Sajtóközlemény a magyar műholdak fejlesztését célzó projektekről

A Műegyetem együttműködő partner a jövőben felmerülő új űrtechnológiai és űrkutatási programok megvalósításában.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem üdvözli, hogy a Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztossal készült interjúban 2019. március 8-án felmerült az önálló magyar műholdak fejlesztését célzó projektek fontossága, hiszek ezek technológiai kihívásukat, alkalmazási és szolgáltatási lehetőségeiket tekintve számos előnyt jelentenének hazánknak, s egyúttal nélkülözhetetlen részét képezik minden fejlett ország ipari és kutatási tevékenységének.

Mint közismert, a Műegyetemen készült az első hazai gyártású diákműhold, a Masat-1, és az elmúlt években a BME hallgatói, oktatói aktívan részt vettek a 2018 decemberében Föld körüli pályára állított nemzetközi ESEO műhold fejlesztésében is. Jelenleg egy újabb oktatási és kutatási célú kisműhold fejlesztése és építése zajlik a BME-n: a Smog-1 apró (5*5*5 centiméteres) mérete ellenére újszerű méréseket fog majd végezni a Föld körüli elektrosztatikus szmoggal kapcsolatban. Már folynak az előkészületek a kisműhold pályára állításáról is. Indítása 2019 végén, vagy 2020 elején várható.

Megszerzett kompetenciáira és tapasztalataira építve a Műegyetem örömmel működik közre a jövőben felmerülő olyan új űrtechnológiai és űrkutatási projektekben is, amelyek különböző hasznos szolgáltatásokat megvalósító hazai műholdak fejlesztésére irányulnak.