AI alapú forgalomirányítási rendszert fejleszt a japán-magyar-török csapat

Simon Vilmos, a BME egyetemi docense által koordinált projektet támogat az European Interest Group CONCERT-Japan program. A nyertes konzorcium tagja a BME VIK MEDIANETS Lab.

Az European Interest Group CONCERT-Japan program keretében nyert támogatást, a "Multi-Input Deep Learning for Congestion Prediction and Traffic Light Control (TRALICO)" projekt. Simon Vilmos a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének MEDIANETS Lab vezetője a projekt koordinátora.

A Nara Institute of Science and Technology (Japán) és Istanbul IT and Smart City Technologies Inc. (Törökország) partnerekkel a műegyetemi MEDIANETS kutatólabor olyan megoldásokat fog kifejleszteni, amelyek képesek mesterséges intelligencia alkalmazásával megjósolni a jövőbeli forgalom intenzitását, illetve a kialakuló forgalmi torlódásokat. Ezen predikciókat arra fogják használni, hogy valós időben beavatkozzanak a közlekedési lámpák irányításába, a megjósolt forgalmi jellemzőkhöz idomulva. Ezzel csökkentve az utazási időt és a károsanyag kibocsátást is.

A megoldás jelentőségét és egyediségét az adja, hogy sem Európában, sem Japánban hasonló megoldást, nagyobb kiterjedésű városi területen még nem teszteltek élesben. A projekt kiemelt célja, hogy ezen megoldást teszteljék a partnerek valós forgalmi viszonyok között is, a világ egyik legnagyobb városában, Isztambulban. A hároméves projekt során kialakított isztambuli referencia megoldás kiváló lehetőséget nyújt majd a jövőbeli értékesítés elősegítésére is, ugyanis számos város érdeklődik hasonló megoldás iránt.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság