Osztrák-magyar projekt az autonóm járművek digitális tesztkörnyezetének előkészítésére

A Műegyetem részvételével megvalósuló program a világon egyedülálló komplex rendszer megalkotását eredményezheti.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. konzorciuma autonóm járművek tesztelésére alkalmas digitális környezet létrehozásának előkészítését kezdi meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázatán 100.000.000 Ft összegű támogatást biztosító projekt keretében.

Az NKFIH által meghirdetett „Osztrák-magyar kétoldalú kutatásfejlesztési és innovációs projekt együttműködések előkészítésének támogatására az önvezető járművek fejlesztéséhez kapcsolódóan” c. felhívására 2019-2.1.14-ÖNVEZETŐ-2019-00001 azonosítószámmal benyújtott pályázaton visszatérítési kötelezettség nélküli támogatást nyert el a konzorcium.

A projekt során a konzorcium megvalósíthatósági tanulmányt készít az autonóm járművek tesztelését, majd később azok működését támogató központi rendszer-architektúra kialakításának lehetőségeiről. A rendszer a környezet egy digitális másolatát hozná létre valós időben, amelyhez a legkorszerűbb technológia szükséges. Ilyen komplexitású rendszer jelenleg a világban nem elérhető, elméleti jellegű tanulmányok foglalkoztak eddig csak hasonlókkal. Megvalósítás esetén Magyarországon és a régióban elsőként jöhetne létre ilyen program, amely az autonóm jármű kutatásainak szempontjából unikális eredmény lenne.

A konzorcium célja a megfelelő partnerek bevonásával első körben a működőképes rendszer architektúrájának kialakítása. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, mint konzorciumvezető az intézményben elérhető magas szintű és multidiszciplináris tudásával harmonizálja a projektben részt vevő partnerek munkáját. Az osztrák kollégák bevonásával nemcsak országos szintű rendszer kialakítására van lehetőség, hanem országok közötti, összehangolt együttműködésre, ami a régiót különösen jól pozícionálhatja az autonóm járművek tesztelése és később a működtetés szempontjából. A projekt során egyértelműen azonosításra kerülnek a megvalósításhoz szükséges későbbi partnerek. A programot Magyarországon a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpálya is támogatja egyedülálló környezeti, szakmai lehetőségeivel. A későbbi megvalósítás során a tesztpálya egy első fázisa lehet a rendszer próbájának.