A BME Aerospace Team felbocsájtotta az első magyar szuperszonikus kutatórakétát

Az Aether-S nevű, oktatási célú kutatórakéta tesztfelbocsátására január 26-án a Magyar Honvédség Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság 0-ponti lőterén került sor.

Sikeresen startolt a BME Aerospace Team által – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)  főtámogatásával – megépített 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta, amely repülés közben két tudományos kísérletet végzett: egy élő csontsejtekkel végzett orvosbiológiai, valamit egy, a Föld mágnesességét mérő légkörfizikai kísérlet kapott helyet az eszközön. A felbocsátást január 26-án tartották meg.

A BME Aerospace csapata 2021 szeptemberében azért alakult, hogy egyetemi hallgatók és a legnevesebb hazai szakemberek tudását ötvözve szuperszonikus, szuborbitális – a hangsebességnél több, mint kétszer gyorsabban repülő, Föld körüli pályára nem kerülő – rakétát tervezzenek, és szereljenek össze.

A rakétát saját fejlesztésű számítógépes és kommunikációs rendszer működtette, a tartalékrendszert pedig kereskedelemben kapható eszközökből állította össze a csapat. A csapattagok a megalakulástól a versenyig 16 ezer munkaórát töltöttek a projekt megvalósításával. Tavaly augusztus közepéig a fejlesztés és a laboratóriumi tesztek zajlottak, majd ősszel az összeszerelés követte ezeket. A mostanra már közel 30 fős hallgatói csapat tagjai között egyaránt szerepel villamosmérnök, mérnökinformatikus, jármű-, gépész- és mechatronikai mérnök, orvos, csillagász, geofizikus, közgazdász, jogász és grafikus.

 

 

MNHH/BME Aeropsace Team

Fotók: BME Aerospace Team