nem csak kutatói programjuk során számíthatnak az alap által biztosított előnyökre, hanem nagy eséllyel indulhatnak később a Horizon Europe-hoz hasonló K+F felhívásokon is. 

Az idei döntés értelmében a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karáról Raisz Dávid, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karáról pedig Kelemen Zsolt kutatói munkáját támogatja a BME 2022. október 1. és 2025. szeptember 30. között a CELSA program díjazottjaiként.

A hetedik felhívás már olvasható a CELSA központi webes felületén és a BME honlapján is, a pályázatok benyújtására december 15-ig van lehetőség. A programmal kapcsolatos további információkról és egyetemi pályázati folyamatokról a BME CELSA oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

A nemzetközi program átfogó célja, hogy elősegítse a részvételt az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramjai pályázatain. A kezdeményezés 2016-ban indult, amikor a CELSA BOARD MEETING létrehozta a CELSA RESEARCH FUND kutatás-finanszírozási alapot. A fejlesztési programban 8 európai egyetem alapozta meg együttműködésének formai kereteit. A Leuveni Katolikus Egyetemhez a Charles University, Czech Technical University in Prague, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, University of Ljubljana, University of Tartu és a Műegyetem csatlakozott. A szakmai kooperáció később két lengyel felsőoktatási intézménnyel (Jagellonian University, University of Warsaw) kiegészülve érte el jelenlegi formáját.

 

BME Tudományos és Innovációs Igazgatóság, Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport