A BME-n alakult meg Közép-Európa első egyetemi versenytáncos öntevékeny köre

A foglalkozások, amelyeken a hallgatók a klasszikus és a latin műfajok lépéseit sajátíthatják el, a héten ingyen megtekinthetők, egyúttal lehetőség van a csoportba való jelentkezésre is.

„A társastánc egy olyan különleges és egyedi mozgáskultúra, két ember harmonikus együttműködése, hogy művészi módon, szemet gyönyörködtetően koordinálják mozdulataikat, miközben jól érzik magukat, megismerik és meg is tanulják használni adottságaikat. Ennek révén kimozdulhatunk a komfortzónánkból, jobb önismeretünk lehet, és elsajátítható az egészséges testtudat, amelynek az élet számos területén van haszna: saját képességei ismeretében az egyén kitölti a teret, illetve sugározza a magabiztosságot egyéb fontos élethelyzetekben is, például egy állásinterjún vagy prezentáció közben” – fogalmazott Braun Patrik János, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének egyetemi tanársegédje, a BME Tíztánc, azaz a műegyetemi társas- és versenytánc csapatának alapítója.

A VIK fiatal oktató-kutatója 2017-ben töltött el több mint két szemesztert az MIT-n (Massachusetts Institute of Technology) Bostonban, ahol a tanulás és a tudományos munka mellett közösségi tevékenységben is szerette volna kipróbálni magát. Mindig is érdekelte a tánc, amelynek több évtizedre visszanyúló egyetemi hagyományai vannak az Egyesült Államokban. Ellátogatott az MIT Ballroom Dancing Team (verseny- és társastánc) három estés táncoktatással egybekötött nyílt napjára, majd úgy döntött, csatlakozik a társasághoz. „Az USA-ban indított verseny- és társastánc tanfolyamokon, valamint stúdióknál 19 nemzetközileg elismert műfajt (10 nemzetközit és 9 amerikait) tanítanak, szemben Magyarországgal, ahol csak 10-et: 5 standardot, az angol és a bécsi keringőt, a tangót, a slowfoxot, a quickstepet, valamint 5 latin-amerikait, a cha-cha-chat, a szambát, a rumbát, a paso doblet, és a jive-ot” – ismertette Braun Patrik János. „Az amerikai társadalom egy kompetitív közösség, így nem volt meglepő, hogy a csoportba járó fiatalok komolyan vették a választott mozgásformát: heti három alkalommal, többször hétvégén is edzettek, a lépéseket jelentős tapasztalattal rendelkező, a világversenyeken is előkelő helyen végző művészek tanították” – osztotta meg a vendégkutatóként szerzett élményeit a műegyetemi tanársegéd. Hozzátette: a külföldön töltött idő alatt valamennyi ott elérhető táncstílusban kipróbálta magát, standard táncosként több egyetemi megmérettetésen is részt vett állandó amerikai partnerével. Úgy fogalmazott: „felemelő érzés egy olyan csoport aktív tagjának lenni, ahol a tudomány több területéről érkező 600 párt a közös érdeklődés és hobbi hozza össze. Komoly barátságok indítója is lehet egy ilyen esemény”.

Harvard Ballroom-est

„Hazatérve szerettem volna folytatni ezt a szabadidős tevékenységet, ám nem találtam az érdekődési területemnek megfelelő összegyetemi diákcsapatot. Ekkor határoztam el, hogy az MIT mintájára megalapítom a BME Tíztánc verseny- és társastánc csoportot” – osztotta meg törekvéséről Braun Patrik János, akinek koordinálásával közel 100 műegyetemi hallgató részvétele mellett 2019 szeptemberében az öntevékeny kör megtartotta első foglalkozását. „A kötöttebb és merevebb technikát igénylő versenytánc, valamint a laza, szabadidős szociális táncok közötti átmenetet szeretnénk megismertetni a kíváncsi fiatalokkal, így az első órán standard és latin bemutatóval, továbbá alaplépések oktatásával is készültünk.”

A foglalkozásokat ősz óta hétfőn és pénteken 19 és 21 óra között tartották a budapesti Vásárhelyi Pál Kollégium nagytermében.

A latin táncokat Lajtai Beatrix, a Magyar Táncművészeti Egyetem mesterszakának oktatója, háromszoros amatőr bajnok és nemzetközi megmérettetések pontozóbírója tanítja. A standard műfajok Sándor Judit, többszörös Magyar Bajnoki döntős, argentin tangóban európa- és világbajnok 3. helyezett táncos, szintén nemzetközi versenyek pontozóbírója révén sajátíthatók el. Az órákat jelenlegi és volt, de nem csupán műegyetemi hallgatók, valamint partnereik látogathatják.

„Az első négy alkalomra több mint 70 érdeklődő jött el, majd kisebb lemorzsolódás után a karácsonyi gálánkon végül 6 pár mutatta be tudását. Örömmel tapasztaltuk: sok fiatal vette a bátorságot, hogy kipróbálja magát ebben a mozgásformában, és találkoztunk olyan diákokkal is, akik számára a BME Tíztánc nyújt lehetőséget korábbi hobbijuk folytatására” – értékelte az első szemesztert Braun Patrik János, hozzátéve, „a tánccsoport a januári vizsgaidőszakban kevesebbet találkozott, ám februártól újra heti kétszer jönnek össze és új táncstílusokkal várják a bekapcsolódni vágyókat”.

Braun Patrik János bízik abban, hogy az őszi félévre a most kezdőkkel eljutnak majd a középhaladó/haladó szintre (E osztály a versenytáncos terminológiában) és más egyetemek is csatlakoznak a kezdeményezéshez. A társulat az első oktatási héten, február 10-én hétfőn és 14-én pénteken 19 és 21 óra között bárki számára látogatható foglalkozásokat tart, a helyszínről bővebb információ a BME Tízánc fb-oldalán olvasható. A belépéshez nincs szükség elegáns ruhára, partnerre vagy előképzettségre, mindenkit várnak, aki érdeklődik, vagy akár meg is méretné magát barátságos környezetben.

A programot koordináló kutató bízik abban, hogy a következő szemeszterben új helyszínen, a BME Sportközpont tánchoz ideális, tükörrel és fapadlóval ellátott termében folytathatják a foglalkozásokat. „Felvettük a kapcsolatot a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem szociális táncot gyakorló csoportjaival, akikkel közös táncestek szervezésében és tapasztalatcserében gondolkodunk.” Braun Patrik János a bme.hu-nak adott interjúban elárulta, Magyarországon egyedülálló a kezdeményezésük: a BME Tíztánc az egyetlen egyetemi versenytáncos egyesület. „Úttörő alapítóként lehetőségünk van arra, hogy egy létező minta alapján, de saját igényeinkre szabva és egyéni elképzeléseinkhez igazítva alakítsuk ki ezen az intézményi szinten a társastánc szabály- és pontozási rendszerét, amely a hazai hivatalos versenyelőírásoknál kötetlenebb, ugyanakkor technikai tudást és művészi érzéket reprezentáló, objektív mérőrendszer”. (További érdekességek a társulat fb-oldalán olvashatók – szerk.)

A tavaszi félév táncórának pontos ideje és helye rövidesen elérhető lesz a BME Tíztánc öntevékeny kör honlapján.

TZS-GI
Fotó: Takács Ildikó, Braun Patrik János