Új szakmai közösségek és interaktív workshop a Műegyetem nemzetközi eseményén

November 17-én hibrid rendezvénnyel kapcsolódik a BME az EELISA Days elnevezésű páneurópai szakmai hét programjaihoz.

A rendezvény célja, hogy bemutassa az egyetemen újonnan megalakult EELISA közösségeket, azok célkitűzéseit, a szakmai formációkhoz való csatlakozás előnyeit és vonzóvá tegye azokat a hallgatók számára. A tematikus programpontok bemutatják a szakmai gyakorlati lehetőségek, a kutatások, a nemzetközi tapasztalatok, a tudományos és akadémiai élet, illetve a munkaerőpiaci kapcsolatrendszer átfedéseit, összefüggéseit. Megszólalnak olyan nemzetközi hallgatók, akik EELISA partneregyetemekről érkeztek Budapestre és ebben a szemeszterben a Műegyetemen tanulnak Erasmus mobilitási programok által.

A résztvevők megismertetik a BME kísérleti jelleggel elindított EELISA Ambassador Grant elnevezésű hallgatói ösztöndíj pályázatát is, amely plusz anyagi támogatást nyújt EELISA egyetemek meglátogatásához és a tudományos-szociális háló bővítéséhez vagy kiépítéséhez.  

Az esemény második felében „Open up your research with EELISA!” elnevezéssel interaktív workshop zajlik a Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) aktualitásával. A nyílt tudomány a tudományos kutatás egyik új útja, mely az együttműködést helyezi a középpontba. Átlátható együttműködést jelent a kutatás során, az adatok, eredmények közlésével, bizalmat erősítő együttműködés az akadémiai szférán túl a tudomány használóival, az emberekkel.  A módszer nemcsak értékes megközelítés, hanem pályázati követelmény is: az Európai Bizottság kötelezően elvárja a nyílt tudomány integrálását a közel 100 milliárd eurós kutatástámogatási programja, a Horizon Europe kutatási koncepcióiba. A nyílt tudománynak számos előnye van és sok kérdést is felvet. Miért és mennyire nyissuk ki a kutatásunkat? Kinek nyissuk ki a kutatásunkat? Hogyan építsük nemzetközi networkünket nyílt tudománnyal? Mennyire merjük feltárni a tévedéseinket? Hogyan csinálják mások?

A fenti témákat körüljáró rendezvényen való részvétel személyes jelenléttel és MsTeams elérésen keresztük egyaránt lehetséges:

Időpont: 2022. november 17. 14:00 - 17:00

Helyszín: Pécsi Eszter Terem és MS Teams

Regisztráció: https://regisztracio.bme.hu/bme_eelisa_day_20221117

Streams:
 
EELISA Youtube Channel: https://youtu.be/ACUsMlidSkg

BME Youtube Channel: https://youtu.be/lkmOeH-RzJo

A Műegyetem eseménye az EELISA Days nevű rendezvénysorozat része, amelyet intézményünk több EELISA egyetemmel együtt szervez november 10-17 között Elisa L. Zamfirescu születésnapjának a tiszteletére, aki Európa első női mérnökekén inspirálta a róla elnevezett szervezetet.  

 

Az alábbi képek a szeptemberben megtartott rendezvényen készültek. 

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport

Fotók: Geberle B.