Sikeresen szerepelt a műegyetemistákkal megerősített magyar csapat a WorldSkills-en

Egyetemünket három hallgató képviselte. Egyikőjük bronzérmet, a másik két diák kiválósági érmet szerzett az Egyesül Arab Emírségekben megrendezett szakmák olimpiáján.

„Egy felejthetetlen élménnyel, hasznos tudással, baráti és szakmai kapcsolatokkal gazdagodtam a fiatal szakmunkások világversenyén – beszélt a bme.hu-nak a megmérettetés jelentőségéről Bihary Gergely, aki műegyetemi hallgatóként maga is kiválósági érmet kapott teljesítményéért a 2017. október 14. és 19. között Abu-Dhabiban megrendezett WorldSkills-en. Hozzátette: mindezeken túl azért is figyelmébe ajánlja a fiataloknak azt, hogy egy ilyen eseményen részt vegyenek, mert „egy eredményes szereplés azt jelenti, hogy a versenyző a világ legjobb fiatal szakemberei közé tartozik, ez pedig jól mutat az önéletrajzban: növeli a munkaerőpiaci keresettséget, fokozza a munkaáltatói érdeklődést”.

A szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló WorldSkills-t több mint hatvan éve rendeztek meg először. A megmérettetéseket két évente tartják négy napon keresztül, amelyekre minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként.

A korhatár a bajnokság évében betöltött 22 év, kivétel a mechatronika, ahol 24.

A versenyeket öt alappillér, a becsületesség, az átláthatóság, a pártatlanság, a partnerség és az innováció jegyében szervezik és bonyolítják.

A 2017-ben megrendezett WorldSkills-en 51 szakmában csaknem 60 ország 1300 versenyzője indult. Magyarország 2008 óta vesz részt ezen a megmérettetésen, hazánkat idén 19 szakmában 20 fiatal képviselte. Festő, szakács, pincér, ápolás és gondozás, informatikai rendszerüzemeltető, cukrász, virágkötő, épületasztalos, bútorasztalos, ács, fodrász, gipszkarton-szerelő, hegesztő, kőműves, szépségápoló, villanyszerelő, víz-, gáz- és fűtésszerelő, webfejlesztő szakmákban egyéniben indultak, a mechatronika versenyen két fős csapat vett részt.

A webfejlesztés, webdesign kategóriában indult Villamosmérnök és Informatikai Kar hallgató beszámolt arról, hogy a magyarországi többfordulós válogatót a döntő követte, amelyen második helyezést ért el, de a győztes visszalépése után ő jutott kvalifikációhoz, így megkezdődött egy nehéz és küzdelmes 12 hetes nyári felkészítés. Sisák Zoltánnal, a HTTP Alapítvány munkatársával napi nyolc órában foglalkoztak webfejlesztő-, webdesign-, és játékfejlesztő-ismeretet igénylő tesztprojektek megoldásával. „Ritkán adatik meg az ember életében egy ilyen időszak, amelyben viszonylag kevés idő alatt hatalmas tudásra tehet szert. A fejlődés tetten érhető: az egyik típusfeladatot például a tanulás elején még egy hét alatt, a végén már két és fél óra elteltével oldottam meg” – mesélt a világverseny előtti hetek felemelő pillanatairól Bihary Gergely, hozzáfűzve, hogy a legnagyobb kihívás a monotonitástűrést és gyorsaságot egyszerre igénylő munkavégzés volt számára. A versenyekkel járó stresszről szólva elmondta: válogatott sportolóként jól kezeli a „drukkhelyzetet”, ezért mentális felkészültsége biztonságérzetet adott a szakmák olimpiáján.

A magyar csapat

Az Abu-Dhabiban tartott világdöntő feladatait sorolva elmondta: az első versenynapon egy ottani divatbemutatóhoz kellett modern honlapot és cégimázst tervezni, a másodikon egy városi tömegközlekedési utazástervező szolgáltatás, a harmadikon pedig egy webes játék megalkotása volt a cél. A csapatmunka ezután következett: a helyi mecset webes megjelenésének elkészítését bízták a teamekre, amelyekben 4-4 ország versenyzői dolgoztak együtt. Magyarország Németországgal, az Egyesült Államokkal és Szingapúrral került egy csoportba. Bihary Gergely úgy vélte, ennél a feladatnál leginkább a kreativitásra támaszkodtak, ami a siker zálogát is jelentette egyúttal.

Képünkön: Varga Ákos

Csapatban Magyarország a TOP teljesítő országok között – a megmérettetésen szakmájában az első 25 százalékba bekerült versenyzők száma alapján – a 18. helyen végzett, az összes érem pontszáma szerint a 22. helyen szerepelt; egy bronzérmet és kilenc kiválósági érmet nyertek a magyar versenyzők. Bihary Gergelyen kívül a mechatronikai csapat tagja, a szintén műegyetemista Takács Zoltán is kiválósági érmet kapott, és bronzérmes lett Varga Ákos, a BME informatikai rendszerüzemeltető hallgatója. A magyar versenyzők között a legtöbb pontot Cseke Szabolcs festő, díszítőfestő szerezte, őt hirdették ki a nemzet legjobbjának. Ilyen eredményes még sosem volt a magyar csapat. Ez Bihary Gergely szerint nemcsak az indulókon múlt, hanem azon is, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) megadott minden szükséges támogatást a versenyzők oktatásához.

Képünkön: Takács Zoltán

A magyar csapat tagjaként, versenyszámában átlag feletti teljesítményért kiválósági érmet kapott a Sipos Kristóf és Takács Zoltán alkotta mechatronikai csapat, Bihary Gergely webfejlesztő, Zaja Dániel hegesztő, Liszi Roland bútorasztalos, Stadler Bence épületasztalos, Cseke Szabolcs festő, díszítőfestő, Kovács Alexandra fodrász, Svajda Viktória pincér, Takács Dániel virágkötő.

2018-ban az EuroSkills elnevezésű kontinensviadal Budapesten lesz. A versenyre Norvégia és Magyarország pályázott, de 2014-ben végül a WorldSkills Europe nemzetközi szervezet közgyűlésének döntése szerint hazánk nyerte el a rendezési jogot.

- GI -

Fotók forrása: Worldskills Hungary Facebook