Novemberben a magyar tudományt ünnepli a Műegyetem is

Személyes jelenléti, valamint online programokkal is készül a 240 éves BME az eseménysorozatra, amelynek mottója: „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz”.

Az MTA által idén is megrendezett Magyar Tudomány Ünnepe 2021. november 3-án kezdődik, és közel egy hónapon át tart a hazai tudományos élet kitüntetett eseménye, melyen sok érdekes előadáson, workshopon és konferencián vehetnek részt az érdeklődők. A rendezvénysorozaton a BME kutatói és előadói is számos programot tartanak.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen megrendezett események ezen a linken érhetők el.

A tudományünnep kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a tudomány segítséget nyújthat a környezetünkben zajló folyamatok megértéséhez, a várható következmények felméréséhez és befolyásolásához. Emellett egy, a COVID19 járvány kapcsán felszínre törő téma is hangsúlyos szerepet kap, mégpedig a közérthető és élményalapú ismeretátadás fontossága az álhírek visszaszorításában. Ahogy minden évben, idén is fontos célja a programnak a magyar fiatalok motiválása, hogy még több eredeti gondolat születhessen tudományos téren is.

A rendezvénysorozat kiemelt témái között szerepel a vírusjárvánnyal kapcsolatos témák mellett a mesterséges intelligencia alapú technológiák a kutatásban és a mindennapokban, a klímavédelem megvalósítása, a városfejlődés témakörében a környezeti fenntarthatóság és élhető környezet, új irányok és eredmények a humán, az élet- és természettudományok területén, valamint a tudomány meghatározó szerepe a jövő társadalmi, gazdasági átalakulásában.

A Műegyetem idei változatos programjai között szerepel például:

 

Mérnökgeodézia Konferencia (2021. november 6.)

A konferencián a geoinformatika és a mérnökgeodézia legújabb eredményeiről tájékozódhatnak az érdeklődők, többek között a Monostori híd piloncsúcsának mozgását, a modern geodéziai műszereken alapuló felmérési és térképezési technológiák kifejlesztését, valamint útburkolatok drón-fotogrammetriával történő ellenőrző, minősítő mérését áttekintő előadásokból.

További információk

 

6G technológia-Mobil kommunikáció 2030 (2021. november 11.)

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar, valamint a NOKIA Magyarország által szervezett workshop alkalmával betekintést nyerhetünk a 6G technológia nyújtotta lehetőségek világába. Megtudhatjuk, mit nem tud az 5G, és milyen lesz a 2030 utáni évtized rádiós technológiája. A program célja gondolatébresztés és diskurzus elindítása a témában azért, hogy a hazai kutató-fejlesztő intézetek és innovatív vállalkozások bekapcsolódjanak a 6G technológia létrehozására irányuló globális és európai KFI programokba.

További információk

 

Gábor Dénes Nap (2021. november 12.)

Ötven éve nyerte el a fizikai Nobel-díjat Gábor Dénes gépészmérnök, villamosmérnök, fizikus, a holográfia feltalálója, aki mérnöki tanulmányait a Műegyetemen kezdte meg. Ebből az alkalomból várja az érdeklődőket és a fizikát szerető diákokat a BME, a Novofer Alapítvány, valamint a Gábor Dénes-díjasok Klubja. A rendezvényen hologramkészítés, kiállítás és ismeretterjesztő előadások várják a résztvevőket. A részletes program és a regisztráció ezen a linken érhető el.

 

A közlekedés és járműtudomány jelene és jövője – út az élhető jövőhöz (2021. november 17.)

Az ülés keretében Varga István, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának dékánja a Kar 70. jubileumi születésnapja alkalmából a közlekedés, a járművek és a logisztika területén elért kimagasló eredményeket és az aktuális kutatásokat, valamint fejlesztési irányokat mutatja be.

További információk

 

Az ökoszisztéma-szolgáltatások értékelésének jogrendszerbe való beépítése (2021. november 17.)

A BME GTK Környezetgazdaságtan Tanszék, az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottsága (MTA FFEB) és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) által szervezett kerekasztalbeszélgetésen szó lesz a magyarországi természeti értékek törvényi szabályozás általi védelméről, és ennek hiányáról. A program célja megoldásokat találni arra, hogyan lehet a természeti tőke értékelését beépíteni a hatályos jogrendszerbe, és ezáltal megvédeni a tiszta édesvízhez, egészséges élelmiszerhez szükséges biológiai sokféleséget.

További információk

 

Fenntartható energetika (2021. november 19.)

Az idők folyamán a felhasznált energia mennyisége egyre növekedett. Évezredeken keresztül az energiafelhasználás olyan szinten maradt, ami nem okozott jelentős változást, de most elértük azt a határt, ahol már figyelnünk kell arra, mennyit fogyasztunk és ezt milyen forrásból tesszük. A fenntarthatóság összetett témakör; az előadás-sorozat csupán ennek egy kis szegmensével foglalkozik: hogyan lehet kisebb környezeti terheléssel megtermelni és a felhasználásig tárolni a szükséges energiát.

További információk

 

„Akikre büszkék vagyunk” - 2021 díjátadó tudományos kiválóságainknak és professzori székfoglaló ünnepség (2021. november 22.)

Az ünnepségen a Műegyetem rangos hazai és nemzetközi tudományos pályázatokon eredményesen szereplő kiválóságait vesznek át elismerő oklevelet. A rendezvény keretében tartják meg székfoglaló előadásukat a BME 2021-ben egyetemi tanári címet kapott professzorai.

További információk

 

Budapest Kvantumszámítás Meetup (2021. november 25.)

A BME Természettudományi Kar online kerekasztal-beszélgetésén megtudhatjuk, hol tartanak most a kvantumszámítógépekkel foglalkozó vezető vállalatok és milyen lehetőségei vannak a hazai szakembereknek ezekben a vállalatokban.

További információk

 

Alapításuk 100. évfordulóját ünneplő tanszékek a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karon (2021. november 26.)

Jubileumi előadások az anyagtudomány, a biotechnológia, az élelmiszertudomány, valamint a szervetlen és analitikai kémia tudományterületeiről.

További információk

 

A Magyar Tudomány Ünnepe 2021. évi rendezvénysorozatával kapcsolatos információk az MTA honlapján is elérhetők.

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport