Universiade: letette esküjét a műegyetemistákkal erősített magyar csapat

A július 3. és 14. között Nápolyban megrendezésre kerülő egyetemisták és főiskolások olimpiáján 21 egyetem 105 sportolója képviseli a magyar színeket.

„Nem kis erőfeszítést jelent és követel a sport, valamint a szellem egyidejű edzése. Az itt összegyűlt fiatalok magas szinten űzik mindkettőt, egyszerre képesek mindkét területen helytállni” – mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a Nápolyba készülő magyar csapat ünnepélyes eskütételét megelőzően, majd kiemelte, hogy egyre több ország vesz részt az Universiadén, ami jelzi az esemény rangját.

Az eseményen köszöntötte a fiatal sportolókat Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, majd Murai László, a HÖOK elnöke és Szabó Péter, az Universiade válogatott szponzora, a DORKO képviselője.

Az Universiadéra a magyar csapat tagjait 34 felsőoktatási intézmény – közte 21 magyarországi – delegálja, a legtöbben a Testnevelési Egyetemet (TF) képviselik, a Műegyetemről 5 hallgató utazhat Nápolyba:

Név Sportág Versenyszám
Orosz Viktor íjászat csigás íj
Kurtán Zsombor judo -81 kg
Zólyomi Rebeka röplabda női röplabda
Bányai Botond vívás férfi párbajtőr egyéni és csapat
Záhonyi Petra vívás női kard egyéni és csapat

(A csapattagok teljes névsora elérhető a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) honlapján – szerk.)

Mocsai Lajos, a TF rektora kiemelte, hogy az Universiade az egyetemi sport különleges ünnepe, az olimpia előszobája.

Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke, a delegáció vezetője emlékeztetett arra, hogy az egykori magyar Universiade-résztvevők közül később többen lettek élsportolók, olimpiai és világbajnoki érmesek, illetve sportvezetők. Felidézte, hogy az Universiadék 1959 óta íródó történetében a magyar sportolók eddig 120 arany-, 95 ezüst-, és 112 bronzérmet nyertek. Az egyetemisták és főiskolások olimpiájának nevezett nápolyi eseményen a magyar fiatalok 12 sportágban – atlétika, íjászat, cselgáncs, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, röplabda, taekwondo, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda – versenyeznek majd.

Kiss Ádám örömtelinek nevezte, hogy négy csapat is indul a küzdelmekben: férfi és női vízilabdában, valamint női kosárlabdában és röplabdában. Megjegyezte, hogy röplabdacsapat az 1965-ös budapesti universiade óta először indul az egyetemisták olimpiáján. A MEFS elnöke kitért arra, hogy az Universiade az Olimpia után a világ második legnagyobb sporteseménye. „A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség kétévente rendezett nyári játékain 150-160 ország, 10-12 ezer sportolója, 18-25 sportágban méri össze tudását. A versenyhez kapcsolódóan önkéntes program keretében mintegy 20.000 önkéntes aktív részvételével folyik a szervezés és lebonyolítás. A versenyeken elinduló hallgatók nemcsak a világ legjobbjai, de jellemzően a későbbi olimpiai- és világbajnokok is közülük kerülnek ki.” – mondta az elnök.

Az Universiádén 160 fős magyar delegáció képviseli Magyarországot. Az eseményen négy csapat is részt vesz (a férfi és női vízilabda, női kosár- és röplabda). Érdekesség, hogy röplabdacsapat, az 1965-ös budapesti Universiade óta először indul az egyetemisták olimpiájának is nevezett viadalon.

Az eskü szövegét Bleicher Réka röplabdázó mondta el a versenyzők és a bírók előtt.

Az esemény zárásaként Szabó Tünde adta át a csapatzászlót Kiss Ádám delegációvezetőnek, majd Székely Mózes, a MEFS főtitkára megtartotta a csapateligazító értekezletet. Az esemény állófogadással ért véget.

Forrás: MEFS
Fotó: Varga Dávid/MEFS