Több területen is a BME a legeredményesebb magyar egyetem a CWTS Leiden rangsorában

A matematikai és informatikai, valamint a fizikai és a mérnöki tudományok kategóriákban is megelőzte a hazai felsőoktatási intézményeket a Műegyetem.

A holland Leiden Egyetem Tudományos és Műszaki Tanulmányok Központjának (Centre for Science and Technology Studies) 2020-as listáján 65 országból 1176 egyetem található, amelyek között 6 magyar egyetem szerepel.

Az öt tudományterület egyesített rangsorában elért 785. helyezésével a dobogóra került a Műegyetem a hazai felsőoktatási intézmények körében. A BME-t csak a Szegedi Tudományegyetem (696. hely), valamint a Debreceni Egyetem (767. hely) előzi meg. Mellettük szerepel még a listán az Eötvös Loránd Tudományegyetem (867. hely), a Semmelweis Egyetem (868. hely), valamint a Pécsi Tudományegyetem (1118. hely).

A Leiden Ranking az intézményi publikációk számát (Scientific impact), a szerzők nemi megoszlását (Gender), az intézmények közötti együttműködésben készült publikációkat (Collaboration) és a nyílt hozzáférésű publikációk számát (Open access) veszi figyelembe a rangsor készítésekor. A négy indikátor alapján felállított listák öt fő tudományterületre oszthatók. A 2020-as rangsor az egyetemek 2015-2018-as publikációs tevékenysége alapján készült. Az összeállításban azok a felsőoktatási intézmények szerepelhettek, amelyek a Web of Science adatbázis szerint legalább 800 publikációt közöltek a vizsgált időszakban.

A BME eredményei a matematikai és informatikai szakterületen

A BME eredményei a fizikai és a mérnöki tudományok szakterületeken

Bélyegkép forrása: CWTS Leiden Ranking