A legszebb magyar szakkönyv 2021-ben

Szép Magyar Könyv díjat nyert a szakkönyv kategóriában a BME Urbanisztika Tanszék oktatóinak Zsugorodó városok című könyve.

Fotó: Kurucz Olívia

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2022-ben is meghirdette a legszínvonalasabb kivitelezésű magyar könyvek számára a Szép Magyar Könyv 2021 díjakért folyó versenyt. A díjak odaítéléséről idén az MKKE Elnöksége által felkért öt tagú szakmai zsűri döntött. A zsűri tagjai dr. Révész Emese elnök, Babucs Éva, Balla Dóra, Vargha Balázs és Wunderlich Péter voltak. A versenyen 57 kiadó vett részt, összesen 116 kötettel. A benevezett könyvek kínálata nagyon színes volt, ezért a zsűri külön választotta a művészeti és ismeretterjesztő kategóriát. Hét kategóriában hirdettek győztest, valamint hat különdíj került ünnepélyes keretek között átadásra 2022. június 9-én.

A díjnyertes mű korunk egyik problémájáról, a városok zsugorodásáról szól. Arról a kérdésről, hogy mit lehet vagy kell tenni abban az esetben, amikor egy város csak magára számíthat, és a meglévő erőforrásaiból kell építkeznie egy állandóan alakuló helyi társadalmi közegben. Városaink önszerveződő egységek, de a 2021-es egészségügyi világjárvány rámutatott sérülékenységükre. Az építészeknek új megoldásokat kell találniuk, hogy segítsék a városokat egy új egyensúly megtalálásában, eszközöket adjanak a jövő befolyásolására. A könyv hazai és nemzetközi példákat mutat be, olyan városokat, amelyek megélték vagy most élik meg ezt a helyzetet. Kiemeli azokat a lehetőségeket és eszközöket, amelyek a nemzetközi gyakorlatban segítettek a zsugorodással való együttélésben és erőt adtak a kilábaláshoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a helyi társadalom és az adott településen élő emberek boldogulásához az épített környezet alakításának eszközei mellett sok egyéb szempontot és megoldási lehetőséget számításba kell vennünk.

Fotó: Benkő Bálint, koncepció: Studio VAN

Zsugorodó városok

A kiadvány elsősorban építészhallgatók számára készült, de a téma kapcsán bárki hasznos infókat tudhat meg belőle:

– a város, mint fogalom és mint élőhely értelmezéséről;
– az elmúlt évek, évtizedek városformáló gazdasági és társadalmi folyamatairól;
– a zsugorodás külföldi és hazai példáiról;
– és végül arról, hogy milyen eszközöket vethetünk be, ha szeretnénk javítani a városok helyzetén.

Szerzők: Alföldi György, a BME Építészmérnöki Kar dékánja, Balázs Bálint, az ELTE és Kurucz Olívia, a BME doktoranduszai, illetve Balizs Dániel, a BME Urbanisztika Tanszékének munkatársa.

Illusztrátor, tipográfus, kötés és borítótervező, nyomdai előkészítő, műszaki szerkesztő: Kurucz Olívia

Szerkesztő: Alföldi György

Felelős szerkesztő: Lévai-Kanyó Judit

Kiadó: TERC Szakkönyvkiadó

 

KJ