„A magyar tűzoltó társadalom egyik legnagyobb vesztesége”

Koszorúzással emlékeztek a BME vezetői, valamint a tűzoltóság és a katasztrófavédelem képviselői a szolgálatteljesítés közben elhunyt tűzoltókra.

Jövőre már egy évtizede lesz, hogy a Műegyetem alagsori lőterén kialakult tűzben életét vesztette három fiatal tűzoltó, Horváth Ákos hadnagy, Pintér Gábor főhadnagy, valamint Repmann Károly hadnagy. Rájuk emlékeztek koszorúval és főhajtással a központi épület aulájában található emléktáblánál.

A BME részéről Józsa János rektor, Barta-Eke Gyula kancellár és Hajós Róbert műszaki kancellárhelyettes helyezett el koszorút.

A megemlékezésen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nevében Horváth Jenő tűzoltó ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő-helyettes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság teljes személyi állománya nevében pedig Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, igazgató, Markos Zoltán tűzoltó ezredes, gazdasági igazgatóhelyettes, Veres Péter tűzoltó alezredes, kirendeltség-vezető és Pócsik Attila alezredes, kirendeltség-vezető helyezte el a megemlékezés koszorúit.

A Budapesti Tűzoltószövetség képviseletében Szalai Miklós alelnök, a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület képviseletében Lakatos Béla, míg a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület részéről Szembratovics Sándor parancsnok rótta le kegyeletét.

A műegyetemi megemlékezésen részt vettek az elhunyt tűzoltók családtagjai, barátai, és kollégái is.  
 

A Műegyetem K épületének pincéjében lévő lőtéren 2006. augusztus 8-án este keletkezett tűz azután, hogy a pincében fiatalok – felügyelet mellett – lőgyakorlatot tartottak. A tűz oltásában a helyszínen több egység közel harminc tűzoltóautója és 130 tűzoltója vett részt. A kilenc órán keresztül zajlott oltás közben három tűzoltó meghalt, hetet füstmérgezéssel szállítottak kórházba. Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a három tűzoltó halálát füstmérgezés miatt fellépő keringési elégtelenség, illetve légzésbénulás okozta.

A BRFK rendkívüli haláleseti osztálya közigazgatási eljárás keretében vizsgálta az esetet. A 2007-ben lezárult vizsgálat nem tárt fel olyan körülményt, amely szabálysértés vagy büntetőeljárás kezdeményezését indokolta volna. 2011 végén a Nemzeti Nyomozó Iroda újabb nyomozást indított, amely a közigazgatási eljárás ellentmondásait vizsgálta ki. A tavaly befejeződött vizsgálat szintén nem állapított meg egyértelmű felelőst az ügyben.

- BK -

Fotó: Philip János